Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Пророкът не се смее, а само се усмихва

Как работят сатириците и карикатуристите в мюсюлманския свят

ОFFNews 12 януари 2015 в 09:09 10187 3

Корицата на мароканското хумористично списание "Nichane"

"Дори да ви е много смешно, не се смейте със силен неудържим смях, усмихвайте се сдържано, изразявайте спокойно своя възторг - така ще покажете уважение към другите. Ислямът не одобрява истеричния, прекомерен смях. A в Хадиса е казано: "Пророкът (мир на праха му) не се смее, а само се усмихва." Такива указания дава статията "Как изглежда "смехът по шариата"?" от сайта InfoIslam.

Много арабски сатирици и карикатуристи се опитват да вършат работата си в сложната политическа ситуация в ислямския свят. Политическите лидери лесно намират благовидни аргументи да направят труден живота на хумористите, разказва Дойче Веле.

Карикатуристите в арабския свят имат многобройни противници - религиозни и светски. Те са преследвани както в името на вярата, така и от името на чисто земни властови интереси. 

Вицове за политика, пол и религия

Трудно се понасят политически вицове и карикатури от правителства и режими в арабския свят.

Това изпитаха на собствения си гръб създателите на мароканския седмичник "Nichane". През 2006 г. те отпечатаха уводна статия за мароканския виц. Мароканците обичат вицовете. Те се смеят на вицове за политика, секс и религия. Тези вицове могат да бъдат чути в училищни дворове, университети и офиси. Но едно нещо не трябва да се прави: те не бива да бъдат отпечатвани. Тези, които направят това, ще бъде осъдени за "обида на религията" или за  "публикуване и разпространение на публикации, които накърняват добрите нрави и морал".

Точно тези обвинения е повдигнал мароканският съд срещу създателите на "Nichane" след публикуването на историята за марокански хумор. Като наказание е наложена тримесечна забрана за издаване на седмичника. А той вече е привлякъл широк кръг читатели с провокативните си заглавия и с факта, че се издава на марокански диалект. Когато през 2009 г. "Nichane" публикува проучване на общественото мнение за мароканския крал, големите марокански компании го бойкотират, спирайки рекламите си за него.

Художникът със счупени ръце

Сирийският президент Асад и иранският лидер аятолах Хаменей

Малко след избухването на антиправителствените протести в Сирия през 2011 г., художникът Али Фарзат публикува няколко карикатури с президента Башар ал-Асад. В една от тях той показва бившия либийския лидер Муамар Кадафи в профучаваща кола, явно бягащ от бунтовниците. На пътя чака Башар Асад да го вземе на стоп либийският диктатор. Карикатуристът е написал пожеланието: през 2011 да се отървем и от двамата.

С молив срещу Асад: Сирийският карикатурист Али Фарзат

През август 2011 г. Фарзат е нападнат, ранен и със счупени ръце. Извършителите са го предупредили да не се шегува с режима.

Обвиненията за "обида" или "клевета" са подходящ инструмент за премахване на неприятни карикатуристи. Престъплението "обида" или "вреда" отваря правна врата за злоупотреби. 

"Работата на арабския и мюсюлманския карикатурист, който живее и работи в Близкия изток е свързана ежедневно с огромни рискове", казва суданският карикатурист Халид Албаих пред телевизия Ал-Джазира.

Цензурата

Подобна е ситуацията и при египетския карикатурист Доа Ал Адл (Doaa al-Adl).  "Основният проблем е, че винаги ми се вменява нечия страна. Когато рисувам карикатури срещу правителството, неговите поддръжници твърдят, че работя за Мюсюлманско братство. А когато критикувам тях, ме обвиняват, че служа на правителството. Аз съм против насилието, без значение от коя страна идва."

Работата на карикатуриста в арабския свят е подложена на натиск от различни страни, пише Халид Албаих.  "Не е лесно да се направи такава карикатура, която да премине през всички нива на цензура."

Халид Албаих се солидаризира с искането на западните общества за пълна свобода на изразяване. Той смята, че карикатурите на "Charlie Hebdo" често са обидни и расистки. Въпреки това, в този случай той е за свободата на словото. "С цялото си сърце се присъединявам към всички онези, които осъдиха действията на младите терористи."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews