8 международни изложби на One Architecture Week

OFFNews Последна промяна на 25 септември 2014 в 12:21 1686 0

Осем български и международни експозиции влизат в изложбената програма на One Architecture Week 2014.

Тази година фестивалът включва изследователски, фотографски и плакатни изложби, които интерпретират темата “Възможното невъзможно”, сред които експозиции от Германия, Албания и България. Изложбите ще представят успешни родни и световни примери за нетрадиционни решения на проблемите на съвременната архитектура и градската среда.

Като предварително въведение в идеите, концепциите и проектите на фестивала служи изложбата “Големите надежди” на dontDIY, която представлява карта на Капана, представяща всички предстоящи намеси, лекции и акции, като включва отделни елементи от различните проекти под формата на видео, текст, артефакт и звук. “Големите надежди” може да се види в офиса на "Едно" в квартал Капана на ул. "Христо Дюкмеджиев" 10, Пловдив.

Изложбата “Възможният Капан” ще представи изследователски проект, който цели да идентифицира потенциала на Капана като една историческа градска среда и да очертае реалистичен сценарий за превръщането й в център на творческите индустрии.

“Карта на Капана” е интерактивна онлайн карта, разкриваща района откъм занаяти, заведения, магазини, услуги, творчество, култура, празни помещения и сгради с културно историческо наследство в квартала.

Макети на идейни проекти от студенти по архитектура в България ще покаже “Университетска работилница”. Темата на работилницата тази година е проект за многофункционална зала в Капана. Желанието за създаването на такава зала е продиктувано от идеята то да се превърне в сърцето на Капана, където да се провеждат различни културни прояви като концерти, прожекции, изложби и курсови обучения. 

Фотографската изложба “100” от своя страна представя разнообразието на Капана, вглеждайки се в детайли от 100 дограми в квартала. Във всяка една от тези дограми е заключена собствена история, а техният събирателен образ символично показва почти невидимото минало и нерегулираното настоящо деформиране на Капана.

Plakat Kombinat в сътрудничество с изявени български художници, графични дизайнери и илюстратори представя изложбата “Плакати за нова българска архитектура”, която има за цел да интерпретира и покаже на широката публика развитието и промяната в съвременната българска архитектура през последните 25 години. 

Примери от цял свят за успешно реализирани намеси в градска среда ще видим в “Добри градски”. Представените намеси са обединени от общата цел да се създава по-добре устроено и социално въвличащо обществено пространство, което се ползва активно и създава усещане за радост. Изложбата обхваща различни категории градски реализации и ще покаже решения за справянето със сериозни проблеми като усвояването на изоставени и празни пространства, предизвикването на 50 различни националности да общуват заедно и хармоничното съжителство на архитектурата с природата.

Немското участие “Световен град” включва проекти на различни представителства на Гьоте Институт по света, както и техните местни партньори, и задава въпросите кой създава града и кой чертае неговото бъдеще. Участниците в изложбата залагат на разновидни формати и подходи, но са обединени от анализа на урбанистичните виждания и новите местни творци. Фокусът са проблемите пред съвременните градове като миграция, мобилност, сигурност, социална поляризация и демографски промени.

Албания е една от най-динамично развиващите се страни в света днес – място, където архаично и футуристично са в постоянно противопоставяне. Изложбата „Проектирайки Албания” е създадена от Tirana Architecture Weeks и разказва за процесите на градска трансформация в Албания от последните няколко години. Експозицията предлага селекция от най-добрите „виждания” по темата, които изобразяват представата за бъдещето на страната и неговото проектиране по най-добрия начин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X