ГЕРБ иска оставката на Манолова, държала се вулгарно

Елица Мартинова 05 декември 2013 в 16:27 2808 4

Мая Манолова Снимка: Сергей Антонов
Мая Манолова Снимка: Сергей Антонов

 

ГЕРБ поиска официално оставката на Мая Манолова като зам.-председател на Народното събрание. Мотивите на бившите управляващи са, че според тях социалистката системно нарушава правилника на парламента и се държи вулгарно спрямо опозицията.

Депутатът на ГЕРБ Димитър Главчев изтъкна днешния случай, в който зам.-председателят на "Атака" Павел Шопов намекна, че Нели Петрова е станала депутат само защото дъщеря й е загинала в автомобилна катастрофа. Заради думите си той получи наказание "забележка" от Манолова, която водеше заседанието. Според ГЕРБ обаче тези мерки са били крайно недостатъчно. По думите на Главчев Манолова е трябвало да отнеме думата на Шопов.

"Смятаме, че атмосферата да не може Народното събрание да работи се задава от ръководството,  в конкретния случа от г-жа Манолова, която системно не дава думата за изказвания на представители от нашата група. Позволява си квалификации, преди и след всяко изказване прави обяснения, които са абсолютно ненужни. Нека все пак не забравяме, че председателят на Народното събрание е пръв сред равни, какво остава за зам.-председателя", каза Главчев.

Колежката му Цвета Караянчева допълни, че Манолова не е позволила на ГЕРБ да аргументират предложенията си за корекции в бюджета.

"След като един народен представител каза, че трябва да се вземат други мерки - какви? Да влязат хора с пръчки и да ни бият ли", попита Караянчева. Тя визира изказването на Павел Шопок, който по-рано днес поиска от Манолова да въведе ред чрез "други мерки", но по-скоро имаше предвид възможността да да изгони от залата депутатите, които нарушават реда.

Станислав Иванов коментира, че Манолова нарушава демокрацията в Народното събрание, което трябва да е най-демократичният орган в държавата.

Главчев обяви, че очаква подкрепа от "Атака" и дори от "Коалиция за България", защото по време на заседанията и двете партии са изразявали критики към работата на Мая Манолова.

По време на брифинга изненадващо се появи и самата Мая Манолова, която, без да подозира за намеренията на опозицията, се бе отправила към пленарната зала. Минавайки покрай колегите си, зам.-председателят на НС чу исканията им, спря учудено, но не се спря за коментар. Минути след това в кулоарите на парламента тя отговори официално на обвиненията на ГЕРБ. 

"Не смятам, че съм нарушила правилника", заяви Манолова. По думите й от дълго време ГЕРБ се опитват умишлено да спъват работата на парламента чрез процедурни схватки, но дебатите по Бюджет 2014 са прекалено важни, за да им бъде позволено такова поведение. Според Манолова бившите управляващи се опитват "да прехвърлят цирка от пленарна зала навън пред медиите".

Въпросът за оставката на Манолова ще бъде разгледан на утрешното заседание на парламента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews