Божидар Димитров: Защо гърците да възстановят Родоския колос, а не ние?

ОFFNews 04 януари 2016 в 18:19 15156 5

Бронзовата статуя на Аполон на Борис Борисов.

Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров, изпрати до медиите писмо, в което изразява възмущението си от това, че Гърция смята да възстанови статуята на Родоския колос, докато България няма да направи същото, въпреки че може.

Публикуваме целия текст без редакторска намеса:

Едно съобщение излезе в последните дни – Гърция щяла да възстанови античната статуя на Аполон, разположена на входа на главния град на острова (бел.ред. - Родос). Статуята е била малко над 22 метра, излята от бронз и е съществувала само 65 години – съборена от едно силно земетресение. Статуята вероятно раздробена е пролежала векове наред и накрая е продадена за скрап.

Защитниците на „автентиката” у нас (цели 57 организации), обединени в един форум, вероятно ще протестират пред ЮНЕСКО, ИКОМОС и т.н. Естествено гърците няма да им обърнат внимание, дори Манол Глишев да им спретне един протестен митинг.

Малко хора знаят, че в нашите земи също е имало колос на Аполон. Той е излят в Аполония Понтика около 480 г.пр.Хр. и е работа на именития атински скулптор Каламис, нает специално за тази работа. Нашият колос е бил висок 13 м и 20 сантиметра, излят е от бронз и е съществувал на мястото, където е бил поставен повече от 400 години. Според античните писатели той е струвал 400 таланта. За сравнение, толкова е годишният бюджет на Атинския морски съюз, обединяващ Атина и още 200 гръцки градове-държави. Тази стойност на созополския колос показва огромните финансово-икономически възможности на нашия град-държава. По това време е издигнат Партенона и статуята на покровителката на града Атина е била висока само 5.60 метра.

Аполон е бил тачен в Созопол с прозвището Иатрос (Лечител). Знаем как е изглеждал прав – гол, атлетичен младеж, опрян на маслинена фиданка.

През 72 г. пр. Хр. римският пълководец Марк Лукул превзел с щурм Аполония и като изключително ценен трофей отнесъл статуята в Рим. Там, според различни римски писатели, тя била монтирана на Палатинския или на Капитолийския хълм и престояла там още 400 години. След като християнството станало държавна религия, християните разрушили статуята, тъй като голотата на античния бог скандализирало християнския им морал.

В Созопол преди няколко години също се роди идея да се възстанови колоса на Аполон. Скулпторът Борис Борисов изработи плановете и направи две бронзови копия на статуята, високи по 1.6 метра, намиращи се днес в кабинета на кмета г-н Рейзи и в частния музея „Южна кула” на г-н Кирил Арнаутски. Решено бе статуята да се постави на т.н. Мигалка, маркираща входа на Созополското пристанище. Междувременно археоложката Кръстина Панайотова откри огромната база на оригиналното място на колоса – на о-в Св. Кирил и Юлита. Но бе решено статуята да не се вдига там, тъй като огромните сгради на Морското рибарско училище и щаба на Военно-морската база щяха да я закриват.
За богатия морски град да вдигне тази статуя нямаше да бъде никакъв проблем. Но най-неочаквано в работата се намеси сливенския митрополит Йоаникий. Той обяви, че възстановяването на статуята ще възроди… езичеството в Созопол и върху града и жителите му ще се стоварят различни божии наказания. Поуплашиха ли се хората, или не, но работата замря.

Съмнявам се, че родоският архиепископ е осъдил намеренията на родоските гърци. Ясно е, че възстановяването на статуята на един езически бог няма да доведе до възстановяване на езичеството у нас и най-вече в Созопол, чийто жители само в последните години построиха със собствени средства десетина параклиси и една църква и реставрираха построените от предците им други 27 църкви и параклиси.

Дядо Йоаникий бе заявил, че вместо на Аполон созополчани да издигнат статуя на Св.Иван Предтеча, тъй като бяха удостоени с честа в града им да се открият и останат там мощите на светеца. Да, защо не, но и на двамата. С две статуи Созопол няма да заприлича на Скопие.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Иво Мирчев: Пеевски усети, че съдебната власт му се изплъзва и свали правителството