Търси се директор на Софийската филхармония

ОFFNews Последна промяна на 07 юли 2015 в 17:44 2068 3

Министерството на културата обяви конкурс за заемането на длъжността директор на Софийската филхармония.

Документи за участие в конкурса могат да се подават в МК на бул. ”Ал. Стамболийски” № 17 всеки работен ден от 14:00 до 17:00 часа до 7 август 2015 г. включително.

Кандидатите трябва да имат магистърска степен в областите „Изкуства” или „Хуманитарни науки", а професионалните им направления да са сред посочените области или да са част от арт мениджмънта. Желаещите трябва да имат най-малко 5 години опит в областта на културата.

Предимство е владеенето на западен език, квалификация по мениджмънт и компютърната грамотност.

Освен това кандидатите трябва да познават и прилагат българското законодателство в областта на културата, да познават структурата и функциите на МК и неговите подразделения.

Нужните документи за подаване включват:

- Молба за участие в конкурса и автобиография;

- Документ за самоличност – оригинал и копие;

- Документ за придобито образование, специалност, квалификация, които се изискват за длъжността – оригинал и копие;

- Документи, удостоверяващи трудовия стаж на кандидата – трудова книжка, осигурителна книжка, образец УП 3 - оригинал и копие;

- Свидетелство за съдимост;

- Документ за медицински преглед при първоначално постъпване на работа, както и когато трудовата дейност е прекратявана за повече от 3 календарни месеца.

- Документите, издадени в чужбина, се представят в легализиран превод на български език и след необходимото признаване и легализация от съответните оправомощени органи в Република България.

Към документите по т. 3 се представя концепция за развитието на Софийска филхармония за срок от пет години, която се представя в седем екземпляра, подписани от кандидата, в затворен непрозрачен плик, в обем не повече от пет страници, която да съдържа:
а) стратегия за творческо развитие на държавния културен институт с подробен репертоарен план за първата година;
б) съответствие на концепцията с конкретната среда, в която работи културният институт;
б.а) демографски и културни особености в съответствие с утвърдения профил на института;
б.б) политика на оптимална заетост на творческите кадри и наличен потенциал;
б.в) творчески потенциал;
в) финансово управление на института и възможности за набиране на допълнителни финансови средства;
г) възможности за увеличаване аудиторията на института;
д) поддържане и подобряване на материалната база.

Пълните условия на конкурса може да намерите на сайта на МК.

В момента временно изпълняващ длъжността на директор на Филхармонията е Виктор Стоянов. Стоянов беше едно от лицата на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски, като в последствие бе избран за зам.-министър на културата във временното правителство на Георги Близнашки. 

По време на управлението на Стоянов във Филхармонията избухнаха 2 скандала с диригенти. Първият засягаше уволнението на диригента Илия Михайлов.

Вторият беше свързан с доброволното напускане на диригента Любка Биаджони цу Гутенберг заради тежкото положение в музикалната институция, лошото отношение към нея от страна на част от ръководството, конфликтът на интереси, липсата на уважение към музикантите, насаденият страх във Филхармонията и още нередности. Тогава тя подчерта, че отношенията ѝ с Виктор Стоянов са били чудесни, а проблемите са възникнали от Максим Ешкенази и др.

Министерството обяви още един конкурс за директорско място - на кукления театър в Пловдив. Списъкът с условия за кандидатстване също могат да бъдат изтеглени от сайта на културното ведомство.

Документи за участие в конкурса могат да се подават в МК на бул. ”Ал. Стамболийски” № 17 всеки работен ден от 14:00 до 17:00 часа до 7 август 2015 г. включително.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.07 2015 в 12:52

Интересно, кой ли ще разглежда кандидатурите и по какъв критерий ще се избере новия директор? Очаквам с нетърпение развитието. Докъде ли ще стигнат този път?

07.07 2015 в 21:41

Все пак много хора се надяват да има поне капка здрав разум и наистина да има конкурс ,а не назначение на хитра,безскруполна и нагла селяния.Виктор Стоянов първо да се научи какво е симфонична музика и оркестър и тогава да заповяда.

07.07 2015 в 20:26

За разлика от Професор Балкански, аз ще възкликна:"УДИВЕН СЪМ". Наскоро, моя близка, която от 20 години работи в "Човешки ресурси" на едно от най-големите министерства ми разказа, как стават назначенията там. Документите на съответния кандидат пристигат със залепено върху тях листче, на което пише: "Заплата, /над 1000 лв.,уточнява се сумата/, подпис на министъра или на друг висш шеф. На плахите възражения, че кандидатът не отговаря на изискванията, отговорът е: "Вие сте некомпетентни и ще бъдете уволнени!". Та, много се учудвам на тази обява. Колкото пък до позициите на "диригент", повечето сигурно помним разказа "Меракът на чичо Денчо" - "колко му е да мааш с пръчката?". Толкова герберастки и РБ-ейски "чичо Денчовци" има, а те взели и конкурс да обявявят! Е, то е ясно и какъв ще бъде резултатът от конкурса...