Зам.-министър Грибнев: Националният противораков план и онкоболните са приоритет за МЗ

OFFNews 04 април 2022 в 12:21 757 0

Д-р Петър Грибнев, заместник-министър на здравеопазването и проф. проф. д-р Асен Дудов, председател на Българското онкологично научно дружество

Националният антираков план и онкоболните са приоритет за Министерството на здравеопазването, заяви зам.-здравният министър д-р Петър Грибнев на Националната конференция по онкология.

Приоритетите и основните стъпки пред въвеждането на Националния противораков план в страната бяха във фокуса на дискусия в рамките на втория ден на Националната конференция по онкология: “Карцином на простата, уротела, бъбрека и женската полова система”. Организатор на форума е Българско онкологично научно дружество (БОНД).

Преди началото на дискусията експозе по темата представи д-р Петър Грибнев, зам.-министър на здравеопазването.

„Поставили сме изграждането и въвеждането на Национален противораков план сред водещите инициативи на Министерство на здравеопазването. Считаме, че онкоболните в България трябва да бъдат приоритет на Министерството“, каза д-р Грибнев.

Освен основните 4 приоритета на Националния противораков план, свързани с неговите стълбове, като допълнителни необходими промени се очертаха преструктурирането на онкологичното здравеопазване, апаратурното и квалификационно обезпечаване на онкологичните лечебни заведения – бивши диспансери, които сега са пререгистрирани като комплексни онкологични центрове или специализирани болници за онкологични заболявания.

Уточнена бе ролята на БОНД като бъдещ генератор на тези промени в структурата, обезпечаването и важни инициативи, свързани с обучението по онкология и възвръщането на екипния подход, тъй като към момента науката е разкъсана и той често е само формален.

Особено внимание бе обърнато на иновативната диагностика и необходимостта от специалисти по патология, нуклеарна медицина и някои други базови специалности, тъй като без иновативна диагностика не би могло да се провежда адекватна иновативна терапия.

По време на форума беше подчертана необходимостта от прилагането на съвременни методи на хирургично лечение и провеждането му по световните правила в рамките на мултидисциплинарен екип.

От БОНД се очаква да бъде създадена на унифицирана учебна програма по медицинска онкология, която да се прилага във всички висши медицински училища на ниво, което да отговаря на европейските изисквания.

По време на конференцията бяха обсъдени и моделите на достъп до съвременно лекарствено лечение и спецификата в реимбурсните механизми, с презентация по темата участва г-н Деян Денев, изпълнителен директор на АРФАРМ.

Вторият ден от конференцията премина под егидата на биологичните терапии и диагностика в онкологията, както и преодоляването на нежеланите реакции при лечение с тях.

Водещи специалисти от страната споделиха не само най-новите факти от световния опит, но и задълбочено представиха данни от собствения клиничен опит в страната. Това даде възможност да се уеднаквят позициите и да се търсят начини за преодоляване на тези нежелани реакции в екип така, както в екип се назначава и лечението.

Бяха разгледани конкретни случаи на роботизирана хирургия и представени записи от операции на болни с рак на простатата и бъбрека, които демонстрираха огромните предимства на метода, позволяващи болният да бъде минимално травматично лекуван с максимална прецизност, бързо възстановяване и връщане към обичайния начин на живот.

Конференцията е първото събитие от годишната научна програма на БОНД, чиято цел освен да запознае българските медицински специалисти с последните достижения в областта на научната и клинична онкология, е и да развие и подпомогне разработването на Националния противораков план.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови