Илхан Андай: Калъчдароглу малко изигра ДПС, няма рахат-баланс

Това, което се случи в Кърджали, вече дразни Ердоган и екипа му, смята журналистът

OFFNews 18 април 2023 в 09:11 5037 4

Калъчдароглу
Кандидатът за президент на Турция Кемал Калъчдароглу на Тюркян чешма в компанията на лидера на ДПС.

"Реално започна голямото използване на ДПС от партиите в Турция." Това каза пред БНР журналистът от 24rodopi.com Илхан Андай.

На ръководството на ДПС му е трудно да постигне баланс, смята той.

"Не може да се постигне онзи рахат-баланс. Когато те използват, няма начин да не сбъркаш. Ходове, философски напъни "вълкът сит, агнето цяло" са обречени на провал, на нервно възприятие от електорат, потенциални партньори и най-вече от турския етнос в България."

Докато до 2 април ДПС очакваше помощ, сега и двата лагера от другата страна на границата очакват от Доган и Карадайъ много повече от това, което ДПС получи в Турция, коментира Андай в предаването "Преди всички".

600 000 гласа могат да решат изхода от битката за президент на Турция между Ердоган и Кълъчдароглу, изтъкна той. По думите му тук влизат гласовете на 350 хиляди наши изселници, "които могат да гласуват и там, и тук", но минимум два пъти повече са тези с корен от България – стари изселници, които на 14 май ще гласуват за президент и меджлис.

Мина отдавна времето, когато около 80 на сто от изселниците подкрепяха социалдемократи, формацията на Бюлент Еджевит, след това на Демирел, след това на Дениз Байкал. След появата на Ердоган и това, което успя да направи в най-добрите си години за Турция, съотношението е вече 1:1 – 50% подкрепят Ердоган, 50% са за обединената опозиция, поясни Илхан Андай.

Над 10 са социологическите проучвания, като всички те са категорични, че ще има балотаж, уточни журналистът. Според него сега ситуацията е близо до паритет и въпреки че социолозите дават 4-5% за Кълъчдароглу, са категорични, че ще има балотаж.

"Пътят към балотажа минава през поведението на Мухарем Индже, който е бивш съратник на Кемал Кълъчдароглу и беше участник на миналите избори. Той е непреклонен и се явява сам, така че се върви определено към балотаж."

"На финала може да се окаже, че единият побеждава другия с по-малко от 1 милион гласове. Виждате тежестта на тази изселническа армия избиратели", допълни Андай.

"ДПС малко бяха изиграни от Кълъчдароглу, защото неговият анонс гласеше, че идва на ифтар – нещо много хубаво в свещения месец Рамазан. Карадайъ, след като уважи два дена преди това външния министър в Каолиново и Шумен – там имаше ифтар и само накрая едно послание от Ердоган към изселниците, докато при Кълъчдароглу, бай Кемал, както му викат, си направи предизборна обиколка по знакови места (свързани с Възродителния процес – бел. ред). Така Карадайъ се оказа в конфузна ситуация. Той също държа реч на фона на изцяло предизборните думи на големия гост", посочи в анализа си Илхан Андай.

"Това, което се случи в Кърджали, вече дразни Ердоган и екипа му. Това, че Карадайъ два пъти беше с екип при Ердоган - кафето при Ердоган не е да разказваш след време на внуците си, че си бил в сарая, а да го разчетеш и да изградиш в главата си стратегия, по която ще имаш някаква роля – малко значима или повече значима, и в нито един момент не бива да надскачаш боя си, не бива да изиграеш ролята и от името на етноса или вярата си. ДПС сбърка, като съпровождаше с лидера си Карадайъ на всички тези знакови места за ДПС. Може би той трябваше да се появи само на ифтара в Кърджали, но пък, знае ли се! Кълъчдароглу е много хитър политик. След 10-11 загуби той застана с името си. Може да се окаже, че ДПС играе с ход напред и след 28 май ще може да отиде на едни следващи български избори с много по-голяма кошница."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

4

6екеr4о

18.04 2023 в 14:28

Хитрата сврака, с двата крака!
Елитът на таз партийна котерийка се има за Голямата работа, в което аз искрено се съмнявам, времето ще покаже...

2099

3

Mateevk

18.04 2023 в 12:14

Абе напоследък и немалки части от българския електорат заслужават палмата на първенството по простотия. Турците поне имат етнически мотив да гласуват масово и единно.

10298

2

AntiZ

18.04 2023 в 10:56

От българския електорат, единствено по-прост е на българските турци. Така че нищо не се знае. На туй му се вика мистерията на българските гласове.

22548

1

dolivo

18.04 2023 в 10:07

ааааааа, видиш ли ти, дойдоха избори


 
X

Мистерии в Хераклея Синтика