Здравният министър очаква прокурори в Пирогов, състоянието на болницата било плачевно

OFFNews 28 ноември 2023 в 13:33 3288 1

Христо Хинков

Снимка БГНЕС

Христо Хинков

Констатирани са нарушения в „Пирогов" и задлъжнялост на болницата. Болницата е в лошо финансово състояние. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков, преди заседанието на парламентарната комисия по здравеопазване, цитиран от БГНЕС.

"Има злоупотреби в самата болница. Аз имам одитен доклад, който съм представил на премиера, на проф. Ангелов, и съм дотук", съобщи здравният министър, подчертавайки, че има финансови злоупотреби. Той уточни, че има нарушения, които са забелязани в одитния доклад, изготвен от инспектората на здравното министерство, като предстоят и други проверки.

„Аз повече няма да казвам, защото очаквам и прокурорски проверки", каза още Хинков, като поясни, че има нарушаване на правилата за добър мениджмънт въобще и финансова дисциплина.

Министърът на здравеопазването подчерта, че ще разговаря с директора на „Пирогов" във връзка с този одитен доклад и за цялостното състояние на болницата, което по думите му е плачевно.

Имам допълните консултации, които трябва да проведа и ще си взема окончателното решение", добави той и допълни, че одитът е приключил преди повече от месец.

Попитан дали ще смени директора на болницата, министърът на здравеопазването каза: „Изглежда не. Дотук. Повече не мога да кажа."

От спешната болница отвърнаха на удара със сигнал до Народното събрание, в който обвиняват здравното ведомство в натиск.

"Постоянно се правят внушения за лошото финансово състояние на "Пирогов", за неправилното управление, за разследвания и нарушения по мой адрес", се казва в писмо на изпълнителния директор на болницата д-р Валентин Димитров до председателя на Народното събрание Росен Желязков.

Той твърди, че нарушения в болницата наистина са установени, но това се е случило при предишния ѝ директор проф. Иван Поромански, който заради тях е уволнил икономическия и административния директори на лечебното заведение - Лучия Добрева и Красимир Николов. 

Това се е случило след сигнал за злоупотреби, подаден в прокуратурата.

Директорът на "Пирогов" пояснява, че за последния месец е бил разпитван по обществени поръчки за над 150 000 лв. Поръчките са били възлагани от двамата освободени бивши директори на болницата. По думите на Валентин Димитров в момента Добрева и Николов са част от екипа на проф. Христо Хинков в Министерството на здравеопазването.

Димитров е приложил и удостоверение от Националната следствена служба, според което срещу него "няма данни за обвинения по неприключени наказателни производства".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!