Националният филхармоничнен хор с нов диригент

ОFFNews 25 юни 2015 в 15:28 3307 0

Снимка Софийска филхармония

Славил Димитров.

Диригентът Славил Димитров бе избран за ръководител на Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов” чрез гласуване на комисия, съставена от проф. д-р Адриана Благоева, проф. Теодора Павлович, проф. Мирослав Попсавов, Ваня Монева, Галина Луканова, Георги Андреев и Михаил Ангелов (като наблюдател).

Те са гласували за 9 различни кандидати, оценявайки концепцията на всеки един за бъдещото развитие на филхармоничния хор, практическите им умения и изисквания при работа с хор, музикална подготовка и „химия” с хористите.

Своя глас имаха и представители на самия хор, които имаха двама представители в комисията.

При тайното гласуване Славил Димитров събра 8 гласа от 9, което го прави новия диригент и художествен ръководител на НФХ с решаващ глас в изработването на програмата му. Той ще има грижата за разкриването на нови хоризонти, търсенето на нов репертоар, отварянето на хора към съвременността и към нови публики.

Славил Димитров има повече от 650 изнесени концерта като пианист, диригент и композитор. Работил е с Хор на Софийските момчета, дирижирал е многобройни и разнообразни по своята специфика музикални ансамбли – Академичен хор „Ангел Манолов”, Ансамбъл за народни песни и танци „Шумен, Държавна филхармония – Шумен, ОФД – Русе, Държавна опера – Измир и др. Към настоящия момент е главен диригент на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” – Велико Търново.

„Особено важен процес за достойното представяне на състава, е активната му подготовка. Поне веднъж седмично с хора трябва да работи вокален педагог. Необходимо е репертоарният план да засяга няколко основни пункта: участието на НФХ в съвместни концерти с оркестъра, участието му с камерни формации и солисти, хорови концерти „а капела“ или с малък инструментален съпровод, премиери на нови произведения, концерти с българска музика. Създаване на детски хор към НФХ би допринесло не само за повишаване на статута на състава, но и би го наложило като състав, любим на децата, а в бъдеще и водещ в Европа. В работата на НФХ също трябва да бъде въведена системата „Концертни цикли”. Необходимо е засилването на рекламата на хора и участие в телевизионни и радио програми. Необходимо е и свързване и взаимодействие със световните хорови и филхармонични общества, сдружения и организации", коментирал е Димитров след избирането си. 

За хормайстор на НФХ „Светослав Обретенов” бе избрана София Бърдарска – в момента главен диригент на Смесен хор при храм „Света Богородица – животворен източник” и основател на хор „Golden voices Sofia Metropolitan”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови