Световната критика с топъл прием за филма „Жажда” на Светла Цоцоркова

ОFFNews Последна промяна на 09 октомври 2015 в 21:03 5368 0

Септември приключи с впечатляваща равносметка за дебютния пълнометражен игрален филм на Светла Цоцоркова – след световната му премиера на 63-ото издание на международния филмов фестивал Сан Себастиан, журналисти от престижните издания за кино Variety, Cineuropa и Screen Daily публикуваха впечатленията си, като според тях филмът е „очарователен” като „забележително естетическо постижение” - „Не само земята може да се напука от изсушаване, но и човешката душа!”

Ето какво пише Лий Маршал за Screen Daily:

„Това е една притча, която не губи връзката с реалността и засяга важни, общочовешки теми като експлоатацията на естествените ресурси на природата и отговорността на бащинството. Във филма присъства нещо от „La Strada” на Фелини, отразяват се дори и някои от традициите в киното на бившите социалистически страни – в анхроничните лица, костюми и кадриране, като цялостното усещане за филма ни отклонява от желанието да го поставим категорично в днешния ден... Изключителната операторска работа, решението със специфична златна светлина допринасят за усещането за мечтателност и различна реалност, които преобладават в „Жажда”. Нежна флейта и китарна мелодия са единствените музикални акценти. Филмът е разказ за пет изгубени души, поднесен със стил – забележително постижение и на режисьорката, и на сценаристите и разбира се – на актьорите, защото публиката започва да харесва всеки един от тях.”

Всички са единодушни, че програмите на международните фестивали, в които е включен филма на Светла Цоцоркова, ще притежават интригуваща творба, която е важно да бъде показана на публиката. Това вече се случи в Цюрих и Хайфа, а в момента предстои и фестивала в Хамбург (където в основния конкурс за копродукции участва „Досието Петров” на Георги Балабанов) – „Жажда” получи покана да участва в конкурса за първи, втори или трети филм в Цюрих, в „Carmel Competition” в Хайфа и е номиниран за NDR Young Talent Award в Хамбург, където се показва в секцията „Калейдоскоп”.

Част от екипа на филма пред публиката.

На 7 октомври стартира и Лондонския филмов фестивал, организиран от Британския филмов институт, където филма на Цоцоркова ще бъде показан в секцията „Любов”.

В програмата на 31-ото издание на престижния филмов фестивал във Варшава, който стартира на 9 октомври, „Жажда” участва в конкурсната програма за първи и втори филми. Още три български пълнометражни филма ще бъдат представени в Полша –„Сняг” на Венцислав Василев в международния конкурс, „Събирачът на трупове” на Димитър Димитров в споменатия конкурс „1-2”, както и „Каръци” на Ивайло Христов в секцията „Открития”.

„Жажда” е селектиран за участие и в 8-ия фестивал за централно и източноевропейски филми „CinEast” - 8 до 25 октомври в Люксембург, където прожекцията му ще бъде в секцията „Cinéscope” и ще се състезава за престижната Награда на публиката. Филмът на Светла Цоцоркова беше показан през март на закрита прожекция в рамките на София Мийтингс, подписаха договор със световен разпространител и беше селектиран за участие в Сан Себастиан.

Светла Цоцоркова е талантлив млад режисьор, чиито късометражни филми са представяни и отличени на много международни фестивали, а филмът й „Живот със София” спечели Наградата Jameson на София Филм Фест през 2004 година. Ролите в „Жажда” се изпълняват от Александър Бенев, Моника Найденова, Светлана Янчева, Ивайло Христов, Васил Михайлов, Стефан Мавродиев и Иван Бърнев. Сценаристи са Светослав Овчаров, Светла Цоцоркова и Венцислав Василев, оператор на филма е Веселин Христов, художник - Георги Тодоров, художник на костюмите е Елена Стоянова, композитор Христо Намлиев, звукорежисьори са Валерия Попова и Момчил Божков, продуценти са Надежда Косева и Светла Цоцоркова, Фронт Филм.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови