При установен случай на COVID-19 у нас пробата ще бъде изпратена и в европейска референтна лаборатория

И днес няма регистрирана положителна проба за коронавирус

OFFNews 01 март 2020 в 18:11 3912 2

При установен случай на COVID-19 у нас пробата ще бъде изпратена и в европейска референтна лаборатория, това съобщи шефът на оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Положителните резултати за COVID-19, доказани в държавите от ЕС, трябва да бъдат потвърдени в посочена от Европейската комисия референтна лаборатория – в Университетската клиника „Еразмус“, Холандия, или в Клиника „Шарите“, Германия. При доказан случай на COVID-19 у нас България също ще спази процедурата, уточни той.

Днес във Военномедицинска академия са обработени 14 проби, а в Националната референтна лаборатория към Националния център по заразни и паразитни болести - 2. Всички резултати са отрицателни.

Утре ще бъдат направени повторни изследвания на първите пациенти, които бяха карантинирани, защото изтича 14-дневният срок. Те са здрави и ще бъдат освободени, поясни още генерал-майор Мутафчийски.

Каква е картината по света?

Великобритания

12 нови случая на заразени с коронавирус са регистрирани в страта. Общият броя заболели достигна 35, съобщи ТАСС. Премиерът Борис Джонсън обяви борбата с новия вирус за главен приоритет на правителството. Джонсън призова британците старателно да мият ръцете си със сапун. Вчера от кабинета оповестиха мерките по ограничаване на разпространението на Ковид-19 в страната. Предвижда се възможност да бъдат ограничени масовите събития, да се отложат операциите, които не са спешни, и да се мобилизират пенсионираните лекари в страната.

Белгия

Втори случай на заразяване е установен в Белгия, властите въвеждат нови мерки за санитарен контрол. Контактните с болните лица ще бъдат открити и поставени под медицинско наблюдение. Новият заразен е жител на Антверпен, който е пътувал до Франция.

Франция

Затварят Лувъра за неопределено време, съобщи ТАСС, цитирайки френските власти. Вчера министърът на здравопазването Оливие Веран обяви, че всички обществени прояви в закрити помещения се преустановяват. По последни данни броят на заразените с коронавирус в страната е достигнал 100 души.

Германия

117 са новооткритите случаи на коронавирус в страната, по информация на научно-изследователския институт "Робърт Кох". В Северен Рейн-Вестфалия заразените са 66 души, в Бавария - 19, а в Баден-Вюртенберг - 15. Според експертите случаите са значително повече, но все още не са открити. Не се изключва възможността под карантина да бъдат поставени цели градове или райони, заяви федералният министър на страната Хорст Зеехофер, но това ще е последна мярка.

Австрия

Четири нови случая на коронавирус са установени днес. С тях общият брой носители на вируса стана 14. Пациентите, които са дали положителни проби днес, са от Виена. Местните власти все още не планират да затворят границата с Италия. Хората, които са с подобни симптоми, са предупредени да не ходят в болниците, а да уведомят медицинските служби по телефона.

Япония

Всички членове на екипажа на круизния лайнер "Даймънд принсес" и пътниците са евакуирани успешно. За това съобщи министърът на здравеопазването на Япония Кацунобу Като. 500 души екипаж и обслужващ персонал са напуснали лайнера

Операцията по евакуирането на близо 1000 здрави пътници започна на 19 февруари. В нея се включиха и страните, чиито граждани са сред туристите на борда. Така бяха превозени над 800 души. Последни слязоха тези, които са били контактни с болни и преминаха 14-дневна карантина.

Иран

Заразените в Иран достигнаха 987, 54 са смъртните случаи. Вчера са били регистрирани 394 нови случая. Последните заразени с коронавирус са от провинция Кум. Всички училища в страната са в тридневна ваканция, работа прекрати и местният парламент - Меджлисът.

Испания

Нови 73-ма заразени са установени в страната. Най-много са случаите в Андалусия, Валенсия и Мадрид.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6774

2

ЛАФЪРДИЕВ

01.03 2020 в 19:46

Ма айде му фанете барем един вирус.. Кат бориц и на световно ниво да го изтипосате нашичкото слънце..
Че то покрай БарЦИлоната, и ката ден - няма вирус..
Поредната басня за нов закон за движение по пътищата са наложи пак да вади от ръкава..
Та с него да заглавичква матряла..

3101

1

Генчо Генчев

01.03 2020 в 19:21

Горкият вирус също като мигрантите не иска да идва в тукашната цигания.