Пациенти питат как лекарят, спасил децата им, се оказа недостоен за Пирогов

Не съм длъжен да се съобразя с комисията, ще отсъдя по съвест, обяви директорът на спешната болница д-р Валентин Димитров

Янка Петкова 30 ноември 2023 в 17:49 5965 5

протест

Снимка Янка Петкова

Проф. Христо Шивачев (в средата)

Да бъдат оповестени аргументите за отхвърлянето на проф. Христо Шивачев като кандидат за началник на Клиниката по детска хирургия в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" поискаха родители и медици, които се събраха пред спешната болница в подкрепа на националния консултант по детска хирургия и досегашен шеф на клиниката.

До недоволството се стигна след като преди дни от Клиниката по детска хирургия публикуваха съобщение на председателя на комисията, която провежда конкурса, в което се посочва, че проф. Шивачев е отхвърлен като кандидат, тъй като концепцията му за тригодишното развитие на клиниката е оценена под минималния праг от 4,50.

В подкрепа на хирурга се обявиха педиатрични дружества, съсловни дружества, педиатрични клиники и отделения в страната.

"Получихме невероятна подкрепа от колеги, от пациенти, много от родителите на наши пациенти, колеги от цялата страна и педиатрични клиники, с които работим. Не мога да ви разкажа нищо, защото нямам информация какво се е случило и нямаме представа как е протекло оценяването. Искаме прозрачна процедура с ясни правила, нищо повече. Моето предложение към директора на "Пирогов" е да качи заповедта за назначаване на комисията, моята концепция и становището на комисията", заяви пред журналисти проф. Шивачев, който излезе да благодари на родителите и на колегите си.

Той съобщи, че е разговарял с директора на болницата, който заявил, че "работата на комисията е извън неговите прерогативи".

Проф. Шивачев не изключи възможността да се яви на нов конкурс, ако бъде обявен, но подчерта, че първо иска да види как е протекло оценяването на работата му от настоящата комисия.

"Не знам какво ще се случи с мен. Ситуацията е обидна не само към мен, а към целия екип, който работи тук, защото един човек не може да бъде лице на всички. Тази работа се върши от екипи. С тези хора, които виждате, всеки ден работим заедно. Това са Клиниката по детска хирургия, Клиниката по детска анестезиология. Всички ние даряваме живот ежедневно заедно. Затова не мога да се съглася с оценката на комисията, тя оценява труда на всички тези хора", каза хирургът, който ръководи дейността на 161 души.

"Професорът спаси моя внук", каза пред OFFNews възрастна жена. Друга сподели, че хирургът е оперирал детето на нейна приятелка. Малият пациент е бил с тумор на белия дроб, но благодарение на лекаря вече е здраво 12-годишно момче.

Сред присъстващите бяха колеги на хирурга от Клиниката по детска анестезиология, медици от звеното, което той оглавява.

"Ние бихме искали видим аргументацията на комисията, написали сме открито писмо, в което изказваме смущението си от резултатите в този конкурс. Ние не знаем кой е бил в това жури, какви са аргументите му и какво точно се опитва да каже комисията с този резултат. Бихме искали да разберем мотивите. Тук сме, за да защитим проф. Шивачев като административен ръководител. Това в крайна сметка е конкурс за административен ръководител. Не коментираме качествата му като професионалист, които са безспорни. Ние сме убедени, че през последните 6 години, откакто той ръководи клиниката, тя се движи в правилната посока. Персоналът е удовлетворен, пациентите са доволни, координацията с останалите звена, които са ангажирани с лечението на педиатрични пациенти, е перфектна. В този смисъл за нас е абсолютно необяснима тази оценка. Такива събития, оставят огромно поле за спекулации. Ние не желаем да спекулираме, чуваме слухове и затова призоваваме за публично обявяване на мотивите и членовете на тази комисия. Нямаме обективна информация какво се случва и каква е целта на всичко това", каза пред OFFNews д-р Петя Мутафчиева от Отделението по хирургия на новороденото и вродените аномалии към клиниката.

Уведомен за събитието директорът на спешната болница д-р Валентин Димитров покани "протестиращите" "за да разбере от първо лице" какви са възраженията им. Колегите му не се отзоваха.

"Демократичното управление дава право на протест, но когато протестираш, трябва да информираш срещу какво протестираш. Затова поканих протестиращите да дойдат, за да разбера от първо лице. Превръщаме "Пирогов" в шоу програма, а това не е моето желание", обясни той пред журналистите.

"Има един конкурс, процес, който тече в момента за цялата болница, не е индивидуален за проф. Шивачев. Има Закон за здравето, за университетските болници, за шефове на клиники. Аз, като работодател, разписвам една заповед, за да назнача конкурса, и се оттеглям. Не участвам в този процес.  Комисията е от 7 човека и при мен документите пристигат, когато трябва да сложа последна санкция. Това ще бъде на 8 декември. Аз трябва да си сложа подписа като последна санкция върху резултатите на конкурса. Ако тогава има нещо, което да е ощетило някого, може да се протестира. Сега в момента тече конкурсът. Аз разбрах, че има проблем от Фейсбук", разясни процеса по конкурсите д-р Димитров.

д-р Валентин Димитров

"Мога да се съобразя с комисията, мога да не се съобразя"

Запитан от OFFNews какво ще е решението му в случая с проф. Шивачев, за когото конкурсът е приключил, директорът на "Пирогов" отговори:

"Ще действам по съвест. На 8-ми ще разберете. Защото, ако сега ви кажа как ще действам, значи аз съм взел решение под натиск, защото има протест, и под натиск на медиите. Ако си се явил на конкурс, има независима комисия, има оценка на независимата комисия и тя е на базата на моментното представяне на всеки един от кандидатите. Да, законът ми дава правото на последна санкция, защото комисията ми предлага резултатите от конкурса и ми прави препоръка. Тяхната препоръка не е задължителна. Мога да се съобразя, мога и да не се съобразя. За да взема информирано решение защо и как разписвам допълнителната заповед, трябва да се запозная с документите, които ще ми дадат. Следващата седмица всички документи, които са по конкурса, ще ми бъдат предоставени, за да ги гледам." 

Безпристрастност, обективност, прозрачност

Шефът на "Пирогов" подчерта, че единствената му препоръка по конкурсите е била да има независими външни оценители, да не са от "Пирогов", "за да има безпристрастност, да няма настроения и да може по обективен начин да се направи оценката".

"За да бъде безкрайно прозрачно, съм казал да се поканят председателят на Комисията по здравеопазването в парламента и зам.-председателят, защото това са хората, които отговарят за законодателната инциатива в здравеопазването. Ако те нямат опит за административна оценка ... аз мисля, че това е най-високото ниво. За мое щастие и щастие на "Пирогов" те се съгласиха. Единият е председател на комисията по хирургичните специалности, другият на комисията за всички терапевтични специалности. До тук съм запознат. Иначе тези конкурси са прозрачни", увери Димитров. 

Кои са членовете на комисиите

Комисията, която оценява кандидатите по хирургичните специалности, се оглавява от проф. Костадин Ангелов, заместник е проф. Коста Костов. Като членове на комисията са назначени административният директор на "Пирогов" Ивайло Димитров, финансовият директор Васил Клявков, Петя Пачеджиева, експерт "Човешки ресурси" в "Пирогов", Виолета Атанасова, експерт "Управление на човешки ресурси", "Пирогов" и адвокат Биляна Цонева, която е външен оценител.

Д-р Александър Симидчиев е председател на комисията, която оценява кандидатите по терапевтичните специалности. В комисията влизат още проф. Коста Костов, адм. директор на спешната болница Ивайло Димитров, колегата му Васил Клявков, по икономическите въпроси, Петя Пачеджиева, отдел "Човешки ресурси", "Пирогов" и Теодора Василева.

Д-р Димитров подчерта, че в случая с проф. Шивачев "няма никаква драма", тъй като е единствен кандидат, заемал е длъжността до момента и никой не е прекратявал договора му.

Бъдете търпеливи до 8, имам решение за всички. Знам точно кого ще назнача и кого няма да назнача, защото съм започнал да мисля. Аз съм убеден в това, което ще взема като решение, заяви Димитров, но отказа да даде повече подробности.

OFFNews попита директора на "Пирогов" има ли възражения по работата на проф. Христо Шивачев като ръководител на Клиниката по детска хирургия и получи изненадващ отговор:

Недейте да пробвате да ми създадете интрига с персонала и с колегите. Много ви моля. Аз съм дошъл като външен човек в тази болница и на всички съм заявил – за мен в тази болница всички колеги са равни. В момента има един баланс между колегите, те си вършат перфектно работата. Недейте слага петна върху "Пирогов", недейте да си градите предаванията и вестниците на гърба на "Пирогов" и на едни денонощни професионалисти, които са перфектни. За "Пирогов"и за служителите на "Пирогов" влизам в битка! Не ме въвеждайте в интриги. Няма драма, ще има колеги, които няма да бъдат шефове на клиники, защото не мога да нарушавам закона. Там, където законът ми позволява да взема решение по съвест, ще го направя, увери директорът.

Д-р Валентин Василев каза още, че според него решението на комисията, отхвърлила кандидатурата на досегашния началник на детската хирургия проф. Христо Шивачев, няма политически оттенък и обобщи загадъчно - "Може и да няма нов конкурс, на 8 ще разберете".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

5

6екеr4о

01.12 2023 в 09:43

Не можах да дочета статията.

По времето на соца студентите по медицина се бъзикаха, че те били учили за доктори, а някои - за Главен лекар!

Това са майтапи, но истината е, че мениджърските умения са изключително важни. В София имаше близо 70 поликлиники и когато по силата на закона общината ги преобразува в търговски дружества (ДКЦ-та) управители станаха само лекари и цирковете бяха безкрайни...

870

4

Constanza

01.12 2023 в 09:30

Улицата не може да решава изхода от конкурс.

3000

3

Неук

30.11 2023 в 23:09

Най-чения = учения

3000

2

Неук

30.11 2023 в 23:04

Аз съм най-чения човек напланетата в моята специалност по документи и титли. Но ако се говори за организационни способности съм може би в последните 2-3% на планетата. Как великолепните медицински знания и постижения креспондират с мениджърски умения и постижения не разбирам. Дори по-скоро считам, че има неписано правило за пенкилера. Страхотен специалист в нещо, ама в дори близки области е куха лейка или по-зле.

22548

1

dolivo

30.11 2023 в 19:02

ми адвокат на дявола да го изиграя

популярността на доктор ли го прави кадърен управител?

 
X

Да помогнем на украинските деца!