"Америка за България" се разграничи от скандала във Филхармонията

ОFFNews 04 юни 2015 в 17:37 3797 7

Снимка БМС

Илия Михайлов.

Фондация "Америка за България" изпрати свое изявление до медиите относно обвинението на бившия вече диригент на Софийската филхармония Илия Михайлов, че фондацията се намесва недопустимо в работата на музикалната институция.

"Вторият проблем във Филхармонията е назначаването на г-жа Светлина Терзиева. Директор на програма във фондацията "Америка за България“ сега заема най-важната длъжност във Филхармонията - мениджър и управление на творческата дейност. Получава се, че една чужда фондация поставя една от директорките си на най-важната позиция на един национален културен институт и така фондацията се намесва пряко в работата на Филхармонията, превземайки я отвътре. Фондация "Америка за България“ де факто си има филхармония. Филхармонията е изпаднала в пълна зависимост от американската фондация", каза пред "БНР" музикантът.

Като отговор на обвиненията фондацията публикува свое писмо:Скандалът, в който е замесена "Америка за България", тръгна след спор между ръководството на Софийската филхармония и диригента ѝ Илия Михайлов. 

Директорът на музикалната институция Виктор Стоянов освободи от длъжност Михайлов, а обясненията за смяната му се оказаха диаметрално противоположни.

Според самия диригент той е уволнен защото в интервю пред "Гласове" е описал корупционна схема за точене на пари от държавата.

Според директора на Филхармонията Виктор Стоянов, договорът на диригената, назначен преди време без конкурс е изтекъл. И когато Михайлов е разбрал, че няма да бъде преназначен автоматично, вместо да се яви на конкурс е предпочел да търси други обяснения.

"Господин Михайлов е назначен без конкурс от предишното ръководство на срочен втори договор, който изтича в края на месеца. След допитване до целия колектив на оркестъра и на хора, колегите решиха, че искат да бъде проведен конкурс за диригент на хора, който ще бъде проведен пак в края на месеца. Това може би е продиктувало афекта на г-н Михайлов. Това е мотивацията", коментира пред OFFNews Виктор Стоянов.

Пред "Дарик" диригентът Иван Михайлов разви друга версия:

Филхармонията всеки месец точи субсидиите за билетите, като се правят отчисления към трима души, сред които зам.-министърът на културата Боил Банов.

„Разкрих корупционни схеми, които действат и стигат на високо ниво, вследствие на което заплатите не се повишават, бавят се хонорари. С една дума - хората мизерстват, едни хора си въртят една схема. Нещата са на две нива - политическите назначения на Реформаторския блок и "Америка за България" и второто нещо е корупционната схема за източване на държавната субсидия", каза Михайлов пред "Дарик".

Той обаче не може да докаже схемата с документи. 

Той обвинява Стоянов, че е некомпетентен в работата си като директор, тъй като няма опит в музикалния бранш, защото е завършил предагогика и е правил музика за електронни игри.

"Абсурдните обвинения в схеми и т.н., аз не мога да коментирам, защото съм отскоро тук и моята цел е да повиша престижа на Филхармонията. В никакви схеми не участвам и аз докато съм ръководител на тази институция, това няма да се случи. За това, което г-н Михайлов е казал, вече юридическият екип работи и ако има данни, ще го съдя. Най-вече ще го съдя не заради това, че съм афектиран от неговите нелепи твърдения, а заради това, че трябва да защитя името на Софийска филхармония. Ще го съдя от името на институцията", допълни директорът на културната институция.

Той написа във Фейсбук преди 2 дни, че срещу него и Филхармонията се води "активно мероприятие по методи, познати от близкото минало", в които диригентът е само инструмент на атаката.

"Искам най-отговорно да заявя, че ако в нашата гилдия не преодолеем емоциите, личните конфликти и интригите, скоро няма да имаме за какво да се борим. Нямаме достатъчно силно лоби, нямаме стратегия за развитие на сектора, нямаме престиж, няма как да мотивираме хората да остават и да работят в страната, колегите издъхват от работа за минимално заплащане, амортизират се и музикантите и публиката. Само с общи усилия и целенасочена, активна работа, можем да обърнем негативната тенденция. Трябва да създаваме, а не да рушим. Знам, че колегите, които истински милеят за сектора, поставят общите интереси пред своите лични и искат класическата музика да заеме полагащото й се място в обществото, ще ме подкрепят", пише той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови