Арабски телевизии се присмиват на терористите на ИДИЛ (видео)

ОFFNews Последна промяна на 11 януари 2015 в 10:47 17531 32

От последните драматични дни във Франция се разбра, че да се шегуваш с ислямистите не е безопасно, даже е смъртоносно. Смелият екип на не една арабска телевизия обаче прави точно това на броени километри от местата, където Ислямска държава върши своите чудовищни деяния. 

От векове сатирата е част от арабската култура. Още от средновековните сказания за ловкия мошеник Али Зибак, арабския Остап Бендер, до добре познатия ни от приказките Настрадин ходжа. Това са народи, които традиционно обичат да се шегуват.

Дори в разгара на кървавата гражданска война в Сирия, местният хумор не е задушен:

Таксиметров шофьор качва джихадист, а той веднага заповядва на шофьора: "Трябва да изключите радиото, не е имало радиостанции във времената на пророка. Освен това, спри и климатика. В Корана нищо не е споменато за климатик." Джихадистът забранява ина шофьора да говори и по мобилния си телефон. "А дали е споменато в Корана нещо за таксита?", пита шофьорът. "'Не, 1000 пъти не!'", възмутено му отговаря клиентът. Шофьорът удря спирачки, изритва джихадиста и му казва: "Изчакай тогава някоя камила".

Скечът е от шоуто "Ktir Salbe Show" на ливанската телевизия. Осмиването на ислямския фундаментализъм може да бъде много опасно, особено в Сирия, където бойците на Ислямска държава контролират огромни части от територията. Затова актьорите, които играят тези скечове, предпочитат да скриват лицата си пред камерата. Те се страхуват от отмъщение. Джихадистите нямат чувство за хумор.

"Тези хора не дават истинска представа за исляма и подигравайки им се, искаме да покажем, че сме против тях"', заяви в интервю Набил Асаф, един от продуцентите и сценаристите на "Ktir Salbe Show". - "Ето защо ние се шегуваме с тях. Разбира се, това е чувствителен въпрос. Това е един от начините да се отхвърли екстремизма и да направим така, че хората да не се страхуват."

Палестинският телевизионен канал Al-Falastiniya е направил тази пародия, показваща трима бойци на ИДИЛ като тромави идиоти на някакъв контролно-пропускателен пункт:

Никой не се съмнява, че тези комици ще бъдат убити, ако ИДИЛ ги улови. ИДИЛ не желае да й се смеят, "Ислямската държава" иска да се страхуват от нея. 

Иракското шоу "Държава на митове"

По време на снимките на телевизионния сериал "Държава на митове", в Багдад на 10 октомври 2014 г. (Thaier Al-Sudani / Reuters)

Още преди ИДИЛ, през 2006 г., иракски комик е убит заради шеги срещу властта. Днес да си комик в Ирак е още по-опасно. Въпреки това, на 10 октомври 2014г., започна ново телевизионен сериал по държавната телевизия на Ирак, чието заглавие в свободен превод е "Държава на митове". То осмива бойците на ИДИЛ като лицемери и глупаци:

Действието се развива в измислен иракски град, който е завзет от екстремистите. Шоуто се присмива на новите правила, които налагат там привържениците на Ислямска държава.

Местният пияница приема ролята на безкомпромисен преследвач на употребяващите алкохол със страстта на новопокръстен. Това не му пречи тайничко да си попийва.

Собственик на магазин е информиран, че зеленчуците с имена в женски род не трябва да се смесват с тези от мъжки род.

Подобни предавания, подиграващи се с Ислямска държава, вече се излъчват и от други регионални телевизии.

"Ние показваме на публиката реалния образ на Daesh", казва Халил Ибрахим, иракски актьор, който играе ролята на кмета на града. Само преди няколко месеца, ИДИЛ заплаши да отреже езика от всеки, който я нарече "Daesh", което на арабски е съкращението на ИДИЛ. Защото от ИДИЛ са разбрали, че много араби използват този термин като обида и вече "Daesh" на арабски се тълкува като "фанатик, който налага своите възгледи на другите."

Шоуто може да се наблюдава и на територии, контролирани от Ислямска държава - големи части от западните и северните провинции на Ирак. От съображения за сигурност,  не се изписват имената на много от актьорите.

Кадър от шоуто "Държава на митове". За всяка серия гримьорът лепял по 35 бради. (Thaier Al-Sudani / Reuters)

Естествено, никакви вицове или скечове няма да спрат ИДИЛ, нито ще облекчат живота на хората, живеещи в зоната на конфликта. Хуморът обединява и хората, които разказват шегите и тези, които се смеят на тях, вдъхва им едно общо чувство за морално превъзходство и дух на непокорство.

За народите от Близкия и Среден Изток, уловени в тази ужасяваща война, комиците са жизнено необходими.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.01 2015 в 14:04

Трябва да се прави разлика между сатира на политически фигури и режими... и религиозна сатира, която може много дълбоко да засегне дори миролюбиви вярващи... радикализирайки част от тях.

