Байдън телефонира на Нетаняху с предупреждение за съдебната реформа, която заплашва мира в Израел

Александра Маркарян 20 март 2023 в 09:17 4613 3

Джо Байдън

Снимка Getty Images

Джо Байдън

Американският президент Джо Байдън е телефонирал на министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху в неделя, за да изрази безпокойството си от планираната от израелското правителство съдебна реформа, предадоха АП и БТА.

Намерението на политиците да поставят Върховния съд на Израел под свой контрол предизвика масови протести в държавата. Планът на обвиняемия в корупция настоящ и дългогодишен в миналото премиер изкарва по улиците стотици хиляди несъгласни граждани в продължение на повече от три седмици. Знаков ход направиха и военните от резерва и военни пилоти, които също застанаха на страната на протестиращите. Повече от 700 елитни военнослужещи от военновъздушните и специалните сили и от Мосад заявиха, че ще спрат да се явяват за служба като доброволци.

Намеси се и президентът Исаак Херцог, който предложи алтернативна съдебна реформа и предупреди правителството на Нетаняху за риск от кървава гражданска война, но нищо от това изглежда не оказва влияние върху Нетаняху и кабинета му. Той не отстъпва пред гражданската съпротива, а от средите на властта наричат протестиращите "престъпници". Чуха се и гласове, които настояват че най-важното за Израел не е демокрацията, а юдаизмът.

Нетаняху отхвърли предложената Херцог алтернатива, а прокарването на новото законодателство напредва.

Обезпокоена за ставащото в Израел е и международната общност и това вече е видимо не само за дипломатическите среди. В края на миналата седмица американски медии отбелязаха мълчаливия отказ на Белия дом да покани встъпилия в длъжност преди няколко месеца Нетаняху на посещение - знак за несъгласието на Вашингтон със ставащото в Израел.

Изключително сдържаната по отношение изразяване на каквито и да било критики към Израел Германия, вследствие и на огромната вина, която страната носи за холокоста, също надигна глас срещу плана за подчинение на съдебната система в Израел. Безпокойство пред Нетаняху изрази Олаф Шолц.

А този план предвижда Кнесетът (парламентът на Израел) да може да отменя решения на Върховния съд. Въвежда се така нареченият "превантивен имунитет" за някои закони. Той на практика блокира възможността Върховният съд да ги преразглежда и отменя като противоконституционни. Изменя се основният закон за съдебната власт така, че назначенията на съдии да се поставят под контрола на правителството. От Комитета за подбор на съдебни кадри се премахва сегашният баланс и се създава мнозинство от управляващите политици в него, което да може да прокарва всички назначения.

В съобщение на Белия дом по повод вчерашния телефонен разговор между двамата държавници се казва, че Байдън е повторил опасенията на САЩ от мерките, които подкопават разделението на властите, разграничаването на политиката от правосъдието, и е призовал за намирането на компромис.

Съобщението описва разговора като "открит и конструктивен".

Израелското външно министерство също съобщи за телефонния разговор между двамата основно през призмата на тероризма и иранската заплаха за Израел. По отношение на съдебната реформа – пишат от министерството – министър-председателят Нетаняху каза на президента Байдън, че "Израел беше и ще остане силна и жизнена демокрация".

В неделя той заяви още, че съдебната реформа ще бъде проведена отговорно и при защита на основните права на всички израелци.

Правителството му - най-дясното в историята на Държавата Израел - твърди, че реформата има за цел да коригира дисбаланса, който дава на съдилищата твърде много права и пречи на законодателната власт да осъществява волята на избирателите.

Пред министрите си Нетаняху коментира и протестите в неделя, в началото на редовното правителствено заседание.

"Вместо подстрекателство и призиви към анархия, вместо информационно инженерство от страна на пропагандните канали трябва да се проведе истинска дискусия за съдебната реформа. В основата на демокрацията е балансът между трите власти: законодателната, изпълнителната и съдебната власт. През последните десетилетия това равновесие беше нарушено в Израел по начин, който не се е случвал в нито една демокрация по света. Ето защо днес съществува широко съгласие относно необходимостта от възстановяване на необходимия баланс, какъвто е съществувал в страната в продължение на почти 50 години. Именно с тази цел бяхме избрани - и именно това ще направим. Ще го направим с внимание и отговорност, по начин, който запазва правата на всеки гражданин на Израел - светски и религиозен, жени, ЛГБТК, малцинства, всички без изключение", заявява министър-председателят на Израел, цитиран от външното министерство на страната.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  8053

  3

  DARTH VADER

  20.03 2023 в 10:54

  Dolivo,ще ти отговоря накратко с един стар виц...
  Не знам защо,но щом евреите го правят-има няк'ва далавера,да знаеш:)))

  -529

  2

  6екеr4о

  20.03 2023 в 10:34

  Точната дума е баланс между трите вида власт, а абсолютната власт извращава абсолютното!
  Справка Чичко Си и Дядя Пиздю...

  22553

  1

  dolivo

  20.03 2023 в 10:18

  Израелското Берлускони що така клати дървото...
   
  X

  Кристин Димитрова: седмокласниците писаха по разказа ѝ, а медиите я представиха като майката на Папи Ханс (подкаст)