Опасявам се, че следваща агресия на Путин ще бъде адресирана към България

Истински притеснително е, че сме отказали американски войници у нас. Военният министър се изживява като министър-председател, това е изключително високо политическо решение, не за неговото ниво - казва Соломон Паси

OFFNews 27 февруари 2022 в 11:31 31967 22

"Има моменти, в които не можем да бъдем оптимисти, но във всички моменти трябва да бъдем откровени, а положението е много, много сериозно и ако ние не вземем това положение в свои ръце, опасявам се, че една следваща агресия на руския президент Путин, ако е жив и здрав, ще бъде адресирана към България", заяви бившият външен министър Соломон Паси в интервю за предаването "Карай направо" по Нова тв.

Според него спешно българското правителство трябва да реши въпроса с руския анклав на Черно море, лагерът "Камчия", който се намира на устието на р. Камчия.

"Това е една собственост, която Путин може да реши, след като се разправи с Украйна, да дойде и тук и да тества докъде ще са отстъпки, нервите на НАТО и да каже: "Аз идвам да си защитя тази област", предупреди Паси.

България трябва да приеме и специална нормативна база за около 400-те хиляди апартамента на наша територия, които са собственост на руски граждани. "Путин беше казал, че ще дойде да ги защити, ако това се налага. Трябва да се приеме специална нормативна база, която да не дава тези собствености и такава свобода", каза Паси.

Той посочи какво трябва да предприеме НАТО в отговор на войната, започната от Русия в Украйна, и разкритикува остро поведението на министъра на отбраната Стефан Янев и отхвърленото предложение на САЩ за американски войници на наша територия.

"Първото нещо, което трябва да направи НАТО, е да увеличи рязко въоръженията си в Черно море. Рязко! Включително в България. Така, както в Литва, Латвия, Естония и Румъния са въведени американски войници, американски войници трябва да бъдат поканени в България, защото ако има войник, срещу когото Путин хич не иска да стреля, това е американският войник. Американският войник, колкото и цинично да звучи, е като щит на НАТО. Путин го интересуват главно, да не кажа почти само американците, само от тях той се респектира.

Много съм недоволен от решението на българското правителство да отхвърли предложението на американците да разположат допълнителни сили у нас. (...) Броят войници, които определя споразумението ни, трябва да бъде утроен, учетворен, удесеторен сега, сега", каза Паси, а впоследствие разви тезата си.

"Истински притеснително е, че са отказали американски войници у нас. Това, което виждам е, че все още военният министър се изживява като министър-председател. Не знам защо министър-председателят си отстъпва терена, защото това е изключително високо политическо решение, то не е за ниво военен министър. Това е за ниво министър-председател и целият кабинет.

Според него схващането, че не бива да се правят подобни неща, като увеличаване на военното присъствие в Черно море, за да не "дразниш диктатора" е "една от най-големите грешки".

"Тази грешка я направи Западът още с Хитлер. За да не дразнят Хитлер, не направиха какви ли не отстъпки, включително Мюнхенската конференция през 36-а или 8-ма година, когато му подариха Судетската област от Чехословакия. И те казаха: "Ами да, това ще е последното, което му даваме и той ще се кротне".

Има едни принципи в дипломацията, особено когато преговаряш с диктатори: гладът на диктатора никога не може да бъде задоволен. Диктаторът е като едно хищно животно, може да е лъв, може да е тигър, може да е вълк. На това животно ти можеш да му задоволиш глада за много кратко време, след това животното пак огладнява."

"За да преговаряш с такъв човек, който освен това не е демократично избран, а е диктатор, трябва да си изключително добре въоръжен. В Черно море над 90% от въоръжението е на Руската федерация. Под 10% е на всички останали страни, взети заедно", посочи Соломон Паси и припомни фразата на Маргарет Тачър: "Дипломация без оръжие, това е като оркестър без инструменти".

Според него България също така трябва да покани задграничното правителство на Украйна. "Тук трябва да заседава задграничното правителство на Украйна така, както задграничното правителство на генерал де Гол заседаваше в Лондон, докато нацистите бяха окупирали Франция", каза Паси.

И, разбира се, Паметникът на Съветската армия трябва да бъде премахнат от центъра на София.

Какво трябва да направи ЕС?

Руският президент Владимир Путин трябва да бъде изправен пред Международен наказателен съд, заяви Паси, според когото това е най-важната санкция, която трябва да бъде наложена от ЕС.

"Това, което ЕС трябва да направи спешно, да каже на всички бъдещи нови членки, че няма да ги приеме в ЕС, докато не станат членове на НАТО. Това се отнася във висша степен за Сърбия. А това, което трябва да се подготви за господин президента на Русия, е - ако беше по времето на Хитлер, щяхме да го наречем Нюрнбергски процес, но в момента трябва да го наречем Международен наказателен съд или трибунал. Той трябва да бъде отведен в Хага и той би имал късмет, защото Нюрнбергският процес осъждаше на смърт, за разлика от трибунала, който не дава смъртни присъди.

Песимист за Украйна

Попитан как си представя Украйна след седмица, Паси отговори: "Не мога да бъда оптимист. Аз си я представям като една задълго окупирана напред държава". За него това е "феноменална трагедия", каквато мислехме, че е останала завинаги в историята. Трагедия, която е дала отговор на въпроса защо ни е да сме в НАТО на мнозина, които до 24 февруари са си го задавали.

"Вторият въпрос, който си задаваме от близо 140 години, от Освобождението насам, е въпросът докъде може да доведе необозданата русофилия. Путин влезе в Украйна, защото той има пета колона там, която той каза, че ще освободи. Путин няма никога да влезе да освобождава Люксембург. В Люксембург няма рускоезично население, но в България има и аз искам преди всичко да си извлечем уроците за България", каза той.

Грешките на Запада

На въпрос за поведението на Запада в отговор на войната в Украйна и грешките, бившият ни външен министър каза:

"Първата основна и голяма грешка, която беше направена, беше, че Украйна и Грузия не бяха приети в НАТО, когато му беше времето. Сега вече за Украйна може и да е късно, но на Украйна може да се даде нов статут към ЕС, на преговаряща страна, а Грузия трябва да бъде приета в НАТО точно в този момент, макар че има две окупирани области".

Той е озадачен и от френския президент Макрон и германския канцлер Шолц, "които ходиха на онази, дългата бяла маса да преговарят с Путин. Това беше една абсолютно ненужна пиар акция. Това означава, че тези хора или нямат никакво разузнаване, говоря за Франция и за Германия, или имайки сведения от своето разузнаване, въпреки това искат да направят чудеса, които са невъзможни. Това беше абсолютна грешка".

Сред сбъркалите той посочи и Урсула фон дер Лайен:

"Спомнете си за грешките на президентката на ЕС Урсула фон дер Лайен, която беше военен министър на Германия, който военен министър е бил част от екипа, който е взимал решението да не бъдат приети Грузия и Украйна в НАТО, защото американците бяха готови в един момент да приемем Грузия и Украйна в НАТО, но ветото дойде всъщност от европейските партньори, и най-вече от европейските бизнес партньори на Русия.

Спомнете си бившият германски канцлер Герхард Шрьодер къде работи. Работи в "Газпром". Значи след като Шрьодер отиде да работи в "Газпром", първото нещо, което ЕК, ЕП, европейските лидери, европейските страни трябваше да направят, беше да приемат етичен кодекс, който да каже: 5, 10 или 15 години, след като си заемал еди каква си функция в твоята държава, ти нямаш право да ходиш да работиш за диктатури. Защото те те канят неслучайно. Те те канят, защото ти си бил много голям приятел по времето, докато си бил в своя офис".

Но това са грешки на Запада, а не престъпления, посочи Паси.

"Има моменти, в които не можем да бъдем оптимисти, но във всички моменти трябва да бъдем откровени, а положението е много, много сериозно и ако ние не вземем това положение в свои ръце, опасявам се, че една следваща агресия на руския президент Путин, ако е жив и здрав, ще бъде адресирана към България", завърши разговора той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

873

23

Гугуд Бабакрьк

15.03 2022 в 21:28

Такива Като този - днес трьбят , че в Страната ни се готви дьржавен преврат !!!!Превратаджиите сте Вие - С.Паси и компания,за дето вкарвате Бьлгария в изкусните международни интриги....
Ало,Байно льо - срещу Баща си да бягаш ,не можеш го Стигна ( Големия Исак Паси)
Кьде такава експертност за Националната сигурност у теб ?!?!!
Такива Като теб могат да симулират загриженост и да трьбят фарисейските си фанфари .....

-8580

22

Абе Аврамов и ти пишеш от Варненската фабрика за тролове.

Днес рублата се обезцени и е по-евтина от 12 броя емека в Лидл. Не се хаби пари няма да видиш.

1015

21

Никола аврамов

28.02 2022 в 13:51

Много се радвам да дойдат руснаците да дойдат и да ни прочистят от такива като Паси и Петков,само тия с брадите ке ги оправят ,какво Нато какво мато луди ли сте

1017

20

IvoIvo

28.02 2022 в 11:18

Паси е умен! Дано някой го чуе...

-8580

19

Московската фондова борса няма да започне да търгува най-малко до 15:00 местно време, като съобщението ще бъде направено в 13:00 местно време.

Днес е ден на банкрута на тази шайка.

1007

16

coher

27.02 2022 в 20:38

Паси,Паси,къде се буташ между шамарите!!!!Как така евреин взема страната на Германия-за холокоста забрави ли!!!!Да не би Русия да е виновна за газовите камери на Хитлер!!!!Ти пита ли ни/референдум/ българския народ дали иска или не НАТО!!!!Стига си плюел православието!!!!Забрави ли кой разпна Исус на кръста!!!!
 
X

Да помогнем на украинските деца!