12.01 2015 в 18:01

giotwer - стига глупости с това "създадени от американците". В исторически план американците са помогнали за появата им в Афганистан по време, когато Индия е била на малко "братски начала" с Русия и доста експанзиционистка политика. Индия, в която са се провеждали евгенистични програми за контрол над раждаемостта. Я кажи по наше време кой продава модерно ПВО на Иран? Или Иран е демократична държава според теб и не е възможно да възпитава терористи зад границите си?

sottozero - теб дали те е питал ни е все тая, важното е, че сме в ЕС и НАТО въпреки такива миндили, дето смятат мързеливия алкохолизиран руски народ за "братски". Или мислиш, че тези дето не искат в ЕС са някакво мнозинство? Да похарчим едни няколко милиона да ви проверим колко сте? Неотдавна го правихме! Какво мислиш, че като под всяка статия има коментари от няколко профила против ЕС, това ви прави много? Много са профилите, малко хората, може да видиш по лайкове и минуси доста еднозначно, и това в сайт, в който няма "средно мнение". Ще е забавно, ако някой се престраши да смени системата с мажоритарна, с преференции или без, няма да остане кьораво пиле от настоящите управници, но пък някои партии завинаги ще загубят възможността дори да огледат парламента отвътре.

И да, про-западняците ще видят зор с простотията. Независимо откъде извира. До ръба на оцеляването сме стигнали, проблемът е, че има такива лумпени като патаклъ и другите, които си мислят, че това се оправя с щракване на пръстите, и подклаждат. А сме стигнали, щото имаме над 2 милиона пенсионера, 1.2 милиона непълнолетни, и някъде между тези числа се крият и циганите. Все някой трябва да ги храни, и това не са тези проръшъни, нито са руските фирми, нито са руските корпорации, нито са проруските правителства, които като се появят и ни добутват до нови висоти на националните катастрофи.

12.01 2015 в 15:35

Ако някой си беше позволил подобни изображения на Христос през 15 в., нямаше да спечели съдебен процес, а щеше да бъде изгорен на кладата. Защо прилагаме критерии, които са характерни за нашето общество, към общества, където разменят жени за камили? Това е безсмислено.

11.01 2015 в 21:15

Като чета коментарите на сапиенса ми се струва, че го докарва максимум до еректус...При това с фиксация върху Русия. Започвам да си мисля, че трупа бонус точки с първобитната си русофобия, но не се сещам къде ще ги ползва.
Нормално е мислещите хора да имат известни резерви и относно членството ни в НАТО, и мироопазващата роля на САЩ. Лошото е, когато всички сме убедени в собствената си правота до пълно умствено затъмнение, нещо което ни демонстрираха преди броени дни в Париж.

11.01 2015 в 16:51

Някой третокласник ли ви пише статиите бе "Насредин ходжи" :) Бомбок сте мили деца

11.01 2015 в 16:19

@sottozero-Кончита? А, нещо по-оригинално ще измислиш ли ,че това се поизтърка вече.
Не знам коя логика имаш предвид ,но аз ползвам името си , а не псевдоним и по тази логика , ти не би трябвало да си sottozero, a там както се казваш , освен ако не искаш да покажеш ,че не си нищо повече от въздух под налягане.

11.01 2015 в 15:58

До: Agrofighter

Мюсюлманското чувство за хумор е общоизвестно. Като искам да ми стане леко на сърцето, грабвам някоя от книгите на тези чудесни мюсюлмански писатели-хумористи: Юсуф Хашек („Приключенията на Швейк“), Махмуд Булгаков („Майстора и Маргарита“), Яшар Хелър („Бог знае“), Парвез Уудхаус („Стрихинин в супата“), Ахмед Константинов („Бай Ганьо“) и стотици, стотици други примери на славната мюсюлманска сатира.

Статистическа справка: Броят на преведените книги в Испания за 1 година е равен на броя на преведените книги, издадени в мюсюлманските държави от 7ми век насам.

11.01 2015 в 14:38

Ислямът не отглежда чувство за хумор. Напротив, отглежда подчинение (на алах), тесногръдие, мързел и насилие. Статията горе е добронамерена, но безкрайно левичарска и размива истината поради незнание и желание за човешка толерантност към ислямския свят.
Сатиричните филми и скечове в ислямския свят са създадени винаги от едната фракция срещу другата, никога не са самоирония.

11.01 2015 в 13:30

Коментарите са се превърнали в отдушник на някви ежедневни путки без работа. Нищо общо със статията.. Единственото което имат помежду си че както се посмях на статията така и на коментарите. Баси простия народ разединен.

11.01 2015 в 13:26


Homosexual, почваш да напипваш истината.

Доколкото знам вие едно време през комунизма също сте били 100 процента "ЗА". Сега нещо се дърпате.
Или послъгвате, или 100 процента ви излизат винаги. Но не мисли много по този въпрос, давай ц цинизмите и заканите :)))