ВСС очаквано избра фаворита Чолаков за председател на ВАС

Юлиан Христов 11 септември 2017 в 15:57 10074 2

ВСС очаквано избра фаворитът за председател на ВАС

Очаквано ВСС избра сочения за фаворит за поста председател на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков.

От 25 души членове на ВСС 20 подкрепиха кандидатурата на Чолаков. За Соня Янкулова гласуваха едва петима от членовете на съвета. 

За избор на нов председател на ВАС бяха необходими 17 от гласовете на членовете на ВСС.

Това, че Чолаков ще оглави съда, беше лансирано още преди кандидатурата му да бъде официално обявена. 

За кратко е бил съдия в районните съдилища на Сливен и Котел, след което адвокат и нотариус в Балчик. През 2012 г. се класира на единствената бройка за съдия във ВАС от външен конкурс. Почти веднага след встъпването му в длъжност е назначен от Колев за председател на Второ отделение на ВАС, където заменя Галина Солакова.

Преди да бъде проведен изборът, излезе информация за неясноти около имотното състояние на съдията. 

Изборът на Чолаков идва по-малко от месец преди да изтече мандата на настоящия ВСС.

Преди да бъде изслушан, стана ясно, че от комисията за професионална етика и противодействие на корупцията при ВСС не намерили нищо нередно около имотите му. Членовете на комисията са счели, че в публикациите няма информация, която да поставя под съмнение нравствените качества на съдията.

Пред членовете на ВСС той посочи, че става въпрос за прехвърляне на вземания по облигационен договор, предварителен договор за продажба на недвижими имот. "Тези мои сделки, въпреки че не подлежаха на деклариране, въпреки това, встъпвайки в длъжност като съдия във ВАС, аз съм ги декларирал. Не виждам никакъв проблем в това, не съм нарушил нито морална нито законова норма при сключването им. Не съм ги декларирал като вземания, защото те не са парични взимания, те са евентуално вземания при получаване на падеж да получа право на собственост върху един имот", обясни Чолаков.

При изложение на концепцията си Чолаков отправи някои критики към настоящото ръководство и функционирането на съда. Той дори се обяви срещу идеята на настоящия председател на съда, който на практика издигна кандидатурата му - Георги Колев, за създаването на Трета колегия.

Съдийската независимост е състояние на духа и именно поради това на високо оценено в обществото трябва да бъде това качество на съдията. За съжаление българските съдии и в частност тези от ВАС, не сме успели да създадем от обществото увереност в нашата независимост.  Това посочи в представянето на концепцията си Соня Янкулова.

Тя счита, че основно средство за постигане на стратегическата цел на съда е осигуряването на среда, в която независимостта на съда и съдиите ще бъде гарантирана. Янкулова каза, че не може да посочи дейностите, с които ще защита независимостта на съда като ненамеса в правосъдната функция. "Независимостта не означава, че съдията не трябва да се вслушва в критики и становища, но когато решава, между него и решението трябва да бъдат фактите и законът", каза Янкулова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17156

2

aviatora

12.09 2017 в 07:51

Трагедия, почтен съдия Янкулова! България е обречена и мъртва...смърди на корупция и престъпност! Няма да се отървете без да страдате, корумпирани задници!!!