Стефан Янев: Няма да подам оставка! Искат да ме сменят с някой, който да прокарва външни интереси

OFFNews 27 февруари 2022 в 23:24 27123 21

Министърът на отбраната Стефан Янев обвини коалиционните си партньори от Демократична България, че се опитват да го дискредитират, за да се откаже от поста и да наложат за военен министър проводник на външни интереси.

Решенията, които предстои да бъдат взети, не са в интерес на България. Нещо повече – опасни са за страната ни, написа Янев във Фейсбук профила си. 

"Не очаквайте аз да подам оставка в тази геополитическа ситуация. Отговорностите ми на министър на отбраната не го предполагат. Доколкото оставката ми е въпрос вече единствено на процедура, разчитам на коалиционните "партньори" и политическата сила, която уж ме подкрепяше, да придвижат нещата по съответния ред", добавя Янев. 

Часове след като руският президент Владимир Путин нареди "специална военна операция в Украйна", министърът на отбраната призова да не се дават прибързано етикети. "Нека не бързаме да слагат етикети на това, което се случва, дали е ограничена военна операция или война. Не е важен етикетът, а това, което се случва на терен", заяви той.

В петък пред БНТ Янев коментира, че войната в Украйна не е най-големият проблем в момента. "Нека да погледнем какво се случва. Войната в Украйна, или операция, както я наричат, или инвазия, без значение евфемизмите, които използваме, в крайна сметка не е най-големият проблем в момента", коментира министърът. По време на интервюто му пред БНТ имаше протест с искане за оставката му. 

Ето и цялата публикация на министъра на отбраната Стефан Янев във Фейсбук: 

Уважаеми сънародници,

Знаете, че през последната седмица съм обект на целенасочена политическа атака – грозна, несправедлива и подмолна. Твърденията, че съм проводник на нечии външни интереси са абсолютна лъжа. Отправна точка за всяко мое решение и действие е бил само и единствено българският национален интерес – това, което е добро и правилно за родината ни и което ще съхрани държавността в тази особено тежка ситуация, в която се намираме днес. А тя очевидно ще става и още по-тежка. Но в политиката е така. Истината не е много важна. По-важна е интерпретацията, която, ако е добре финансирана, направо подменя истината. Целта на моите „партньори“ и критици е ясна. Целта, разбира се, не е просто да ме дискредитират в персонален план. Задачата е да бъде освободен поста на министъра на отбраната за някой, който е по-, да го кажем така, по-отзивчив при прокарването на конкретни външни интереси при определянето на българския политически дневен ред, включително по отношение на военната сфера и решенията, които се взимат там.

Реализирането на подобен сценарий, според мен, поставя под риск националната ни сигурност. И доколкото не виждам никакъв здрав разум, а само дълбоко обезпокоителна хаотичност и как беше... "тежка неадекватност", искам да споделя с българските граждани, че това, което се случва, че решенията, които предстои да бъдат взети, не са в интерес на България. Нещо повече – опасни са за страната ни. Опасни са, защото последствията – икономически, финансови и социални, ще се стоварят скоро със страшна сила и тогава със сигурност ще има оставки, но вече не и работещи решения.

Изстрадалата ни Родина не заслужава да бъде жертвана в игрите на големите. И тук даже не е от значение дали причината е, че аматьори се правят на политици или се опитват да капитализират чрез политиката. Българските граждани заслужават да бъдат представлявани адекватно в държавната власт. Авантюристичният и незрял подход е изключително опасен, особено с оглед на военния конфликт в Украйна, неговите измерения и потенциални последствия.

България няма нужда да демонстрира проруска, проамериканска или проевропейска позиция. България трябва и според мен е длъжна да демонстрира позиция в защита на националните си интереси. Длъжна е да защити правата на своите граждани, да гарантира тяхната сигурност и спокойствие, просперитета на българската държава. Всъщност целта е една – да съхраним своята държавност, своята култура и национална идентичност. За истинските българи тези ценности не подлежат на компромис. Когато залогът е България, трябва да сме в състояние да можем да преодолеем различията си и да работим заедно за нейното благополучие. Да можем да се обединим в името на Родината – личности, партии и гражданско общество!

Не очаквайте аз да подам оставка в тази геополитическа ситуация. Отговорностите ми на министър на отбраната не го предполагат. Доколкото оставката ми е въпрос вече единствено на процедура, разчитам на коалиционните „партньори“ и политическата сила, която уж ме подкрепяше, да придвижат нещата по съответния ред. Това ще е демонстрация на волята на парламентарното мнозинство и индикация за политиката, която ще се провежда занапред, подкрепени със съответната ясна, надявам се, аргументация. Ще е добре българските граждани да чуят мотивите, след което ще имат и възможността да проследят какви решения ще се взимат в сферата на отбраната.

Благодаря на всички, които ме подкрепяха до момента и които продължават да ме подкрепят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

934

24

демократ2022

28.02 2022 в 10:19

ОСТАВКА ВЕДНАГА!!

Подписка за освобождаване на Стефан Янев като Министър на отбраната

https://www.peticiq.com/ostavkayanev

-3300

22

bgp

28.02 2022 в 09:46

Нека наред с обсъжданията и темите относно войната и трагедията на украинския народ ........ не забравяме ......

Сикаджията борисов и Кликата му от гербо-комунисти съсипаха България !!!

Ограбиха милиарди от нас , разградиха държавата , смляха я в положение удобно за консумация от Мафията им !!!

Превърнаха я в аутсайдер в ЕС с лошо име !!!

Не забравяте ,...... не забравяйте ....... Злото е и при нас ....... Диктаторът борисов е все още на свобода , а Режимът му е жив !!!

-3300

21

bgp

28.02 2022 в 08:40

Стефан Янев , говори като нормален , мислещ човек , за разлика от нападналите го нафукани ястреби с 6% доверие !!

Те следят , кой каква дума е казал , дали е в калъпа на тяхното ограничено познание и ако не съвпада , давай оставка !!! Хващат се за думичката , за да блеснат като велики натовци !!! Пеят в хор с гербо-комунистите !!!

Иначе , Христо , Радан , Атанас , Цонева........ и прочие перковци обслужиха Сикаджията , за второто му правителство !!!

Не ги ли е срам ......... отстъпете местата се на по-млади кадри , за да дадете шанс на ДБ да съществува ......... вие сте провал !!!!

-8580

20

ЯНЕВ ОСТАВКА

-8580

18

Стефане пак ти казвам. Мисли преди да пишеш.

23293

17

Стефан

28.02 2022 в 04:34

Те изобщо не знаят за какво става дума, мани личните войнишки спомени.
И важи не само за наште, гледай какви ги дрънкат европските.

О мамма мияяя
Дай ми да се умиияя
О мммаа мия,
шъ тъ еб...

Мда.

23293

15

Стефан

28.02 2022 в 01:33

Пикльо, баща ти ли знае ли че драпаш клавиатурата, вместо да переш бикините на сестра си?
Да не те огреят отнякъде по врата.