Член на час минава през парламента късно вечер

Елица Мартинова 05 декември 2013 в 19:49 2853 2

Пленарната зала в парламента. Снимка: БГНЕС
Пленарната зала в парламента. Снимка: БГНЕС

 

Обсъждането по републиканския бюджет за 2014 г. принуди депутатите да заседават до тъмно. Заради умората или поради упоритостта на опозицията обаче парламентът приема по член на час.

В сряда парламентът реши да удължи работното си време - за сряда и за четвъртък, до 16 ч. След като за цял ден депутатите не успяха да гласуват дори чл. 1, в четвъртък по инициатива на "Коалиция за България" времето на заседанието бе удължено до 20 ч, а впоследствие - и до 22 ч.

Малко след 19 ч. от ГЕРБ поискаха поименна проверка на кворума заради пустите банки в пленарната зала. Зам.-председателят на парламента Мая Манолова се съгласи, но "отмъсти" на бившите управляващи, като преброи светкавично петима депутати от ГЕРБ, докато те напускаха залата. В крайна сметка поименната проверка установи кворум от 126 депутати.

През първите допълнителни четири часа парламентът разгледа и гласува четири члена . Те касаеха бюджетите за догодина на Министерство на образованието (МОН), Министерство на културата, Министерство на околната среда и водите (МОСВ) и на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма.

Министерство на образованието

През 2014 г. Министерство на образованието ще разполага с бюджет от 420 млн. лв. От ГЕРБ настояха да бъдат увеличени средствата за Техническия университет в Габрово, за Русенския университет "Ангел Кънчев" и за Университет "Проф. д-р Асен Златаров" в Бургас, но поправките им бяха отхвърлени.

Българската академия на науката (БАН) получава 72.5 млн. лв. или с около 13 млн. лв. повече от това, с което разполагаха през 2013 г.

Ирена Коцева настоя за допълнителни 10 млн. лв. за Академията й, но идеята бе отхвърлена от мнозинството.

Министерство на културата

Предвиденият бюджет за културното ведомство догодина е малко под 121 млн. лева. Най-голям дял от тях - 102 млн. лева ще отидат за политиките в областта на създаване и популяризиране на съвременното изкуство в страна и чужбина и за достъп до качествено художествено образование.

При разглеждане заложените средства, преди проектобюджетът да влезе в пленарна зала за второ четене, парламентарната Комисия по култура с председател Стефан Данаилов (КБ) отхвърли бюджета с аргумента, че средствата за сектора са прекалено малко.

Същата бе тезата и на опозицията. От ГЕРБ настояваха парите за култура да се увеличат с 12 млн. лева, но предложението им бе отхвърлено.

"Неслучайно вашият председател на комисията по култура - Стефан Данаилов, отсъства, отсъства, защото го е срам от този бюджет", заключи Стефан Господинов от ГЕРБ.

Министерство на околната среда и водите

С малко под 44 млн. лева ще разполага Министерството на околната среда и водите. 13 млн. от тях са предвидени за разходите на администрацията. За политиките в областта на управлението на водите и за Националната система за мониторинг на околната среда и водите са планирани съответно по 8,97 млн. и 7,46 млн. лева.

От ГЕРБ настояха бюджетът на МОСВ да бъде увеличен с 4 млн. лева и аргументираха идеята си вс нуждата от "мониторинг, от продължаване на поетите международни ангажименти и за покриване разходите на министерството".

"Досега с групата се смяхме на лозунги от времето на социализма. Мене лично най-силно и тематично ме разсмя девизът, който е бил върху ВиК предприятията: "На партията - вярност, на народа - чиста вода". Сега с този бюджет, който предлагате на МОСВ, остава единствено първата част "на партията - вярност", знаем и коя е партията. Евентуално за народа може да остане редакцията "за народа - гола вода", каза Ирена Узунова от ГЕРБ.

Димитър Кочков от "Коалиция за България" пък предложи на ГЕРБ след "гафа", който са направили по ОП "Околна среда", да си замълчат.

Министерство на икономиката, енергетиката и туризма

През 2014 г. МИЕТ ще разполага със 122,8 млн. лева. Половината от тях - 61,9 млн. лева ще отидат за държавните политики в областта на конкурентоспособното енергийно развитие. Средствата за туризъм ще бъдат малко над 4 млн. лева, а за икономическо развитие - малко под 36 млн. лева.

Бившият ресорен министър в кабинета на ГЕРБ Делян Добрев и заместникът на Дянков Владислав Горанов настояха бюджетът на МИЕТ да се увеличи повече от четири пъти - до 521 млн. лева. Аргументът им бе задлъжнялостта на Националната електрическа компания, която според Добрев е "бомба със закъснител". Идеята на бившите управляващи обаче бе отхвърлена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!