Археолози откриха каменен релеф на орел край Свищов

ОFFNews Последна промяна на 27 юли 2015 в 19:21 6035 0

Снимка Svishtov Today.

Каменният релеф с изображение на орел.

На 3 км западно от римския лагер Нове до Свищов е намерен каменен релеф с изображение на орел, съобщи ръководителят на разкопките от българска страна доц. д-р Павлина Владкова, цитирана от "Svishtov Today"

Поради човешка дейност и от дългото му стоене във водата на Дунава, големи части от правоъгълния варовиков блок са обезличени. 

Върху лицевата страна е издялан орел с прибрани крила, на който липсва главата, която е била обърната на дясно. На едната тясна страница има оформено почти квадратно вдлъбване, което показва, че блокът е бил вграден в стена. Такъв тип паметник за пръв път се открива в Нове.

Оперението, торсът и краката са изобразени чрез плитки и дълбоки вдлъбвания с различна форма и посоки, като по-този начин, чрез сенки и светлосенки, фигурата се откроява ефектно и изразително. Несъмнено релефът принадлежи на богато декорирана фасада на представителна сграда.

Орелът е символ на върховния римски бог Юпитер, като в лагера на I Италийски легион Нове култът е бил много популярен и официално честван в принципиите (военната комендатура), откъдето произхождат няколко надписа с посвещения, както и отделни мраморни и бронзови статуетки на орли. Юпитер е основното божество, към което се обръщат държавните служители, когато правят посвещения за благоденствието на императора. Божеството е почитано и от ветераните и цивилното население, което живее около лагера.

Част от постамент с посвещение на латински език на Аполон и Диана. Снимка: "Svishtov Today".

По брега на реката в района на римския лагер са открити няколко надписа в чест на Юпитер Оптимус Максимус. Новооткритият релеф е поредното доказателство, че храм на божеството е имало и извън крепостните стени и неговата фасада е била богато декорирана.

Разкопките в Нове започнаха преди 10 дни, като първата значима находка е част от постамент с посвещение на латински език на Аполон и Диана. Екипите на българо-полската археологическа експедиция ще работят през целия месец август в различни сектори в римския лагер.