Арабски телевизии се присмиват на терористите на ИДИЛ (видео)

ОFFNews 11 януари 2015 в 10:47 18437 32

От последните драматични дни във Франция се разбра, че да се шегуваш с ислямистите не е безопасно, даже е смъртоносно. Смелият екип на не една арабска телевизия обаче прави точно това на броени километри от местата, където Ислямска държава върши своите чудовищни деяния. 

От векове сатирата е част от арабската култура. Още от средновековните сказания за ловкия мошеник Али Зибак, арабския Остап Бендер, до добре познатия ни от приказките Настрадин ходжа. Това са народи, които традиционно обичат да се шегуват.

Дори в разгара на кървавата гражданска война в Сирия, местният хумор не е задушен:

Таксиметров шофьор качва джихадист, а той веднага заповядва на шофьора: "Трябва да изключите радиото, не е имало радиостанции във времената на пророка. Освен това, спри и климатика. В Корана нищо не е споменато за климатик." Джихадистът забранява ина шофьора да говори и по мобилния си телефон. "А дали е споменато в Корана нещо за таксита?", пита шофьорът. "'Не, 1000 пъти не!'", възмутено му отговаря клиентът. Шофьорът удря спирачки, изритва джихадиста и му казва: "Изчакай тогава някоя камила".

Скечът е от шоуто "Ktir Salbe Show" на ливанската телевизия. Осмиването на ислямския фундаментализъм може да бъде много опасно, особено в Сирия, където бойците на Ислямска държава контролират огромни части от територията. Затова актьорите, които играят тези скечове, предпочитат да скриват лицата си пред камерата. Те се страхуват от отмъщение. Джихадистите нямат чувство за хумор.

"Тези хора не дават истинска представа за исляма и подигравайки им се, искаме да покажем, че сме против тях"', заяви в интервю Набил Асаф, един от продуцентите и сценаристите на "Ktir Salbe Show". - "Ето защо ние се шегуваме с тях. Разбира се, това е чувствителен въпрос. Това е един от начините да се отхвърли екстремизма и да направим така, че хората да не се страхуват."

Палестинският телевизионен канал Al-Falastiniya е направил тази пародия, показваща трима бойци на ИДИЛ като тромави идиоти на някакъв контролно-пропускателен пункт:

Никой не се съмнява, че тези комици ще бъдат убити, ако ИДИЛ ги улови. ИДИЛ не желае да й се смеят, "Ислямската държава" иска да се страхуват от нея. 

Иракското шоу "Държава на митове"

По време на снимките на телевизионния сериал "Държава на митове", в Багдад на 10 октомври 2014 г. (Thaier Al-Sudani / Reuters)

Още преди ИДИЛ, през 2006 г., иракски комик е убит заради шеги срещу властта. Днес да си комик в Ирак е още по-опасно. Въпреки това, на 10 октомври 2014г., започна ново телевизионен сериал по държавната телевизия на Ирак, чието заглавие в свободен превод е "Държава на митове". То осмива бойците на ИДИЛ като лицемери и глупаци:

Действието се развива в измислен иракски град, който е завзет от екстремистите. Шоуто се присмива на новите правила, които налагат там привържениците на Ислямска държава.

Местният пияница приема ролята на безкомпромисен преследвач на употребяващите алкохол със страстта на новопокръстен. Това не му пречи тайничко да си попийва.

Собственик на магазин е информиран, че зеленчуците с имена в женски род не трябва да се смесват с тези от мъжки род.

Подобни предавания, подиграващи се с Ислямска държава, вече се излъчват и от други регионални телевизии.

"Ние показваме на публиката реалния образ на Daesh", казва Халил Ибрахим, иракски актьор, който играе ролята на кмета на града. Само преди няколко месеца, ИДИЛ заплаши да отреже езика от всеки, който я нарече "Daesh", което на арабски е съкращението на ИДИЛ. Защото от ИДИЛ са разбрали, че много араби използват този термин като обида и вече "Daesh" на арабски се тълкува като "фанатик, който налага своите възгледи на другите."

Шоуто може да се наблюдава и на територии, контролирани от Ислямска държава - големи части от западните и северните провинции на Ирак. От съображения за сигурност,  не се изписват имената на много от актьорите.

Кадър от шоуто "Държава на митове". За всяка серия гримьорът лепял по 35 бради. (Thaier Al-Sudani / Reuters)

Естествено, никакви вицове или скечове няма да спрат ИДИЛ, нито ще облекчат живота на хората, живеещи в зоната на конфликта. Хуморът обединява и хората, които разказват шегите и тези, които се смеят на тях, вдъхва им едно общо чувство за морално превъзходство и дух на непокорство.

За народите от Близкия и Среден Изток, уловени в тази ужасяваща война, комиците са жизнено необходими.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!