40 неща, които не знаете за "Игра на тронове"

ОFFNews 07 декември 2015 в 17:53 46804 3

Станис Баратеон по време на изгарянето на дъщеричката му на клада.

"Игра на тронове" е една от най-успешните телевизионни поредици в историята, но въпреки това около нея е пълно с неизвестни, но интересни факти, които английският в. "Телеграф" реши да ни представи.

1. Сериалът е забранен в турската армия.

През ноември 2014 г. се разбра, че няколко сериала, сред които "Троновете", са забранени в турските военни училища, за да предпазят мъжете от "сексуална експлоатация, порнография, ексхибиционизъм, тормоз, насилие и всякакви други негативни ефекти". През 2012 г. пък няколко полицаи бяха уволнени, защото са позволили на кадетите в академия в Истанбул да гледат сериала на HBO.

2. Можете да прокарате "златна" линия на метрото между Скалата на Кастърли и Кралски чертог.

Графичният дизайнер Майкъл Тизник е направил карта на евентуално метро, съобразявайки се с географията на света на Дж. Мартин. 

Снимка: Майкъл Тизник.

3. Съществува истински еквивалент на валирианската стомана.

В поредицата съществува невероятно здрав и издръжлив метал, наречен валирианска стомана, от който са направени най-качествените мечове. Изкуството на добиването му обаче е изгубено и затова всеки останал меч от него е много, много ценен. Според проучвания авторът е базирал метала си на реално съществуващата дамаска стомана, някога съществувала в Индия и Близкия изток. Някъде през 18 век обаче рецептата за направата ѝ се изгубва и до ден днешен не може да се постигне същия ефект.

4. Кралят на нощта е бил в един филм с Джофри и във видео на Мюз.

Актьорът, играещ синият коронован бял бродник, когото виждаме на няколко път за малко в "Троновете", може да бъде видян да убива родителите на Брус Уейн в "Батман в началото" на Кристофър Нолън, където също се срещаме и с Джофри като съвсем малко момче. Или като каубой във видеото на "Knights of Cydonia" на Мюз.

5. Кралят на нощта в сериала и в книгите не е един и същ.

В осми епизод на пети сезон ставаме свидетели на страшно клане на диваците от страна на белите бродници и техните зомбита, където виждаме и Кралят на нощта. В книгите обаче той е митична фигура, убита преди много години, който според бавачката на Бран е бил член на семейство Старк. И докато в сериала той изглежда, че ще е ключов антагонист, то в книгите това може да не е така. Наскоро в секцията за коментари в блога си, Дж. Мартин отговори на почитателско запитване, като каза, че двете версии на Нощния страж са много различни - "Колкото до Краля на нощта, той е митична фигура от рода на Бран Строителя, и вероятността да е жив досега е колкото тази на Бран Строителя". 

6. Жена пусна обява в търсене на половинка за своя "Игра на тронове" фетиш.

През 2013 г. жена от САЩ пусна обява, в която се описва като "Старк на улицата и дивачка в чаршафите", в нея тя търсеше човек, който да сподели фантазията ѝ, свързана със сериала. Там тя предложи да е Денерис Таргариен, която тъкмо е завладяла Вестерос, а мъжът да бъде нейният пленник Роб Старк, с когото ще правят любов върху самия Железен трон. Всеки желаещ трябваше да има костюм като на Роб Старк и задължително да прилича на него. Не е ясно откъде се е сдобила с трон за фантазията си, тъй като макетът в реален размер, който HBO продава, струва 30 000 лири, но никой още не го е купил. Може би си е направила собствен.

7. Железният трон би трябвало да е много по-голям от смятаното.

Самият автор е признавал, че версията на трона на HBO е много малка, като той самият си е представял нещо няколкото пъти по-голямо. За целта той е съветвал художника Марк Симонети, който обрисува възможно най-точно идеята на писателя. 

Снимка: Марк Симонети.

8. Сериалът помогна за спасяването на рядък вид прасета.

Бизнесът на малката ферма за прасета на Кени Грейси беше спасен, след като за снимките на поредицата бяха нужни традиционно изглеждащи животни. Фермата, която е притежание на рода на Грейси от стотици години, все още развъжда прасета от времето на средновековието. 

9. Родовете в сериала вече са "марка". 

Представяли ли сте си, ако "Троновете" се развиваше в днешно време и воюващите родове бяха големи семейни корпорации. Е, не се чудете повече, сайтът за снимки "Shutterstock" се е погрижил за това. Таргариените са лого на авиокомпания, Ланистърите са инвестиционна компания, а Старк имат фирма за връхно облекло. Може би най-сполучливо се е получило с дома Фрей, който се занимава с организиране на сватби и др. празненства.


10. Болестта сива люспа прилича на истинска такава.

Във Вестерос болестта сива люспа е едно от най-гадните неща, които могат да се случат на някого - тя бавно, но сигурно вкаменява кожата на боледуващия човек и е силно заразна. Идеята на автора за болестта идва от проказата, която е била един от бичовете на средновековието, а страдащите от нея са били отлъчвани от обществото, точно както героите от поредицата, заразени със сива люспа. Друго реално ужасяващо заболяване е фибродисплазията, при която меката тъкан в тялото на човек започва да се превръща в кост малко по малко. Заболяването е изключително рядко, като то буквално вкаменява жертвите си.

11. Церсей е човекът, който най-зле може да пази тайни.

През 2014 г. Лена Хийди, която играе Церсей, публикува в инстаграма си редица подсказки за това какво ще се случи в предстоящия сезон на сериала. Ако трябва да сме честни, те не разкриваха особено много, но все пак дразнеха интереса. Например няколко месеца преди епизода, в който Планината смачква черепа на Оберин Мартел, тя качи снимка, в която се прави, че вади очите на колегата си Педро Паскал, който изигра дорнеца. 

12. Съдът чрез двубой може да е законен.

В поредицата осъдените винаги могат да поискат съдбата им да се реши от боговете, като те или техен представител се явят на двубой срещу противник на обвинението - до смърт, в повечето случаи. Ако те или защитникът им победят, са невинни, ако ли не, присъдата им се изпълнява. Някои обаче спорят, че заради дупки в закона подобно нещо в Англия все още е възможно. Последният съд чрез двубой се е състоял през 1818 г. в Англия, а година по-късно е забранен със закон. Въпреки това през 2002 г. 60-годишният Леон Хъмфрийс се позова на древното право и предизвика държавата да излъчи свой първенец за битка до смърт. Причината - получил е глоба от 25 лири за неправилно паркиране.

13. Забравете драконите, Денерси е майка и на морските плужеци.

През 2013 г. изследователи откриха нов вид морски плужек край Бразилия. Морските биолози били поразени от приликата им със сребърните къдрици на Денерис - и затова кръстили откритието си Тритония халееси.

Морските плужеци на Денерис.

14. Вестерос е най-желаното място за концерт.

Страшно голям брой музиканти са успели да си осигурят моментни появи на места в сериала като статисти или направо като музиканти. Сред тях са певеца на Snow Patrol в трети сезон, барабаниста на Coldplay, който свири по време на Червената сватба, както и цялата исландска група Sigur Rós, която пее по време на сватбата на Джофри и Марджъри.

15. Актьорът, който играе Емон Таргариен, е сляп.

Питър Вогън, който играе слепият майстер Емон към Нощния страж, в реалния живот е частично сляп. Роденият през 1923 година актьор обаче заяви, че смята да играе, докато може.

16. Мечовете в сериала си имат жлебове за кръв.

Всички ръчно изработени мечове в шоуто имат същите жлебове за кръв като истински оръжия. Въпросните вдлъбнати по остриетата се смята, че са служели кръвта от жертвата да изтича по тях, което прави издърпването им от тялото на врага по-лесно. Някои учени имат далеч по-скучно предположение за жлебовете - че те са начин да направиш меча по-лек, без да го правиш по-малко здрав.

17. Джордж Мартин предпочита секса пред насилието.

Авторът на "Песен за огън и лед" множество пъти пояснява защо в книгите му има толкова много секс. Пред "Ройтерс" той коментира: " Мога да опиша как брадва пробива човешки череп в най-малък детайл и на никого няма да му пука. Но ако опиша по същия начин пенис, който влиза във вагина, ще започна да получавам протестни писма и псувни по мой адрес. Според мен това е доста дразнещо, направо си е лудост. В края на краищата пенисите, влизащи във вагини, са донесли на много хора много удоволствие, а брадвите, цепещи черепи, ами, не толкова много". 

18. Но не се радва да му крадат пощата.

През 2011 г. писателят се оплака, че пощенски работник явно му е откраднал сценариите за сериала, изпратени до автора. Той призова читателите си да следят за сценариите по Ebay и други сайтове, в случай че бъдат обявени за продажба. До ден днешен двата сценария за 9-и 10-и сезон липсват.

19. Да, Планината наистина може да пръсне черепа на Оберин.

Според списание "Тайм" в реална битка между двамата Планината би могъл да смаже с ръце главата на противника си. Проучване сочи, че ако върху главата на човек бъде приложен натиск от 235 килограма, тя със сигурност ще се пръсне. Хафтор Бьорнсон, мъжът, който играе рицаря, е третият най-силен човек на света и най-вероятно е способен на това. 

20. Феновете са си представяли шоуто в много различни варианти.

Някога да сте сядали с мисълта как би изглеждал сериалът, ако действието се развиваше във феодална Япония? Някой явно е, защото фенът, познат като Сейджи (Seiji), е преиграл някои от сцените, използвайки традиционно японско изобразително изкуство върху дърво. Други са нарисували персонажите от фентъзито като герои от "Дисни", а техните гербове като покемони.

Екзекуцията на Нед Старк.

21. Драконите са вдъхновени от гъски и котки.

"Pixomondo", компанията отговорна за компютърните ефекти за драконите в сериала, споделя, че движението на драконите, когато са на земята, е копирано от това на гъските, а докато летят - от това на прилепите. Реакциите им, докато Денерис ги гали, пък са взаимствани от котките.

22. Може да си имате вълчище.

Американската асоциация на развъдниците на немски овчарки е успяла да създаде огромно, 60-килограмово куче, наречено американска немска овчарка, което доста прилича на вълчищата от сериала. Кученцата струват по 3000 долара, въпреки че ще са ви нужни още много пари за обучение и отглеждане. Редно е да се отбележи, че огромният вид вълци, представен в поредицата, е изчезнал преди около 10 000 години. За снимките на предаването обаче се ползват северни инуитски кучета, вид, създаден през 80-те години на миналия век, който прилича на вълк.

23. Джон Сняг никога не би могъл да изкачи Вала.

Според планинския катерач Кати Милс начинът, по който Джон Сняг и диваците изкачват Вала в "Игра на тронове", никога не би проработил. Според нея, ако няколко души са навързани по начина, по който те го правят, и един от тях падне - ще повлече всички. Това е така, тъй като навръзването един за друг се използва при катерене на планини под малък ъгъл, а не при напълно вертикално изкачване. 

24. "Игра на тронове" е най-пиратстваното шоу на света.

Според данни на сайта за споделяне "TorrentFreak" сериалът е най-сваляната телевизионна продукция в историята на света. През 2012 г. справка с няколко публични пиратски сайта показа, че един епизод е свален незаконно над 4 280 000 пъти. Ново проучване от 2015 г. година показва покачване в тегленията с над 45% в сравнение с 2014 г.

25. Почитател прекара години в правене на карта на Седемте кралства.

Фен с онлайн пряко serMountainGoat прекара години в създаването на онлайн карта на света на "Песен за огън и лед" заедно с Есос и южните Летни острови, базирана върху всички, което е могъл да намери като информация от автора. За съжаление малко след това беше издадена официална карта, която беше много по-добра от аматьорската. Въпреки това Мартин изрази задоволство от творението на своя почитател и го похвали. В момента serMountainGoat е в процес на създаване на анимирана времева линия на събитията в поредицата.

26. Ако искате да звучите като бял бродник, ви трябва стъклена купа.

Рамин Джавади, композиторът на сериала, обясни, че за всеки дом е създал специфична музикална тема, чието звучене може да бъде променено в зависимост дали домът се намира в опасност или не в момента на сцената, или в друга ситуация. Той заяви, че когато действието се развива на север, той ползва стъклени купи, които да докарат онзи тревожен стъклен звук на севера.

28. Началната анимация е дори по-сложна, отколкото изглежда.

Награденатас награда "Еми" откриваща анимация на сериала се превърна в култова, но въпреки това процесът по нея не спира. Компанията "The Rock Papers Scissors Production", отговорна за нея, трябва да я обновява с началото на всеки нов сезон, вмъквайки нови места по нея и променяйки вече съществуващи такива спрямо дома, който ги владее. Работата за всеки нов сезон отнема на екипа от 10 души близо 3 месеца.

28. Джон Сняг е срещал Джон Сняг.

Да изясним - Джон Сняг, мъжът от Нощния страж и защитник на кралството, се е срещал с Джон Сняг... от телевизионния "Канал 4". Двамата се срещат в интервю, където ветеранът на журналистиката разговаря с младия актьор. "Това е най-лошият кошмар. Вече има Джон Сняг, който е по-известен от него, всеки път, щом влезевТуитър, всичко писано там е за Джон от "Игра на тронове", споделяДан Сняг, племенник и колега на телевизионния водещ. 

29. Аря е доста подвижна. 

В сериала Аря Старк се учи да убива хора. В реалния живот хобито на актрисата е да танцува. Мейзи Уилямс, която е на 17 г., е част от училището за танци на "Сюзън хил" откакто е на 10.

30. Вестерос има впечатляващ списък с вина.

Сайтът "Inn at the Crossroads" предлага как да си направите вкъщи рецепти от сериала и книгата, така вкусно описани от Джордж Мартин. Блогът за вино "Vinepair" обаче предлага и измислен списък с вината на Вестерос, в който може да намерите огромен брой от най-добрата алкохолна напитка на континента.

31. В сериала е пълно с порно звезди.

Никой няма да ви осъди, ако решите, че трябва да си порно актьор, ако решиш да се снимаш в "Игра на тронове". В четвърти сезон обаче голям брой от актьорите, наети за снимки, всъщност наистина идват от киното за възрастни. Сред тях са Джесика Дженсън (Jessica Jenson) и Саманта Бентли (Samantha Bentley), които играят проститутки, Ерин Уокър (Aeryn Walker), която е една от дъщерите на Крастър, и Сибел Кекили (Sibel Kekilli), немската актриса от турски произход, която се превъплъщава в любовницата на Тирион.

32. Има 70 различни начина да кажеш "Ходор".

Според актьора и диджей Кристиан Найрн, който играе Ходор, има около 70 различни начина, по които той казва името на персонажа си и единствената дума, която той може да произнася - гневен Ходор, щастлив Ходор, тъжен, изплашен, любопитен, гол Ходор и още много други. Ако ви интересува да ходорствате, Google Play Store са пуснали ходорска клавиатура, която ви позволява да се изразявате като любимия си герой.

33. Най-вероятно произнасяте "халееси"/Khaleesi грешно.

Лингвистът Дейвид Питърсън, който е създал дотракския, високо и ниско валерианския език, вини актьора Иън Глен, който играе Джора Мормон, за това, че навсякъде титлата на Денерис се произнася грешно. В интервю преди години Глен изрича думата "халееси" с ударение върху "лее", а не върху "ха", както е правилно. След натиск на режисьорите и публиката обаче Питърсън, който е създал около 4000 думи за езиците в сериала, се е отказал от ударението си. Той също така заяви, че обича да закодира скрити майтапи, когато конструира езици - така например котката му се казва Кели, а думата за котка на висок валириански е "кели".

34. Мадона открадна костюма на халееси.

По време на едно от празнуванията на Пурим, еврейски празник, на който хората се обличат в костюми, певицата пожелала от HBO да ѝ дадът на заем дрехите на Емилия Кларк, с които тя се облича за ролята си на Денерис Таргариен. От телевизията с радост откликнали на молбата ѝ.

Мадона като халееси.

35. Има 8-битова игра, базирана на сериала, която е безплатна.

Някога мечтали ли сте да се биете с бели бродници и ланистъри и да изкачвате Вала в славна 8-битова версия? Е, вече може да го направите.

36. Задните части на Кит Харингтън са фалшиви.

Помните ли голия кадър в гръб на Джон Сняг, докато с Игрит изследваха пещерите в трети сезон? Оказва се, че в него не са показани задните части на Кит Харингтън, който в онзи момент чупи глезен и се налага член на снимачния екип да го замести. Той е избран, защото си прилича по ръст и телосложение с актьора, а дългата коса, с която човекът много се е гордеел, е била отрязана до нивото на Харингтъновата.

37. Акцентите в сериала също са фалшиви.

"Игра на тронове" представя смесица от британски акценти - някои истински, други не чак толкова. Северното звучене на Роуз Лесли - Игрит, е възприето заради предаването. В реалността тя има доста изискано произношение. Ирландският артист Майкъл Макелхатон пък се налага да крие истинския си акцент и да говори по-зловещо за ролята на Рууз Болтън. Датчанката Карис ванХотън - лейди Мелисандра, също трябва да скрие оригиналния си говор, а Питър Динклидж, който играе Тирион, се опитва с всички сили да звучи като англичанин в сериала, въпреки че е американец. Най-интересен е акцентът на Айдън Гилън, който играе Кутрето - сякаш някой му е казал да скрие ирландския си изказ, но той не може да спре да го вмъква в ролята си.

38. Дори костюмите имат история зад гърба си.

Костюмите в сериала са направени с изключително внимание към детайла и въображение. Така например сватбената рокля на Санса в четвърти сезон има елементи на вълчище и риба, които символизират родовете, от които тя произхожда - Старк и Тъли. В същото време доминиращият лъв на гърба ѝ показва как животът на момичето е попаднал под контрола на дома Ланистър. В интервю пред "Fansided" актрисата Софи Търнър споделя, че дори корсетът, който носи под роклята, е бродиран с водни кончета, въпреки че никъде в сериала не се показва.

39. Пурпурната сватба се е случила реално.

Сватбата на Джофри и Марджъри е един от акцентите на четвъртия сезон на сериала, който донесе много наслада на феновете заради мъчителната смърт на Ланистъра. Дж. Мартин обаче разкри, че сцената е вдъхновена от реална случка - смъртта на принц Юстас, син на краля на Англия Стивън, през 1153. Подобно на Джоф Юстас умира по време на пиршество, най-вероятно от отрова, въпреки че хората тогава решили, че се е задавил. Колкото до Червената сватба, зрителите смятат, че тя е повлияна от Клането в Гленко през 1691 г. в Шотландия, и от Черната вечеря от 1440 г. пак там.

В единия случай капитан Робърт Кампбел и мъжете му поискали подслон при клана Макдоналд, изчакали, докато всички домакини заспали, и ги изклали. По време на Черната вечеря пък 16-годишният граф на Дъглас и 10-годишният му брат били примамени на пиршество, по време на което били завлечени навън и брутално екзекутирани. 

40. Можете да си опечете собствен пай, подобен на този от Пурпурната сватба.

Сигурно си спомняте огромного лакомство с гълъби от сватбата на Джоф с Марджъри. За снимките ѝ била направена тестена черупка, която имала таен отсек, от който гълъбите излетели, след като тя била разрязана. Според "Vulture" са били сготвени 30 малки гълъбени пайчета, които екипът после изял. Всъщност навремето пайовете с истински птици са били доста популярни. През 1598 г. за пръв път бива преведена от италиански рецепта за пай с живи птици, които да изненадат гостите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!