200 къщи в с. Обручище под вода

Юлиан Христов 06 февруари 2012 в 15:34 2363 0

Наводнение
Наводнение

Над 200 къщи в гълъбовското село Обручище са залети от придошлите води на река Соколица, съобщи за БНР кметът на общината Николай Тонев.

Половината от селото е под вода. Екипи от областната служба за защита на населението от бедствия и на общината са изпратени да отводняват домовете на пострадалите. Кметът на селото казва, че изход и спасение няма. Единствената надежда на хората от селото, което редовно се наводнява, е да спрат дъждовете.

При проливни дъждове река Соколица винаги прелива от водосборната зона на топлоцентралите и рудниците в комплекса "Марица-изток", въпреки че през година се почиства от наноси. Тази сутрин са били отворени шлюзовете на язовир "Розов кладенец" край "Брикел" за по-бързото изтичане на водите на Соколица в него.

Наводнен от придошлата река е пътят към ТЕЦ "Контур глобул" и към Искрица-Тополовград и Мъдрец. Микроязовирите на юг от Гълъбово в посока към Хасково тази сутрин са били инспектирани и почистени от парчета лед и преливат без опасност от скъсване на язовирните стени.

Нито един от големите инвеститори, които са вложили стотици милиарди евро в енергийния комплекс "Марица-изток", не е инвестирал в изграждането на диги или в други съоръжения, които биха предпазили хората от подобни бедствия.

Наводненията в страната взеха още две жертви - джип с двама души падна от 10-метров мост край с. Бориславци. Двамата минавали през моста когато придошлата река Олу дере разрушила моста. Шофьорът и пътуващата с него жена загинаха на място в ледените води. От сутринта спасителни екипи и хора от Бориславци опитват да извадят колата. Според източници от полицията и хора от селото загиналите са предприемачът Георги Бойчев и съпругата му Недялка.

Рухналият мост свързва Бориславци със съседното Малки Воден. Водната стихия го отнася в интервала между 0 ч. и 6 ч. сутринта. В 7 без 10 Бойчев, който живее в Малки Воден, тръгва да кара съпругата си за Бориславци, откъдето тя трябва да хване автобуса за Хасково. Мъжът обаче явно не е видял липсващия мост и буквално се е хвърлил с джипа си в реката от 10 метра височина, разказа кметът на Бориславци – Христо Николов.

Заради придошлите води е пропаднал и мостът в участъка Долни Главанак-Малко Брягово, информираха от общинската администрация в Маджарово.

 
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови