Депутатите орязаха парите на МВР с няколко милиона, намесиха в спора жертвите на пътя

Нели Чолашка 05 декември 2013 в 14:47 3173 2

Полицаи. Снимка: БГНЕС

Снимка БГНЕС

Полицаи. Снимка: БГНЕС

 

Разходите на МВР за 2014 г. за първи път от много години ще са под 1 млрд. лв. - 999. 556 млн. лв., решиха депутатите с приемането на второ четене на държавния бюджет за следващата година.

Миналата година МВР разполагаше с 1.131 млрд. лв., но пък от няколко месеца ГДБОП вече не към вътрешното ведомство, а под шапката на ДАНС, която е с отделен бюджет.

В разходната част не са предвидени пари за извънредния труд на полицаи и пожарникари, за безплатното пътуване с градския транспорт на всички служители на МВР, предупреди Веселин Вучков от ГЕРБ, който беше зам.-министър на вътрешните работи в кабинета "Борисов".

По думите му в подготвения нов Закон за МВР разходите за извънреден труд - нощен труд, работа в почивните дни и др., ще се увеличат от 20-30 млн. лв. на 100 млн. лв. годишно.

Новият Закон за МВР не е съгласуван с финансовото министерство, обяви бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, зам.-председател на ГЕРБ.

Той напомни на управляващите, че през последните месеци за охраната на Народното събрание и на събитията с премиера Пламен Орешарски се харчат по 2 млн. лв. месечно.

Предишни години парите за подслушване и проследяване бяха 20 млн. лв., а сега само за подслушване са предвидени 49 млн. лв. (те ще бъдат намалени със 7 млн. лв., които ще отидат в здравното министерство за ваксини), обяви Цветанов.

Отделно от това бюджетът на ДАНС ще бъде увеличен с 24 млн. лв. с мотива, че в агенцията отиде ГДБОП, допълни той.

Бившият вътрешен министър видя проблем и в непрозрачното изразходване на парите от специализирания фонд за превенция на пътните произшествия, в който влиза процент от глобите за шофьори. По думите му в този фонд са събрани 30 млн. лв.

Пари от глоби не могат да отиват в никакъв фонд, контрира Павел Шопов и прати Цветанов в школата в "Симеоново" на МВР да си доучи.

"Вие от ГЕРБ никога няма да можете да станете от милиционери - полицаи и от пожарникари - огнеберци. Какво искате да внушите на българския народ – че този специализиран фонд, отроче на ГЕРБ, ще бъде премахнат, жертвите ще хвръкнат нагоре", атакува Шопово. 

„Г-н Шопов, вие били ли сте на детско погребение? Нямате право от тази трибуна да обиждате хора, които са помогнали на опечалени хора”, отговори му Нели Петрова от ГЕРБ, която е майка на дете, прегазено на пътя.

За да внесе успокоение, финансовият министър Петър Чобанов обеща, че ще бъде записано в постановлението за изпълнение на бюджета, че съответният процент от глобите по Закона за движение по пътищата, както и преходният остатък от фонда, ще бъдат изразходвани само за превенция на инцидентите по пътищата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!