10 години властите знаели, че язовирът е опасен и бездействали

Последна промяна на 06 февруари 2012 в 18:09 6325 7

Кадър от започналата спасителна акция. Снимка: БГНЕС
Кадър от започналата спасителна акция. Снимка: БГНЕС
Поне от 10 години властите в България са знаели, че язовир "Иваново" е опасен. От 6 години се е знаело и че стената му е пропукана. Но никой нищо не направил, за да предпази хората от случилата се днес трагедия. Обяснението за бездействието е спор за собствеността между община Харманли, областният управител на Хасково и Министерството на отбраната. Член на форума OFFRoad-Bulgaria.com е сигнализирал, че има риск преди повече от 10 години. Ето какво още пише Димитър:
Преди повече от 10 години участвах в комисия по оглед на стената на този язовир. Още тогава имаше проблем който посочих на комисията - тръбата която минава в основата на дигата и отива към помпената станция явно е била изгнила защото в основата й течеше вода, която изравя отвътре дигата. Няколко години поред се поддържаше ниско нивото, и това беше. Този водоем не е микроязовир. Площта му доколкото помня е над 100 дка. Сега трагедията е станала и нещата не могат да се върнат.
По информация на БНР пропукването в язовирната стена е отпреди 6 години. Кметът на Харманли Михаил Лисков заяви пред dnevnik.bg, че пукнатината в язовирната стена е от 2007 година и че общината е сигнализирала за проблемите. Отпреди 6 години са и споровете чия е собствеността и вървят преписки между местната власт в Харманли, областният управител на Хасково и Министерството на отбраната. На въпроса кой стопанисва язовира днес и носи пряка отговорност кметът на Харманли отговори кратко: "Не общината". Той потвърди, че това е Министерството на отбраната. Военният министър Аню Ангелов отрече - язовирът е на границата на военен полигон, но извън територията, управлявана от МО, каза той. Язовирът се стопанисвал от общината. Думите на премиера Бойко Борисов по този въпрос бяха:
В момента няма значение чий е бил язовир "Иваново" и кой го стопанисва – дали община, дали военни... Собствеността му се е прехвърляла, но с това ще се занимае прокуратурата. Ще се търсят начини да се приберат всички язовири към "Напоителни системи".
В официално съобщение на Министерството на отбраната се казва:
През 2003 г. от общинска служба по земеделие и гори е издадена скица, според която язовир „Иваново” е собственост на община „Харманли” и граничи с терен на Министерството на отбраната. Въз основа на тази скица е издаден и Акт за публична държавна собственост № 0567/ 2003 г., който потвърждава, че язовир „Иваново” не е собственост на министерството. Той не е предоставян за управление на ведомството и не е завеждан в неговия баланс. Министерството не е изграждало съоръжение от подобен вид в границите на учебния полигон „Корен”.

Окръжна прокуратура – Хасково е образувала досъдебно производство след наводнението днес. Ще бъдат установени причините за скъсването на язовирната стена край село Иваново,  "в следствие на което по непредпазливост е причинено наводнение и е последвала смърт и значителни вреди", съобщи прокуратурата.

Следователите, на които е възложен случаят, ще установят както причините за наводнението, така и евентуалната отговорност на лицата, които по закон следва да упражняват контрол и надзор над безопасното ползване на язовира. За проблеми при стопанисванането на язовирите се заговори и през есента на 2011 година, когато Сметната палата отказа да завери финансовия отчет на Министерството на земеделието. Причината беше, че отчетът не е съставен "вярно и честно", че са премахнати базите данни за хидромелиоративни съоръжения (язовири, корекции на реки, тръби).
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.02 2012 в 16:02

Кои хора да заведат какво? Нали се сещаш, че сега тия села са обречени. Това е краят им.

07.02 2012 в 07:51

Пострадалите хора да заведат исккове и срещу общината и срещу министерството на отбраната, ако има начин и директно срещу хора на високи постове и след като нашия съд се изгаври за пореден път, да се отнесат към Брюксел !

07.02 2012 в 03:33

Това не е държава,това е пълен батак и безотговорност на всички нива!За какво изобщо получават заплати?!Милиони за партиите има,за язовирите няма!На кметствата не се отпускат средства за нищо,освен за заплати, кой ще поддържа мостове,пътища,за язовири да не говорим!За какво плащаме данъци като за нищо не се грижат и оставят хората да се издавят?!Щели да дадат помощи,храни,одеала..На умрелите вече не им трябват!Ореваха орталъка,че Максим пиян блъснал едно момиче,бил за затвора и да пукне там.А тези пияни ли са и ще влязат ли в затвора,че съсипаха толкова къщи,толкова съдби и има загинали?!Ще им платят от нашите пари и ще се направят на загрижени.От джобовете си трябва да платят отговорните!

07.02 2012 в 00:15

В т.нар. "държава" ( която е само такава, когато трябва да плащаме данъци и задължения май ) има институции, които отговарят за подобни съоръжение ( под какъвто и статус да са - частни, държавни .. безхаберни ) .. проблема е, че неща, ПРАВЕНИ едно време - сега се "обаждат", по простата причина, че не са и поддържани .. или мислени поне ! НО не може да се каже, че "никой не е виновен" !!! Това е поредната наглост за сметка на човешки животи !!! Утре може да са такива хора, за които ви е мило

07.02 2012 в 00:15

В т.нар. "държава" ( която е само такава, когато трябва да плащаме данъци и задължения май ) има институции, които отговарят за подобни съоръжение ( под какъвто и статус да са - частни, държавни .. безхаберни ) .. проблема е, че неща, ПРАВЕНИ едно време - сега се "обаждат", по простата причина, че не са и поддържани .. или мислени поне ! НО не може да се каже, че "никой не е виновен" !!! Това е поредната наглост за сметка на човешки животи !!! Утре може да са такива хора, за които ви е мило

07.02 2012 в 00:14

В т.нар. "държава" ( която е такава само когато трябва да си внасяме данъците и задълженията май ) има институции, които отговарят за подобни съоръжения ( под какъвто и статус да са - частни, държавни .. безхаберни ) .. проблема е, че неща, ПРАВЕНИ едно време ( бай Тошово, когато се правеше нещо ) - сега се "обаждат", по простата причина, че не са и поддържани ... или мислени поне !
НО не може да се каже, че "никой не е виновен" !!!
Това е поредната наглост за сметка на човешки животи !!!
Утре може да са такива хора, за които ви е мило

07.02 2012 в 00:09

Окръжна прокуратура – Хасково много хубаво да помисли относно невъобразимо смешните присъди за подобни масови убийства, защото утре това може да е ваш близък човек - очеловечете се !!!