Иван Костов: Путин плаши с ядреното копче, но по-страшна е липсата на единомислие у нас

OFFNews 26 февруари 2022 в 19:12 20166 3

Снимка Архив

"Путин ни плаши с ядреното копче, сее страхове сред европейците, това е подход на терорист, но още по-страшна е липсата на единство в българското общество за войната в Украйна. Питам кой в България не разбира какво е добро и какво е зло, кой е агресор и кой жертва? За мен това е най-тежкият въпрос", коментира в "Седмицата на Дарик" бившият премиер Иван Костов.

Според него на българското общество трябва да се каже цялата истина за това има ли заплаха за сигурността му, а не "да се жали неговата путиномания".

"Президентът Радев казва, че към момента няма пряка военна заплаха за България. А към следващия момент може ли да има? Няма пряка, а има ли косвена заплаха? Какви са тези недомлъвки? Това е голямата тема. Ние не можем да посрещнем тази криза, ако не поставим тези въпроси. Министъра на отбраната ме е срам да го гледам...

Какво ще стане, ако Путин завладее Украйна? Ще завладее Молдова, след това вероятно ще се огледа на север към балтийските страни, вече заплашва Финландия..."

Бившият министър-председател припомни геополитическия избор на страна ни от 1997 г. и отговора на ЕС и НАТО. По думите му същият избор е направила и Украйна през 2014 г. и затова сега срещу нея се води война.

Костов коментира и речта на Путин, с която започна войната:

"В половината от речта си преди започването на войната Путин повтори дословно руската пропаганда срещу нас през последния четвърт век. Тя се свежда до следното – "бедни сте, корумпираните сте и ви управлява олигархия, защото направихте погрешен избор". 25 години това бълва руската пропагандна машина срещу нас, но през 2021-а бедната на ресурси България изпревари богата Русия по брутен вътрешен продукт на човек в Европа, а тази година разликата ще се увеличи още по-значително заради срива на рублата. Значи изборът в крайна сметка е бил правилен", каза той.

Бившият премиер анализира и нагласите у нас:

"Според анкета 60% от българското общество вярва на Путин. Руската хибридна агресия и рубладжиите в медиите до такава степен манипулират българското общество, че дори вицепремиерът и председател на БСП тръгна да опровергава, че с наше оръжие е отблъснат агресора. Питам защо България да не помогне с всичко, с което може на нападнатата Украйна? Питам същото това мнозинство, дето вярва на Путин, питам БСП и президента Радев. С какво друго, освен със санкции, може да отговори модерният свят на агресора? Това, че тези хора там проявяват мъжество и се бият трябва да ни казва, че изборът ни е правилен, но ние с какво им помагаме? С какво помагат тези политици, които казват да се върви по пътя на дипломацията и да се водят преговори? Как се преговаря с измамник?!" 

Адекватен ли е отговорът на Европа? Успява ли да отстои на натиска на Путин?

"Е, как да отстои? Шрьодер е в "Газпром", австрийският канцлер е в "Лукойл". На мен най-странно ми е поведението на Борис Джонсън. Ами там е най-голямото "пристанище" на руски олигарси и пари и той, който може да вземе мерки срещу целия руски елит, само вдига шум. Този бивш журналист ще разбере ли, че трябва да действа най-после? Той може да нанесе най-тежкия удар върху обкръжението на Путин, върху цялата руска олигархия, всички са там на пристан."

За демонстрациите срещу войната

"Къде са най-големите демонстрации срещу войната? В Русия - Москва, Санкт Петербург. Там са хората, които са против. Къде е европейското обществено мнение? Елитът е в "Газпром", в "Лукойл". Къде са европейците, моите съграждани? Защо са уплашени, страхливи, от какво се страхуват, че ще натисне бутона или че ще им бръкне в джоба? Така или иначе той им бръкна в джоба още преди Нова година. Те не смеят да кажат, че той е вдигнал цените на природния газ и на течните горива. Три месеца мълчат, измислят си други причини и се озъртат гузно. Голямо разочарование."

За санкциите срещу Русия

Санкциите не са широкомащабни, вкл. и от Великобритания, и от САЩ. Западът не прави това, което се очаква от него. Не сме на нивото, което очакваха украинците, защото те имаха някакъв идеал за демокрациите към които се стремят. Сега виждат, че не е това, което са си представяли. Дават ли си сметка европейските политици какво правят с това поведение? Не виждам у никой храброст. И моят идеал рухва в момента, и моите представи за европейска солидарност", сподели бившият премиер.

За денацификацията

"Какво означава денацификация? Идват утре възхитените от Путин и казват "г-н Костов, вие сте нацист и ще Ви отстраним". Кой е Путин, че да съди хората заради мирогледа им, да ги нарича нацисти?"

Свобода или съвест

"Аз не съм либерал и ще заместя думата "свобода" с нещо друго. Съвестта е онова сетиво, през което възприемаме останалите сетива. Съвест и разум трябва да са на пиедестала не свободата. Това трябва да е над живота, защото без него целият живот няма смисъл.

За паметника на Съветската армия и Трети март

"Разбира се, че сега е моментът тези паметници, свидетелства за окупацията ни от Съветската армия, да отидат в Музея на социалистическото изкуство, това ще бъде важен знак към руснаците. Да разбере Путин, че е пресякъл линии, които не бива да пресича и оттук нататък няма да има основания да се гордее с каквото и да било. Обявяването на Независима българска екзархия, Съединението, Независимостта - това са големите дати в историята ни, а не ден, който ни напомня че сме били пешка в шахматната партия на големите сили."

Има ли риск за консолидация на руските привърженици у нас?

"Не знам. Ако са такива, дето причинената от Путин инфлация ги кара да го заобичат още повече, ще кажа, че всички са обладани от Стокхолмски синдром."

Оценка за българската реакция на инвазията

"Разбрах, че сме имали 8 плана. Не ни трябват 8, достатъчно е да имаме план А и план Б. Хаби се ценно време. 
Да се отсеят вътрешно-политическите въпроси, да се гарантира единство. Всички мерки трябва да се вземат с голям национален консенсус, за да можем да излезем от това. Трябва да знаем как ще посрещнем бежанците, това са хора, които са ни много близки. Виждам "лястовички", че това е възможно. На правителството му разрешиха да направи определени неща, сега трябва да се извърши предварителната подготовка."

Според Иван Костов много по-голям въпрос е дали Европа ще отрезнее от това, което се случва, дали ще започне стратегическо преориентиране в снабдяването с енергоресурси, които да я направят независима от Русия; дали ще ограничи изцяло икономическите си и финансови връзки; дали ще изтегли своите фирми от Русия.

Какво ще направи Европа в следващите 4-5 години, зависи от това какво ще се случи сега. Защото щети във Великобритания и САЩ няма да има, обобщи бившият министър-председател.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4038

3

Moirae

26.02 2022 в 23:22

Само му чуйте интервюто, дори ако (за съжаление) сте от мнозинството с негативно отношение. Няма такъв държавник дори на европейско ниво.

1220

2

хr4

26.02 2022 в 20:50

Голям! Единствения държавник в България.

-8580

1

Трябва да се забранят медиите като Блиц,Труд, Алфа тв и РТ.
Да се изгони посланника на РФ и не ни трябват.