Военните от резерва се включиха в протестите в Израел срещу съдебните реформи на Бенямин Нетаняху

Запасняците от флота блокираха пристанището в Хайфа с лозунги ''ВМС няма да плават за диктатурата''

Александра Маркарян 16 март 2023 в 11:49 2113 0

Протести в Израел

Снимка Matan Golan / SOPA Images / LightRocket via Getty Images

Протестиращи носят плакат "Няма да ни ръководят фанатици"

Военни от резерва на Силите за отбрана на Израел участват за трети пореден ден в протестите, които разтърсват страната от седмици.  Демонстрантите настояват за спиране на предложените от правителството на Бенямин Нетаняху съдебни реформи. Сред недоволните от намеренията на Нетаняху са и бойните другари на брат му Йонатан Нетаняху, израелски командос, член на елитните специални части Сайерет Маткал от Израелски отбранителни сили, който беше командир на щурмовата група и единственият загинал през 1976 година израелски командос в спасителната мисия Операция „Ентебе“, преименувана в негова памет на Операция „Йонатан“. Бойните другари на Йонатан се опитаха преди два дни да блокират пътя на Бенямин Нетаняху към летището и да не му позволят да напусне страната за посещение в чужбина.

Пътищата са блокирани, започнаха арести, армията протестира, съобщи Jerusalem Post в четвъртък. Вестникът съобщава още, че военнослужещи от резерва на Военно-морския флот на Израел са блокирали входа на пристанището на Хайфа за търговски кораби. „Военноморските сили няма да плават за диктатура“, гласят транспарантите.

Третият ден на протестите започна с пърформанс на десетки художници, рисуващи червена линия по пътя към Върховния съд в Йерусалим. Според инициаторите и организаторите на протеста това би трябвало да символизира " неразривната връзка между независима съдебна система и свободата на словото и изразяването чрез изкуство, развлечения, култура и спорт", съобщава Jerusalem Post. Боята, което използват художниците е създадена специално за протеста и е „лесна за боядисване“. Полицията съобщава за петима арестувани.

Студенти от университета в Тел Авив оградиха входа на университета с бодлива тел. „Поставяме барикада, за да защитим свободата на словото и свободата на печата“, казаха организаторите на протеста. „Противопоставяме се на желанието за получаване на неограничена власт, което правителството възнамерява да постигне чрез изменение на закона“, добавиха те.

Планът за реформа на съдебната система, представен в началото на януари от кабинета на премиера Бенямин Нетаняху, се възприема като опит за засилване на законодателната и изпълнителната власт за сметка на съдебната. Реформите предполагат в частност засилен правителствен контрол върху процеса на подбор на съдии и възможността да се отменят решенията на Върховния съд с мнозинство от 61 гласа в 120-местния еднокамарен парламент на Израел, Кнесет.

Плановете за реформа предизвикаха седмици на протести по улиците на израелските градове, понякога под формата на жестоки сблъсъци с полицията. В сряда израелският президент Ицхак Херцог обяви, че страната е на ръба на гражданска война.

„Планът на правителството за реформа на съдебната система раздели страната, чух много омразна реторика от двете страни, предлагам компромисно решение, което предполага взаимен баланс между различните клонове на властта“, каза президентът.

Предложението на държавния глава вече беше отхвърлено от Нетаняху. Според премиера този план "не е съгласуван с правителствената коалиция и само поддържа сегашното положение, като не успява да внесе необходимия баланс между отделните власти".

Сегашното правителство на Нетаняху е на власт от края на 2022 г. Подкрепящата го коалиция се състои от десни, крайно националистически и ултраортодоксални еврейски партии, които спечелиха изборите за Кнесет, проведени през ноември. Нетаняху е бил министър-председател в миналото от 1996 до 1999 г. и от 2009 до 2021 г. В израелската политическа система президентът играе предимно церемониална роля.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!