6-и сезон на "Игра на тронове" ще излезе преди новата книга от сагата

OFFNews 04 януари 2016 в 14:42 10668 1

Джордж Мартин.

Джордж Мартин, авторът на фентъзи сагата "Песен за огън и лед", обяви, че е пропуснал крайния срок да предаде ръкописа на шестата книга на издателите си и в резултат на това - предстоящият 6-и сезон на сериалa на HBO "Игра на тронове" ще излезе преди новата част "Ветровете на зимата", предаде "Гардиън".

Както ви е известно, действието във всеки сезон на телевизионната продукция приблизително отговаря на действията на всяка една книга от поредицата. Досега читателите винаги имаха предимство пред зрителите, но вече явно няма да е така.

Оказва се обаче, че 31 декември не е първият краен срок, който Мартин пропуска - преди това той е трябвало да предаде ръкописа на издателите си на 31 октомври, но е бил твърде ангажиран. Въпреки това авторът твърди, че сценаристите на сериала работят в тясно сътрудничество с него и продукцията на HBO, която ще се появи по екраните през април, ще се доближава максимално до неиздадената книга. Въпреки че все пак ще има някои съществени разлики, заради които си струва да се прочете и "Ветровете на зимата". 

"Това няма да ви хареса. От месеци насам не искам нищо повече от това да мога да кажа: "Приключих и предадох "Ветровете на зимата" на или преди последния ден на 2015 г." Но книгата не е готова. Нито пък ще бъде утре или следващата седмица. Да, написал съм много. Стотици страници. Десетки глави. Но все още има доста да се напише. Все още ми остават месеци наред работа... и това, в случай че писането върви добре. (Понякога върви, понякога не.) Има глави, които трябва да напиша, но и има такива, които да преработя. Винаги променям доста неща, някой път доизглаждам нещата, но понякога правя сериозни промени в структурите", написа в блога си авторът.

Мартин заяви, че за да може да излезе книгата през март 2016 г., е трябвало да е готова през октомври 2015 г. "Нещо, което ми се стори възможно. През май", коментира той.

"Ето, първи януари е. Книгата не е готова, не съм я доставил. Никакви думи не могат да променят това. Опитах, наистина. И се провалих. Пропуснах крайната дата на Вси Светии, сега и новогодишната. И това почти сигурно означава, че "Ветровете на зимата" няма да излезе на пазара преди началото на шестия сезон на "Игра на тронове" през април", допълва американецът.

Той също така се опита да успокои феновете на книгите, за които сериалът ще разкрие сюжетни нишки, които може да развалят пълното удоволствие от творбата му: "Няма да се извинявам. Няма извинения. Никой не ми е виновен. Не са виновни редакторите и издателите ми, нито HBO. Аз съм виновен. Опитах и все още опитвам".

Днес Джордж Мартин благодари на почитателите си за огромната подкрепа, която са му оказали, след като е признал, че се е забавил с написването на новата книга.

В миналото авторът често е критикуван от феновете си, че пише бавно. Нещата стигнаха дотам, че през 2009г. колегата му Нийл Геймън написа гневно писмо до оплакващите се хора, в което казва: "Джордж. Р.Р. Мартин не е вашата кучка".

Този път читателите изглежда са доста по-разбиращи и търпеливи, ако съдим по над хилядата коментара в подкрепа на забавянето, които се появиха под публикацията в блога на твореца.

"Едва ли е било лесно да напише подобно нещо. Но е факт, че след 50 години читателите ще съдят книгата по нейното качество, а не дали е спазила някакви срокове, за да изпревари телевизионната си адаптация. Колкото и да ми се иска да я прочета по-скоро, одобрявам приоритета на качеството", написа един почитател.

"Благодаря на всички ви толкова много. Тази сутрин, като се логнах в блога си, видях 40 страници с коментари. Дори не съм стигнал до половината от тях. Не мога да ви опиша колко много оценявам милите думи и добри пожелания", отговори писателят.

Последната му книга от сагата - "Танц с дракони", излезе през 2011 г., малко след като HBO пусна първи сезон на сериала си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!