Няма прошка: Подлежащите на мобилизация руснаци ще получават шофьорска книжка само срещу военна карта

OFFNews 24 януари 2023 в 17:25 17706 10

книжка

Снимка ТАСС

Военна карта

В Държавната дума са внесени проектозакони за засилване на контрола върху подлежащите на военна и наборна военна служба. Ако парламентът разгледа и одобри тези закони, ще бъде невъзможно да се получи регистрация за пребиваване, шофьорска книжка или разрешително за оръжие, без да се представят документи за военна регистрация, както и да се намери работа - глобите за работодателите могат да се увеличат рязко.

Позицията на Думата по инициативата все още не е известна, съобщава Би Би Си.

Руските власти признаха за проблеми с мобилизацията и обявиха планове за подобряване на ефективността й. В същото време те редовно заявяват, че нямат намерение да провеждат втора вълна на мобилизация. Украинската армия и западното разузнаване са на обратното мнение.

Автори на два от законопроектите са депутати от Законодателното събрание на Калужка област. Те обаче не са единствените, които излизат с подобна инициатива - подкрепени са от Съвета на законодателите към пратеника на президента в Централния федерален окръг, оглавяван от председателя на Московската градска дума. 

В мотивите се казва, че новите мерки имат за цел да подпомогнат службите за военна регистрация и набор, "за да могат да решават проблемите с мобилизационната готовност навреме и на високо ниво".

Единият от проектозаконите налага по-строги изисквания към гражданите, подлежащи на военна или наборна военна служба. Гражданите ще бъдат задължени да представят документи за военна регистрация при регистрация в мястото на пребиваване или престой за повече от три месеца, както и при получаване на шофьорска книжка (без нея ще бъде невъзможно да се премине изпит) и разрешителни за оръжие.

На гражданите, включени в списъка за военна регистрация, се издава един от документите за военна регистрация: удостоверение на гражданин, подлежащ на военна повинност, военна карта (временно удостоверение, издавано вместо военна карта) или удостоверение вместо военна карта.

Кодексът на труда вече задължава хората, подлежащи на военна служба и наборна военна служба, да представят документи за военна регистрация при постъпване на работа.

Вторият проектозакон съдържа изменения в Кодекса за административните нарушения, които предвиждат по-строги наказания за работодателите. Те ще бъдат глобени с до 100 000 рубли за нарушаване на изискванията.

Ако инициативата на калужките депутати бъде подкрепена от Думата, длъжностните лица ще бъдат глобени до 20 000 рубли, едноличните търговци - до 10 000 рубли, а юридическите лица - от 50 000 до 100 000 рубли. Санкциите за неподаване на информация за наетите и уволнените служители в службата за военна регистрация и набор ще варират от 5000 до 25 000 рубли (пет пъти повече от сега).

В навечерието и в началото на септемврийската мобилизация стана ясно, че един от основните канали са работодателите. Те получават писма от службите за набиране на военнослужещи, в които се изискват списъци на служителите за военно обучение. По-късно тези списъци се използват за мобилизация. Съдбата на служителите буквално попада в ръцете на техните началници.

Досега работодателят не е носил наказателна отговорност за нарушаването на това изискване. Сега се предвижда глоба до 5000 рубли.

Към внесените законопроекти е приложено решение от 19 януари, с което се създава работна група в Централния федерален окръг, наречена "Център за бърз правен отговор", към пълномощника на президента. В него влизат ръководителите на Московската градска дума и законодателните събрания на граничещите с Украйна региони, както и служители на пълномощния окръг.

Според документа групата ще се занимава с "усъвършенстване на законодателството" за решаване на проблеми, "възникващи по време на специална военна операция", включително мобилизация. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

805

10

Fear

25.01 2023 в 16:35

Куха Барма_лейко, тези поюции, които под всяка статия ги пишеш вече месеци наред, няма да се сбъднат.
И за мен не бери грижа, на 44 години съм, така че дори и в сънищата ти няма как да ме мобилизират. :D
Което донякъде е жалко, защото няма как да помогна на терен светът да се изчисти от рашистката чума, та ми остава само да правя дарения и да подпомагам както мога Украйна.
А ти се дави в безсилната си злоба и гледай как СССР2 се разпада и отива на бунището на историята.
И не се притеснявай, обещавам ти, че когато това неминуемо се случи, ще бъда тук, за да ти напомня, какъв идиоти сте - ти и останалите русороби.
Хубава вечер. :)

22547

8

dolivo

25.01 2023 в 08:27

Ордърчо нацъка отдолу редовните опорки хаха

Сладур

805

7

Fear

24.01 2023 в 21:17

Aaa, моля, моля...
Специално тази комедия я гледаме вече за втори път, сега само сценарият е малко по-различен, но краят ще е същия като през 1991 - разпад на СССР. :D

345

6

Джендо Джедев

24.01 2023 в 20:10

Ордьовърчо,

Що да ги оставяме, бе, такава комедия се гледа веднъж в живота, струва си да се гледа с интерес. :D

705

5

order

24.01 2023 в 19:13

Мдааа Дааа...
Абе оставете ги руснаците кажете за укрите колко фира са дали!!!

Ами Пушкала и джепанета има и нон стоп се наливат от запада, ноооо привършва им се пушечното месо, всеки ден по над 300 фира се дава, а в Соледар и по 3000... 5 моГилизации сториха, с последната прибраха и жените... е и пак не стигат!!!
Мобилизация в чужбина значи, че са изчерпани ресурсите в собствената ти територия, а войските се нуждаят все още от резерв!

Честито!!!
И четем във Факти....
„Извънредни мерки! Украйна ще мобилизира украинци в чужбина….
Правителството на Украйна прие постановление "За одобряване на процедурата за организиране и водене на военен отчет на донаборници, наборници и резервисти". Сред най-важните тези на постановлението се откроява разпоредбата, че дипломатическите ведомства на страната трябва да водят военен отчет на украинците в чужбина. Те трябва да способстват връщането им в Украйна по време на мобилизация, във военно време и в особен период, става ясно от справка на портала за официална информация на украинското правителство.“
https://fakti.bg/world/744311-izvanredni-merki-ukraina-shte-mobilizira-ukrainci-v-chujbina

1000

4

Слънце

24.01 2023 в 18:33

ама какво се мотаят с тия нови закони, я да си върнат крепостното право и всичко си идва на място

2550

3

alfakentavur

24.01 2023 в 18:17

Аз очаквам с интерес коментарчетата на рашистките подлоги.
Сигурен съм, че ще намерят аналог в Щатите от 17 век, нищо че тогава е нямало Щати :D

865

2

Constanza

24.01 2023 в 18:06

Скоро очаквам Путин да разреши многоженството, както е тръгнало.

345

1

Джендо Джедев

24.01 2023 в 17:41

В рашисткия Мордор става все по-весело да се живее. :D