Офертата на Калъчдароглу. Какво предлага съперникът на Реджеп Таип Ердоган преди балотажа в неделя

OFFNews 26 май 2023 в 20:17 1862 1

Снимка Facebook / Kemal Kılıçdaroğlu

Кемал Калъчдароглу на предизборен митинг.

В неделя в Турция ще се състои вторият тур от президентските избори в Турция. Оспорваното съревнование ще бъде между настоящия президент Реджеп Тайип Ердоган, на когото на първия тур не му достигна по-малко от процент, за да спечели изборите, и Кемал Кълъчдароглу, кандидат на опозиционния Национален алианс.

Какви са основните предизборни обещания на Кълъчдароглу и какво може да накара повечето избиратели да гласуват за него?

Основното предизборно обещание на Кемал Кълъчдароглу е връщане към парламентарната форма на управление, която бе въведена в Република Турция след основаването й през 1923 г. През 2017 г. президентът Ердоган инициира конституционен референдум, при който 51,41 процента от избирателите гласуваха за преминаване към президентска република. Кълъчдароглу планира да намали правомощията на държавния глава, да увеличи мандата му до седем години без възможност за преизбиране и да въведе забрана за членството му в политическа партия.

Кандидатът за президент на опозицията предлага и намаляване на изборния праг за партиите от сегашните 7 процента на 3 процента.

Кълъчдароглу обещава връщане на контрола върху правителството на Великото национално събрание на Турция. Планира се преструктуриране на министерствата (включително създаване на министерство за борба с бедствията, както и специално ведомство за жените, семейството и децата) и борба с бюрокрацията. Планира се също така да се увеличи броят на жените на ръководни постове.

Лидерът на кемалистката Народнорепубликанска партия (НРП) планира и извършването на съдебна реформа. Кълъчдароглу също така предвижда, ако бъде избран, да създаде комисия за разследване на корупцията в правителството и да хармонизира изцяло антикорупционното законодателство на Турция със стандартите на Европейския съюз. Той отдава голямо значение на осигуряването на свобода на печата.

Икономиката също заема ключово място в предизборната програма на Кълъчдароглу. Както и действащият президент, кандидатът на опозицията Кълъчдароглу обещава да намали инфлацията значително и да възстанови стабилността в икономиката на страната, както и стабилността на турската лира, да осигури годишен растеж на икономиката от над 5 процента. В рамките на пет години планът на опозиционния кандидат за президент предвижда удвояване на доходите на глава от населението, намаляване на безработицата, създаване на поне пет милиона допълнителни работни места. Планът предвижда годишният износ да се увеличи до 600 млрд. долара.

По отношение на сферата на икономиката предизборните планове на Кълъчдароглу и на президента Ердоган са много сходни.

Кълъчдароглу обаче обещава да осигури независимостта на Турската централна банка (правителството на Реджеп Тайип Ердоган контролира Централната банка).

Кандидатът на Националния алианс за президент обещава спиране на реализацията на проекта Канал Истанбул, който трябва да свърже Мраморно и Черно море, превръщайки се в алтернатива на пролива Босфор. Според много природозащитници Канал Истанбул представлява огромна заплаха за екосистемата.

Във външната политика Кълъчдароглу иска задълбочаване на отношенията със Запада - със САЩ и ЕС. Макар преди политикът да заявяваше, че ще поддържа сътрудничество с Русия и че ще заеме неутрална позиция в руско-украинския конфликт, в интервю за „Уолстрийт джърнъл“ в началото на месеца заяви, че може да наложи санкции на Русия, ако стане президент. Вчера пък лидерът на НРП каза, че изграждането на газов хъб в турска Тракия ще доведе до увеличаване на енергийната зависимост от Русия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови