МОН ще разполага с 420 млн. лв., 13 млн. лв. повече за БАН

Нели Чолашка 05 декември 2013 в 17:23 2782 1

БАН Снимка: БГНЕС

Снимка БГНЕС

БАН Снимка: БГНЕС

 

420 млн. лв. за разходи ще има Министерството на образованието (МОН) за 2014 г., решиха депутатите с гласуването на бюджета за 2014 г.

За Българската академия на науката (БАН) отиват 72.5 млн. лв. или с около 13 млн. лв. повече от това, с което разполагаха през 2013 г.

Ирена Коцева от ГЕРБ поиска да бъдат отделени още 10 млн. лв. за академията.

„Има едно гениално произведение на Христо Ботев, което се казва „Смешен плач”. Особено по темата с БАН, вие, колеги от ГЕРБ, трябва да мълчите. 40% от бюджета на БАН беше съкратен при вашето управление.

Вие установихте и практиката на неплатените отпуски”, коментира председателката на бюджетната парламентарна комисия Ваня Добрева от Коалиция за България.

Финансовият министър при ГЕРБ Симеон Дянков оряза доста парите на академията на науките с мотива, че там работят "феодални старци", които в този мандат на парламента бяха прекръстени на "синодални старци" от Лютви Местан от ДПС.

Валентина Богданова от БСП напомни на Коцева, че когато БСП предлагаше увеличение на бюджета на БАН при управлението на ГЕРБ, управляващите винаги отказваха.

Корнелия Маринова от ГЕРБ попита къде са разписани мерки за младите учители, които бяха обещани от министъра на образованието Анелия Клисарова.

"Обещанията на образователния министър бяха като в сън, но после тя се събуди и до нея не беше красивият принц, а седенкуващия премиер Пламен Орешарски (вероятно има предвид репликата на Орешарски като финансов министър на среща с протестиращи учители "Хайде да разпускаме седянката"), обяви Маринова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови