Рашидов и Кардинале двама под дъжда в София

ОFFNews 08 октомври 2015 в 20:19 3180 1

Снимка МК

Рашидош и Кардинале.

Дъждът над София не попречи на министър Вежди Рашидов да запознае днес италианската кинозвезда Клаудия Кардинале с разкритите и реставрирани археологически находки при Ларгото.

Двамата обиколиха територията на целия Античен културно-комуникационен комплекс "Сердика", който се очаква да бъде завършен след месец и половина.

Когато двамата минаваха до църквата "Св. Петка Самарджийска" в подлеза до ЦУМ, Рашидов разказа на Клаудия Кардинале, че според народната памет Апостола на свободата Васил Левски е бил погребан до олтара именно на този старинен столичен храм.

"Ние почитаме паметта и делото на Васил Левски така, както вие в Италия се прекланяте пред Джузепе Гарибалди", отбеляза Рашидов.

Художникът разказа на актрисата за възхода на Сердика през римската епоха и не пропусна да й разкаже, че Константин Велики е управлявал месеци наред обширната Римска империя от двореца в любимия си град и дори е обмислял да премести столицата си тук, като според антични автори той често казвал: „Сердика е моят Рим“. 

Рашидов и Кардинале при разкопките. Снимка: МК.

"Исках да покажа на голямата актриса колко много история има по нашите земи - ние имаме наистина едно уникално културно наследство, но трябва да положим още немалко усилия за неговото популяризиране. Става като малкия вариант на Помпей, ще стане много хубаво. То си става хубаво. Само трябва да се направи. Още малко търпение и, разбира се, центърът ще стане хубав, с добра история", отбеляза министър Рашидов.

"България е много талантлива страна, но не е достатъчно позната, затова сега трябва много да работим, за да се променят нещата в тази насока. Искам всички да опознаят мястото, където "произвеждаме" нашите гении, тук е работилницата", каза още той и подчерта, че нямаме основание за ниско самочувствие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови