Приливна вълна отнесе къщи в с. Бисер

Юлиан Христов 06 февруари 2012 в 08:41 4079 0

Наводнение
Наводнение

Приливна вълна от около три метра е заляла с. Бисер, община Харманли. За инцидента сигнализира един от потърпевшите в ефира на bTV. Според него вълната е заляла къщите, които се намират край близката река, по поречието на която е язовир Иваново.

Директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ Николай Николов заяви, че вероятната причина е скъсана язовирна стена. Той потвърди, че обстановката в момента е усложнена, а към мястото пътуват екипи на дирекцията. Вече е направен контакт с Военновъздушните сили, които вероятно ще помогнат за евакуация с хеликоптери.

От дирекцията препоръчват на жителите на селото да се качат на най-високите места по къщите или ако могат да се качат на близки високи хълмове. По пъвроначални данни дълбочината на водата достига 2,5 метра. За момента няма информация за удавени хора. От дирекцията предупреждават за опасност от преливане и на язовир Студен кладенец в Кърджали. Местното население в близост до язовира е предупредено за опасността от преливане, но до този момент не е наредена евакуация. Язовир Ивайловград вече прелива, но няма опасност за населението в близост, каза още комисар Николов.

Според кмета на Харманли Михаил Лисков село Бисер е залято почти на 90%. Вероятно повечето от хората не са били в къщите си, защото голяма част от населението на селото работят в Харманли. Според кмета обаче има и много възрастни хора, които са били в домовете си по това време. По думите на кмета пикът на приливната вълна е отминал. Той обясни, че микроязовирът, чиято стена се е скъсала, е проблемен от години.

Село Бисер е разположено между градовете Харманли и Любимец. Край него минава международният път Е-80, който свързва България с Гърция и Турция. Селото се пресича от река Бисерска, която се влива в близката Марица.

Звуковия файл може да чуете тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови