Юристи настояват президентът да върне избора за шеф на ВАС

OFFNews 13 септември 2017 в 13:28 12785 1

Юристи настояват президентът да върне избора за шеф на ВАС

Инициативата "Правосъдие за всеки" и група адвокати призоваха президента Румен Радев да не подписва указа, с който трябва да назначи съдия Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд (ВАС). 

В понеделник той беше избран с 20 от гласовете членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС), а още преди да бъде номиниран за поста се появи информация, че именно Чолаков ще е новият председател на ВАС. Изборът премина и при пълно игнориране на информацията за съмнителни имотни сделки на Чолаков. 

В открито писмо до президента Румен Радев от "Правосъдие за всеки" настояват той да не подпише указ за назначаването на Чолаков и да върне двете кандидатури за шеф на ВАС за ново обсъждане и гласуване от новия състав на ВСС. 

"Вие имате право да откажете да подпишете указ за назначаването, когато не сте лично убеден, че е проведен честен, независим, състезателен и професионален избор за толкова важен пост в съдебната система. Вие, като обединител на нацията, дори сте длъжен да откажете, ако имате и най-малките съмнения в почтеността и убедителността на този избор, от гледна точка на обществото", се посочва в писмото.

В текста се посочва още, че процедурата е минала изцяло по предвиден от настоящия председател на съда ред. Процедурата е била "непрозрачна, немотивирана и изпълнена с огромно съмнение за външен натиск", обясняват от "Правосъдие за всеки": 

Това гласуване бе хроника на един предизвестен избор, маркиран от груб командно–административен подход и натиск за избора на определен кандидат, чието име се знаеше от месеци.

В писмото се припомня, че лично настоящият председател на съда Георги Колев е издигнал кандидатурата на Чолаков и по негово настояване ВСС промени сроковете за номинациите и избора, така че да съвпаднат с мандата на сегашния му състав. Пак по настояване на Колев и в нарушение на закона Общото събрание на съдиите от ВАС проведе гласуване, за да подкрепи един от кандидатите. "Тези факти говорят достатъчно красноречиво, че това бе една дирижирана и опорочена процедура, напълно неприемлива за обществото", заключават от "Правосъдие за всеки".

Явно се търсеше произнасяне на точно този силно зависим и вече достатъчно компрометиран като авторитет състав на Висшия съдебен съвет, за да се гарантира избора на „правилния кандидат“, от гледна точка на влиятелните фигури в него. Но този състав на ВСС няма да работи с новия председател на ВАС, поради което нямаше никаква логика, правен смисъл и морално право точно той да избира ръководителя на ВАС! Сроковете за избора на новия състав на ВСС напълно позволяваха, а това бе и първоначалната идея, изборът да бъде осъществен от новия състав на Съвета, който ще встъпи съвсем скоро в длъжност и поне в началото ще се ползва с необходимия обществен авторитет и професионална тежест!

В писмото се посочва, че процедурата по избора е оставила съмнения за политическа намеса, влияние и "прокурорска целесъобразност" в избора. Съмненията се подсилват и от факта, че в хода на дискусията е пренебрегната реалната оценка на професионалните и нравствени качества на двамата издигнати кандидати, както и на техния стаж като съдии в съответния съд и система:

Имаме кандидат, чийто магистратски стаж е преминал изцяло в системата на административното правораздаване и е съдия във ВАС от неговото създаване – г-жа Соня Янкулова - срещу друг кандидат, който е сменил няколко съдилища от различни сфери, но след прекъсвания за осъществяване на адвокатска и нотариална дейност. Точно този задълбочен дебат, който е задължителен по закон при оценка на качествата на кандидатите, членовете на ВСС не проведоха преди да гласуват!

Във вторник 41 адвокати призоваха също държавният глава да не подписва указа за назначаването на Чолаков. В писмото си те са още по-остри, като наричат избора на Чолаков "неморален" акт "на погазване на демокрацията и съдийската независимост". Аргументите им са подобни на тези от "Правосъдие за всеки" - настояват, че процедурата е променена от сегашния председател Георги Колев, който въвел правило, че Пленума на ВАС ще избере само един кандидат, който вземе гласове над 50%. "Това прави процедурата по избор, състезание с един кон", се посочва в писмото на адвокатите.

Те припомнят, че опонента на Чолаков съдия Соня Янкулова е "безспорен професионалист, съдия от кариерата, ползва се с уважението на колегите си и юристите от цялата страна".

Въпреки, че този състав на ВСС бе готов да започне процедура по импийчмънт на Лозан Панов, заради медийни публикации, в т.нар.кафяви медии, собственост на Делян Пеевски, те пренебрегнаха медийни публикации за съдия Чолаков на сайтовете “Бивол” и “Медиапул”, където имаше описани безспорни факти. Съдия Чолаков се оправда, доколкото можа на зададени му за тези публикации въпроси, но не представи някакви доказателства, посочват още адвокатите.

Според тях "инсталирането" на човек на "задкулисието" в този съд, за когото се знае още отпреди три месеца, че ще оглави съда, ще остави съмнението, че съдебната система не е независима. 

Те определят изтеглянето на процедурата в рамките на мандата на сегашния състав на ВСС като индикация за предварителни договорки и непрозрачен избор.

Изборът на председател на ВАС е наложително да се направи от новоизбрания ВСС, тъй като по този начин отговорността за този така важен кадрови избор ще се носи от бъдещите членове на ВСС за следващите 5 години. В противен случай, съмненията за задкулисно кадруване и размяна на смс между членове на сегашния ВСС и изпълнителната власт, ще бележат по един непоправим начин авторитета на избрания кандидат Чолаков!

Адвокатите призовават президента да не допусне "демокрацията, правовия ред, справедливостта, да бъдат загърбени и точно органа, управляващ съдебната власт, да показва на гражданите на страната, че у нас няма прозрачност и състезателност, а напротив,че избора на председател на ВАС предварително договорен в някакви тъмни кабинети" и припомнят, че Европейската комисия следи избора отблизо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8915

1

stoyiv

14.09 2017 в 12:56

Съвсем за канарчета ни взехте! Президентът да откаже да подпише указа... което изглежда принципна позиция, но всъщност е част от пазарлъка по друг "горещ картоф" - разпределението на парламентарната квота във ВСС. А там БСП иска още една бройка за предложен от нея магистрат, като се отмята от първоначалната договорка 4-3-2-2 (ГЕРБ-БСП-ОП-ДПС). "Правосъдие за всеки" и "Бандата на петте партийки" играят в един отбор с БСП. И не за първи път.
Оставям настрана откровената лъжа, че съдия Чолаков не бил отговорил убедително на публикациите в "Биволъ" и "Медиапул" за имотното му състояние. Напротив, с няколко прости и лесно доказуеми факта размаза поръчковото изпълнение и на клеветата строши зъба.