Директорът на Народния театър пуска жалба срещу министъра на културата (обновена)

49 артисти искат оставката на Велислав Минеков

OFFNews 21 декември 2022 в 18:20 2285 0

Васил Василев

Снимка Личен профил във Facebook

Директорът на Народния театър Васил Василев

Директорът на Народния театър "Иван Вазов" Васил Василев ще подаде жалба пред Комисията за защита от дискриминация срещу министъра на културата Велислав Минеков. 

Това стана ясно от публикация на Василев във Фейсбук. Причината за това е интервю на министъра пред бТВ, в което Минеков заяви, че директорът на театъра не може да уволни "две госпожи, защото е крайно зависим от тях заради неща, които знаят за него" и които вече и министърът знаел. 

"След поредната атака на служебния министър на културата срещу Народен театър "Иван Вазов", неговия екип и автономия взех своето решение. Възложих на юристи и те вече работят по моя жалба пред Комисията за защита от дискриминация за това недопустимо поведение и действия.
Следващата седмица ще бъде образувано делото.

За 118 г. над Народен театър "Иван Вазов" нееднократно са правени опити за упражняване на политически натиск и винаги е било безуспешно.
И днес няма да бъде по-различно!", пише директорът на Народния театър. 

"Той е крайно зависим, не може да освободи двете госпожи, защото знаят много. Ако посегне към тях, нещата могат да се развият изключително сложно", каза служебният министър на културата пред бТВ във вторник: "Друго нещо някак-си незабелязано е, че твърде много хора са били помолени да напуснат. Освен това има много новоназначени, сред които изключително съмнителни лица". 

По думите му става въпрос за около 15 души, които са били помолени да напуснат с обезщетение, а артисти с големи имена са бързо пенсионирани.

"Проблемът е в ръцете на самия директор. Кого ще освобождава, кого няма - крайно време е да вземе правилното решение, а не да се заиграва с артистите. Това са хора, които са изградили себе си с огромен труд и имат огромно признание - Захари Карабашлиев, Явор Гърдев, Александър Морфов. По-ценни ли са двете госпожички там от тези три имена", попита Минеков.

Скандалът в Народния театър стана преди повече от месец заради назначението на бившия пиар на ДПС Велислава Кръстева като пиар на театъра. Нейната врата беше надрасканата, а табелката - свалена. Режисьорът Александър Морфов призна, че той стои зад тези действия. Последваха петиции и напускания в знак на протест срещу Велислава Кръстева и нейното назначение. 

49 артисти от Народен театър „Иван Вазов“ искат оставката на Велислав Минеков 

"Какви щети са нанесени в резултат от действията на министър Минеков: уронване престижа на министерската институция, уронване авторитета на трупата на Народен театър “Иван Вазов” – културен институт с национално значение, опит за внасяне на разкол в артистичното съсловие чрез манипулативното оповестяване на трудовите ни възнаграждения, опити да бъдем припознати като поддръжници на определена политическа партия, легитимиране на „езика на омразата“ като естествена форма за разрешаване на кризи в обществото и в частност на кризи в културния сектор. Такива действия не застрашават само Народния театър. Те могат да се разпространят епидемично и да се превърнат в норма на поведение, а това би означавало културна катастрофа".

Това пишат 49 артисти в писмо до президента Румен Радев, в което искат оставката на служебния министър. 

"Ако смятате, че министър Минеков действа от позицията на принципал на Министерство на културата и приемете в този случай думата „култура“ в нейния широк смисъл, едва ли нещо ще Ви попречи да „изхвърлите в кошчето“ това писмо", допълват оттам.

Те се възмущават от раздухването на конфликта "чрез разпространяване на полуистини, слухове и лъжи, които се представят от министър Минеков в неговите публични изяви".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!