Лозан Панов за вота за нов председател на ВАС: Това е избор на тишината

Юлиан Христов 11 септември 2017 в 15:20 9993 0

Лозан Панов за вота за нов председател на ВАС: Това е избор на тишината

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов определи избора за нов председател на Върховния административен съд (ВАС) като избор на тишината.

Това е един избор на тишината, защото нямаше кампания на ВСС, която да покаже колко важен е този избор и да даде възможност на кандидатите да представят своите концепции, да влязат в сблъсък един срещу друг. И за да може изборът да се съсредоточи върху по-добрия професионалист, коментира Панов, след като двамата кандидати за поста Георги Чолаков и Соня Янкулова представиха концепциите си.

Панов заяви, че ще гласува за кандидата, който казал, че съдийската независимост е състояние на духа, визирайки Янкулова.

"Най-важното е аргументът за правните качества, професионалните познания на магистратите да бъдат решаващи за избора им на председател на ВАС. Втората страна на въпроса е свързана с това кога се провежда този избор", заяви Панов, визирайки края на мандата на ВСС.

Според него това е по-важната тема, тъй като изборът се "провежда 22 дни преди края мандата на този ВСС, когато всеки един е съсредоточил своя поглед към изхода от ВСС и в този смисъл при една такава процедура няма как да останат съмнения, че една такава процедура може да бъде повлияна от договорки и някакви обещания".

"Ще подкрепя кандидата, който има професионално израстване в рамките на съдебната система последователно, човек с познания в европейското право, който има опит и в администрацията. Колегата, който има интерес и в областта на науката и човекът, който прави мост между теорията и практиката, магистрат, който несъмнено има публикации в областта на административното право", заяви Панов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови