Кирил Добрев: Бедността и корупцията вървят ръка за ръка

OFFNews 16 декември 2017 в 11:30 6410 2

Винаги, когато искаш вот на недоверие към правителство на ГЕРБ, си закъснял и европредседателството няма нищо общо. Нима нашите европейски партньори не знаят, че ние сме най-бедната и корумпирана страна в Европа, каза зам.-председателят на БСП Кирил Добрев пред БТВ.

Той добави, че корупция и бедност в България вървят ръка за ръка и няма как да се справиш с бедността, ако не си преборил корупцията. Добрев каза още, че ОЛАФ прави десетки проверки на територията на страната. „Има много безсмислени европейски проекти, които се направиха само, за да се усвоят европейски пари”, добави той.

Социалистът заяви, че БСП иска европейските партньори на България да дойдат и да видят своята политическа инвестиция в това управление, затова този вот ще бъде през януари. „За нас европредседателството е много важно, защото трябва да извадим сентенцията на въпросите: работим ли за Европа на две скорости, ще ядем ли едни и същи, качествени храни, както другите европейци”, заяви Добрев. Той бе категоричен, че това са важните въпроси, а не- дали е сменен мраморът в НДК. Кирил Добрев заяви още, че нито една важна, приоритетна тема не е поставена от правителството, за съжаление. „Ние внасяме вота на недоверие и искаме това правителство да си отиде, докато ДПС искат просто да „демонтират” патриотите”, обясни той. Добрев добави, че левицата иска този вот, защото корупцията у нас е като раково заболяване- със своите метастази и добави, че не са една и две феодалните общини в България. „Ние започнахме с внасянето на Закона за борба с корупцията още през август. Получихме десетки сигнали, свързани с магистрали, оградата на границата, суджуци, обръчи от хасковски фирми, свързани с Делян Добрев и много други”, припомни той.

Добрев обяви, че в момента вървят няколко сделки по ръба на закона. Той даде пример с Главна дирекция "Изпълнение на наказанията”, която купува милиони литри гориво на цена по-висока от тази на бензиностанциите, може би за отоплението на затворите. „ИД шеф на дирекцията направи сделката и миналата, и по-миналата година. Искам да видя, дали и тази година ще направи същата поръчка.Затворите са ощетени с милиони левове още от миналата година.", заяви Добрев.

Зам.- председателят на БСП бе категоричен, че в закона, който сега се гласува в пленарна зала, няма желание за справяне с корупцията. „Безумно е министър-председателят да назначава човека, който да контролира дали в МС има корупционни практики. НС отново, на политически принцип, ще разпредели хора от политическите партии и ще се направи колективен орган, който ще следи дали там има корупция или не. Този закон е безумие”, заяви зам.-председателят на БСП.

„КЕВР е независим орган, колкото този, който ще прави НС за борба с корупцията. Всяка една политическа сила дава своите експерти, повечето от които са политически лица. Значи КЕВР е политически орган”, категоричен бе Добрев. Той заяви, че няма как да се вдига цената, след като правителството не е намерило компенсаторен механизъм за тези семейства, които не могат да си го позволят. „Ако извадим последните постановления на МС, ще видим какви пари се раздават на общините. 43 млн. лв. за проекти в общини на ГЕРБ и такива близки до ДПС, и 2 млн. лв. за общини на БСП. Нека министър Нанков каже- кои проекти на общини на БСП е финансирал през миналата година и какво общо има той, за да защитава независим орган като КЕВР”, запита Кирил Добрев.

„Дебатът на заседанието на ПГ на „БСП за България” беше сериозен и всички сме единодушни, че думити на Красимир Янков са казани в лично качество и нито един член на парламентарната група не стои зад тях”, категоричен бе Кирил Добрев по темата за нападките на Янков. Той добави, че ръководството на левицата иска БСП да върви обединена. „Корнелия Нинова има проблем със стария елит на БСП, но когато я няма нея, изчезва магията”, заяви още заместник- председателят на левицата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12038

2

косата

16.12 2017 в 17:52

Напоследък се замислям върхи интересната закономерност на корупцията: България, Румъния, Украйна ... В Румъния борбата с корупцията даде резултати, след като приеха закон за лустрацията, който отсрани бившите агенти на престъпния комунистически режим от власта. У нас и в Украйана няма напредък ... Изводите си ги направете сами.

15914

1

поп Дръвчо

16.12 2017 в 15:57

Кирил Добрев откри топлата вода.