Уволниха директора на Пирогов (обновена)

OFFNews 05 декември 2023 в 12:11 6915 1

Валентин Димитров

Снимка БГНЕС

Валентин Димитров

Временно изпълняващият длъжността изпълнителен директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" д-р Валентин Димитров е освободен от длъжност научи OFFNews.

Решението на министъра на здравеопазването все още не е публично оповестено, но в Търговския регистър, като представител на държавата в Съвета на директорите е вписан доц. Константин Димов – водещ хирург от Клиниката по лицево-челюстна хирургия и отоларингология на УМБАЛ „Св. Анна“ и бивш пироговец.

Решението на министър Хинков за вписване на доц. Димов е от края на ноември. Той ще поеме функциите на временно изпълняващ длъжността директор на болницата до провеждането на конкурс.

Вероятният повод за отстраняването на д-р Димитров са резултатите от одитния доклад, назначен от Министерство на здравеопазването и съмненията за нередности в проведените конкурси за началници на клиники и отделения в спешната болница.

Пред журналисти министър Хинков обяви, че резултатите от вътрешната проверка на ведомството са показали сериозни финансови злоупотреби и очаква прокурорска проверка. По информация на OFFNews дирекция "Икономическа полиция" на МВР е изискала документи по образувана преписка от Софийска градска прокуратура след резултатите от проверката.

В своя писмена позиция от 28 ноември д-р Валентин Димитров заяви, че твърденията на министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков не отговарят на реалното финансово състояние на УМБАЛСП „Н. И. Пирогов“.

"Към момента лечебното заведение е сред болниците, чиито дългове са стопени и няма нито лев просрочия. За периода откакто съм директор болницата беше изведена на печалба. Към месец ноември 2023 г. болничното заведение е на печалба в размер на 1 012 000 лв., а НЗОК дължи на „Пирогов“ 5 087 000 лв. за незаплатени
надлимитни средства, от които 598 000 лв. от стари години, а останалите са от тази година. Всякакви останали твърдения са неверни и за съжаление са опит за внушения в абсолютен разрез с истината“, заяви д-р Валентин Димитров.

Друг вероятен повод за отстраняването на Димитров като директор на най-голямата спешна болница са конкурсите за началници на клиники и отделения. Преди седмица от Клиниката по детска хирургия в "Пирогов" съобщиха, че досегашният им началник проф. Христо Шивачев, който е национален консултант по детска хирургия е "скъсан" на втория етап на конкурса, тъй като визията му за тригодишното развитие на клиниката е оценена на 4,14, при минимално допустим бал от 4,50 точки.

Резултатите предизвикаха реакция от пациенти и колеги на проф. Шивачев от педиатрични структури в цялата страна и от съсловни организации.

Пациенти питат как лекарят, спасил децата им, се оказа недостоен за Пирогов

В коментар пред журналисти д-р Валентин Димитров обясни, че комисията по конкурсите е максимално обективна, с редуцирано присъствие на представителите от болницата. Преглед върху списъка с членовете показа, че за председател е определен проф. Костадин Ангелов, шеф на здравната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ, а от шестима членове на комисията, четирима са от административния състав на "Пирогов". 

Д-р Димитров обяви, че е възможно да не се съобрази с решението на комисията и да отсъди по съвест. По-късно бе съобщено, че проф. Шивачев ще продължи да ръководи клиниката, независимо от поставената му оценка на конкурса.

На брифинг пред журналисти проф. Костадин Ангелов, председател на Комисията по здравеопазването в Народното събрание, отново повтори тезата, че при управлението на д-р Валентин Димитров "Пирогов" излязла на печалба. Той съзря друг мотив - че е била дадена гласност на случая със съветника на военния министър Мустафа Емин.

От ГЕРБ заявиха, че няма да подкрепят нито един законопроект на Министерския съвет, докато няма реален механизъм, по който се вземат решенията, визирайки случая със смяната на директора на спешната болница.

Със спасяването на "Пирогов" се зае лично и депутатът Делян Пеевски, който се обяви в подкрепа на досегашния директор Димитров и призова за ускорено изграждане на национална детска болница.

По-късно днес от Министерството на здравеопазването потвърдиха, че д-р Валентин Димитров е освободен заради установени нарушения, включително и на Закона за обществените поръчки, констатирани в одитен доклад от 134 страници.

По време на проверката са установени нарушения, включително и на Закона за обществените поръчки. Съставеният одитен доклад, съдържащ резултатите от извършения одитен ангажимент на „Пирогов”, е представен на Софийската градска прокуратура и на министъра на финансите, с молба за възлагане на финансова инспекция от Агенцията за държавна финансова инспекция. Във връзка с това е образувана прокурорска преписка и в МЗ е постъпило писмо от АДФИ (компетентен орган за извършване на последващ външен контрол по изпълнението на Закона за обществените поръчки и Правилника за прилагането му), с което се предоставя информация, че ще бъде възложена финансова инспекция на лечебното заведение, се казва в съобщението на здравното министерство.

Друг мотив за освобождаването на д-р Димитров бил създало се „обществено напрежение след провеждането на конкурси за началници на клиники".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика