Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Ясни са парите за всички министерства догодина

Елица Мартинова 05 декември 2013 в 20:59 1639 0

Ръковоството на парламента - Христо Бисеров, Михаил Миков и Мая Манолова. Снимка: Сергей Антонов
Ръковоството на парламента - Христо Бисеров, Михаил Миков и Мая Манолова. Снимка: Сергей Антонов

 

След близо 12-часовото си заседание Народното събрание успя да гласува бюджетите на всички министерства в държавата.

След като удължиха работния си ден до 22 ч., депутатите определиха средствата, с които ще разполагат българските министерства догодина.  В допълнителните работни часове между 16 и 20 ч. народните представители гласуваха по член на час. Впоследствие работата на парламента се забърза и за малко повече от 30 минути Народното събрание гласува пет члена, касаещи средствата на Министерството на регионалното развитие, Министерството на земеделието и храните, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерството на младежта и спорта и Министерството на инвестиционното проектиране.

Министерство на регионалното развитие

За Министерството на регионалното развитие през 2014 г. ще отидат 211, 38 млн. лева от републиканския бюджет. 200 млн. лева от предвиденото за МРР ще отидат за държавните политики за изграждане и модернизиране на пътната и ВиК-инфраструктури. За програмата "Гражданска регистрация и административно обслужване на населението" са заделени 2 млн. лв. Бившият регионален министър предложи държавата да отпусне допълнителни 25 млн. лева за модернизацията на инфраструктурните програми на МРР, но мнозинството отхвърли корекцията на ГЕРБ.

Министерство на земеделието и храните

Средствата, които правителството е предвидило за Министерството на земеделието и храните за догодина, са 209,38 млн. лева. 158,7 млн. от тях ще отидат за политики в областта на подпомагане на земеделието и развитието на селските райони.

От ГЕРБ настояха МЗХ да получи допълнителни 30 млн. лева. Цвета Караянчева отбеляза, че проектобюджетът, изготвен от правителството, е направен без ясна визия за тенденциите за развитие в сектора. Мнозинството отхвърли корекциите на ГЕРБ.

Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС)

248,1 млн. лв. от републиканския бюджет за 2014 г. ще отидат за Министерството на транспорта. Над 205 млн. от тези средства са предвидени за развитието на транспорта и осигуряването на неговата безопасност и екологосъобразност.

Бившият транспортен министър Ивайло Московски призна, че правителството "Орешарски" е отделило повече средства за сектора, в сравнение с кабинета на ГЕРБ.

"Кабинетът е намерил начин, въпреки че този сектор е бил дълги години недофинансиран и в момента също, въпреки кризата и ситуацията, да осигури повече сресдтва, отколкото ние осигурявахме. Това е позитивна мярка и ще доведе най-вероятно до добри ефекти е сектора, ако обаче насреща на тези средства стоят и реформи. За съжаление, в сектор "транспорт" тенденцията е обратна - стопиране на някои реформи", каза Ивайло Московски.

Ексминистърът настоя бюджетът на МТИТС да бъде увеличен с 8 млн. лева, част от които да отидат за осъществяване на проекта за електронно управление.. Искането на опозицията обаче не бе удовлетворено.

"В голяма степен съм съгласен с Вас, но пари за всичко не може да има", посочи Петър Мутафчиев от "Коалиция за България".

Министерство на младежта и спорта

За 2014 г. спортното министерство ще разполага с бюджет от 66,2 млн. лева за работата си. 46,3 млн. лева от тях ще отидат за политики, свързани със спорта за високи постижения. За да стимулира условията за спорт на учащите и за спорта в свободното време, ведомството ще може да отдели 13,5 млн. лева.

Министерство на инвестиционното проектиране

За работата си догодина новосформираното Министерство на инвестиционното проектиране ще получи 25 млн. лева. Половината от тях ще отидат за програмите в сектор" Геодезия, картография и кадастър".

Бюджетите на последните две министерства бяха гласувани заедно, тъй като опозицията не бе представила предложения за корекции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews