Националният консултант по детска хирургия ''скъсан'' на конкурс за шеф на клиника в Пирогов

"Ще разрешим ли Пирогов да загуби национален консултант по детска хирургия?", питат колегите на проф. Христо Шивачев от Клиниката по детска хирургия в спешната болница

OFFNews 27 ноември 2023 в 17:14 5625 0

съобщение

Снимка Фейсбук/Клиника по детска хирургия

Становище на изпитната комисия

Националният консултант по детска хирургия проф. д-р Христо Шивачев е отхвърлен като кандидат за началник на Клиниката по детска хирургия в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов".

Това става ясно от пост във фейсбук страницата на клиниката, където е публикувано съобщението до проф. Шивачев от председателя на комисията, която провежда конкурса.

Конкурсите за началници на клиники и отделения в спешната болница са обявени в началото на ноември със заповед на изпълнителния директор на лечебното заведение д-р Валентин Димитров. Конкурсът преминава в три етапа - класиране по документи,  писмено представяне на тригодишна програма за развитие на съответната структура и събеседване с кандидата.

Според полученото съобщение проф. Шивачев е отхвърлен като кандидат за началник на клиниката по детска хирургия, тъй като писмената програма, която е представил, е оценена с 4,14, а за да премине към следващия кръг със събеседване е нужна оценка 4,50.

"Най-голямата и добре работеща Детска хирургия в България нямаше да е такава, ако не са времето и усилията на професор Шивачев вложени от него през годините, в които я ръководи. Той създаде екип от знаещи и сърцати хора, които се грижат за нашите деца. (...) Субективната оценка от този конкурс е обида за целия екип на ДЕТСКАТА ХИРУРГИЯ НА "ПИРОГОВ", гласи мнение под публикацията.

"Опасявам се, че тази комисия трудно може да стъпи на малкия пръст на проф. д-р Христо Шивачев", твърди друг потребител.

"Пълно безумие! Невероятен специалист и ръководител е проф. Шивачев! Не позволявайте подобна подигравка!", коментира трети.

"Проф. Шивачев спаси детето ми, нещо което други лекари не успяха... Що за безумие? Няма ли как да се направи подписка, петиция, нещо с което да помогнем ??", пише жена, чието дете е лекувано от професора. Отправят се призиви за петиция и организиране на протест.

Кой е проф. Христо Шивачев?

Проф. д-р Христо Шивачев завършва медицина към Медицински университет, гр. София през 1995 г. През 2004 г. придобива специалност „Хирургия“, а през 2011 г. има придобита научна степен „Доктор“ по детска хирургия. Година по-късно, през 2012 г. придобива и специалност „Детска хирургия“, а през 2021 г. и специалност „Гръдна хирургия“. През 2012 г. д-р Шивачев има присъдена академична длъжност „Доцент“, а през следващата година защитава и магистърска степен по „Обществено здраве и здравен мениджмънт“. През 2021 г. има присъдена академична длъжност „Професор“, пише в сайта на "Пирогов".

Професионалният му път води началото си от Звеното за неотложна медицинска помощ към 26-та поликлиника в столицата, където работи като дежурен терапевт в периода 1996 г. – 1997 г. През пролетта на 1997 г. проф. Шивачев става част от екипа на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ като последователно е детски хирург към Клиника по детска хирургия – до 2012 г., а в периода 2012 г. – 2014 г. като доцент към Отделение по детска гръдна хирургия на Първа детска хирургична клиника в болницата. От 2014 г. до 2017 г. е началник на Отделение по детска гръдна хирургия, а от 2017 г. е началник на Клиника по детска хирургия към лечебното заведение.

В периода 2017 г. – 2020 г. проф. Христо Шивачев е Председател на Борда на директорите на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, а от есента на 2021 г. изпълнява длъжността заместник-директор по медицинската дейност на болницата.

Неколкократно е специализирал видео-асистирана торакоскопска хирургия, лапароскопска хирургия, бронхология I-во и II-ро ниво и конвенционална гастроинтестинална ендоскопия – I-во ниво. Научните му интереси са насочени главно към мини-инвазивната хирургия и гръдната хирургия.

През 2021 г. е избран за заместник-председател на Управителния съвет на Български лекарски съюз. Член е Българско хирургическо дружество (БХД), Българско дружество по дерматологична хирургия (БДДХ), Българска асоциация по гръдна, сърдечна и съдова хирургия (БАГССХ), International Society of Pediatric Oncology (SIOP), European Society of Thoracic Surgeons (ESTS).

Проф. д-р Христо Шивачев е национален консултант по детска хирургия.

Позицията на Пирогов

Малко след 18:00 ч. от лечебното заведения излязоха с становище, което бе изпратена до редакционната поща на OFFNews. Позицията е от комисията,  назначена със Заповед № РД-26-2192/14.11.2023 г. на Изпълнителния директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ЕАД за провеждане на конкурс за заемане на длъжностите началници на клиники в лечебното заведение. 

Публикуваме цялото становище:

Длъжността „началник клиника“ е административна. Резултатите от проведения конкурс не влияят на статута на кандидатите, в качеството им на медицински специалисти и национални консултанти по съответните специалности. Комисията цени високо научния им принос в медицината.

За позициите, за които не са се явили кандидати или няма избрани такива за заемане на длъжността „началник на клиника“, УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ЕАД ще обяви повторно конкурс, спазвайки изискванията на Кодекса на труда.

До провеждане на следващия конкурс, настоящите временно изпълняващи длъжността началници, ще продължат да ръководят и администрират поверените им структури в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ЕАД.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!