One Architecture Week започва на 10 октомври

ОFFNews 08 септември 2014 в 19:27 2995 0

Седмото поредно издание на ежегодния архитектурен фестивал One Architecture Week ще се проведе между 10 и 19 октомври в избрания за Европейска столица на културата 2019 г. град -Пловдив.

Тазгодишната тема на фестивала е "Възможното е невъзможно", а куратори ще са Светослав Мичев, Стeфан Минков и Христо Станкушев от българското студио за архитектура и дизайн dontDIY.

One Architecture Week търси архитектурата, която вижда отвъд себе си. Христо Станкушев поставя акцент върху опита за създаване на лабораторна среда, изолирана от очаквания, рестрикции и модели.

Фестивалът размива съсловни граници, създава връзки там, където ги е нямало. Чрез преосмислянето на архитектурата като културна материя, фестивалът насочва вниманието към основни проблеми на съвременната култура.

Архитектурното събитие ще е е изцяло фокусирано в Капана и по този начин подпомага развитието му като квартал на творческите индустрии. "Самите пространства на Капана предизвикаха интереса ни да използваме квартала като лаборатория за архитектурни експерименти и затова заедно с кураторския екип решихме събитието да се проведе изцяло в тази част на Пловдив", обяснява директорът на One Architecture Week арх. Любо Георгиев.

Автори на визуалната идентичност са дизайнерите от "Постстудио". Вдъхновени от манифеста, те се заиграват с идеята за възможното невъзможно и създават един приказен свят в Капана, населен с мишки. 

Още преди началото на фестивала феновете на фестивала могат да се запознаят с темата на събитието в изложбата "Големите надежди", която стартира с Нощта на музите и галериите в Пловдив на 12 септември. Експозицията цели да представи на публиката идеите и проектите на предстоящия архитектурен фестивал с обяснителни текстове, аудио и видео записи. "Големите надежди" може да се види в офиса на "Едно" в Капана на ул. "Христо Дюкмеджиев" номер 10 от 12 септември до 19 октомври.

One Architecture Week е ежегоден международен фестивал за архитектура и градска среда, който се провежда за седми пореден път. Стартирал като двудневна конференция през септември 2008 г. и под името Sofia Architecture Week, той прераства в едноседмична платформа за среща и обмен на идеи.

Основна цел на събитието е чрез широк обществен и професионален дебат да инициира устойчиви архитектурни и социални практики. Наситената и разнообразна програма включва презентации, изложби, дискусии, работилници, прожекции и намеси в градската среда, както и творчески ателиета за най-малките.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови