Пред риск от гражданска война в Израел президентът предложи алтернативна съдебна реформа. Нетаняху отказа

Исаак Херцог заяви, че предложението му би опазило израелската демокрация и осигурило независимост на съда. Нетаняху: Няма баланс. Ганц го прие, Лапид обмисля

Александра Маркарян 16 март 2023 в 14:28 1831 0

Исаак Херцог

Снимка БТА/АП

Исаак Херцог, президент на Израел

Президентът на Израел Исаак Херцог представи алтернативен вариант, който да замени плановете на правителството на Бенямин Нетаняху за радикална съдебна реформа, която отнема независимостта на съда и го поставя в подчинение на политиците. Плановете изкараха стотици хиляди протестиращи по улиците на Израел и седмици наред демонстрациите им не стихват, но правителството не отстъпва.

Херцог направи обръщение към нацията в сряда, в което призова противопоставящите се страни в дебата „да не разрушават страната“ в борбата за власт над съдебната система – пише The Times of Israel. Той определи предлаганата от него рамка за рехорма като „златен път“, който дава най-големия шанс за широко национално съгласие за реформа. „Тази рамка защитава всеки един от вас, гражданите на Израел“ – увери той.

Президентът предупреди за риск от гражданска война и заяви: „Гражданската война е червена линия. На всяка цена и с всички средства няма да позволя тя да се случи“. В годината, когато се навършват 75 години от основаването на Държавата Израел, „пропастта е на една ръка разстояние“ – предупреди държавният глава.

По думите му рамката „утвърждава независимостта и автономията на съдебната система и утвърждава човешките и гражданските права [на всички израелци], както на мъжете, така и на жените, включително на израелските малцинства“.

Предложението

Предложената от Херцог рамка засяга критични аспекти на отношенията правителство-съдебна система, включително придаването на по-голяма конституционна тежест на основните закони на Израел; начина на избор на съдии; съдебния контрол върху законодателството от Кнесета (израелския парламент); правомощията на правителствените правни съветници и главния прокурор. Предлага се в основните закони да се запишат някои основни граждански права, които понастоящем не са изрично защитени.

Избор на съдии

Според предложенията на Херцог нито един клон на правителството няма да може да назначава съдии без участието на друг клон. Управляващата коалиция няма да има автоматично мнозинство в Комисията за подбор на съдии, но съдебната власт ще загуби и правото си на вето върху назначенията.

Комисията ще се състои от 11 членове, в които правителството и коалицията ще имат по четирима представители (трима министри и един член на Кнесета); съдебната власт ще има трима членове (председателят на Върховния съд и двама други съдии); опозицията ще има двама членове от две различни партии; министърът на правосъдието ще назначи двама юристи в комисията със съгласието на председателя на Върховния съд.

За назначаване на членове на Върховния съд и на по-нисшите съдилища ще се изисква мнозинство от седем от общо 11-те членове на комисията. Това означава, че коалицията няма да има абсолютния контрол, към който се стреми, върху назначаването на съдиите, но и съдиите няма да запазят правото си на вето върху съдебните назначения, което те и коалицията имат в сегашната комисия.

Председателят на Върховния съд ще бъде избиран по системата за старшинство, както е в момента, за разлика от предложенията на правителството - председателят на съда да се избира от Комитета за подбор на съдебни служители.

По-голяма конституционна тежест на основните закони

Рамката на Херцог въвежда строга система за приемане на основните закони, като им придава по-голям конституционен статут. Съгласно плана основните закони няма да подлежат на съдебен контрол.

Одобряването на основен закон ще изисква четири четения в Кнесета. Първите три могат да бъдат одобрени от 61 членове на парламента, но за четвъртото ще е необходимо одобрението на 80. Алтернативно, четвъртото четене би могло да се проведе в следващия Кнесет, т.е. след нови избори, и тогава за одобрението му ще са необходими само 70 депутатски гласа.

Всякакви промени в избирателния закон ще изискват одобрението на 80 депутати на всяко от четирите четения.

Съществуващите основни закони ще бъдат "закрепени", т.е. повторно приети със значително мнозинство.

Планът на президента предвижда в основния закон да се запише: „Човешкото достойнство и свобода правото на равенство и забраната за дискриминация, както и правото на свобода на изразяване, мнение, протест и събрания“, които не са изрично защитени в основните закони на Израел.

Ще бъде иницииран процес за изготвяне на конституция и изготвен законопроект за правата "чрез широк консенсус".

Съдебен контрол

Съдебният контрол съгласно рамката на президента ще подлежи на някои нови ограничения, но те ще бъдат далеч по-слаби от предложените от правителството.

Върховният съд ще може да отменя законодателството на Кнесета с мнозинство от две трети от състава от 11 съдии. Законопроектът на правителството изисква 80-процентно мнозинство от всички 15 съдии на Върховния съд.

Планът на Херцог не включва никаква разпоредба за отмяна на решенията на Върховния съд, което е ключов компонент на настоящото законодателство на правителството. Чрез него Кнесетът може да направи всяко законодателство превантивно защитено от съдебен контрол с гласовете на само 61 членове на Кнесета в три четения или да приеме нов закон, ако съдът го отмени.

Планът на президента предлага основният закон да въведе уредба за военната и националната служба, която да не подлежи на съдебен контрол. Това по същество би позволило на Кнесета да закрепи в конституцията правото на ултраортодоксалните студенти да се освобождават от служба в армията - въпрос, който предизвиква изключително голямо разделение и разделя страната от десетилетия.

Политическите партии на ултраортодоксалната общност безкомпромисно настояват съдебната реформа да гарантира, че младите мъже от общността не трябва да се записват в армията. Предложението на Херцог има за цел да реши този въпрос, без да позволява на Кнесета да отменя решения на Върховния съд по други въпроси и права.

Върховният съд ще продължи да упражнява съдебен контрол върху правата, произтичащи от основния закон на Израел: човешкото достойнство и свобода, но които не са изрично изброени в този закон. Предложеното от правителството законодателство забранява на съда да прави това, оставяйки незащитени основни права като свободата на изразяване и свободата на религията.

Разумност

Рамката на Херцог забранява на Върховния съд да използва съдебния тест за разумност за отмяна на правителствени решения и за назначаване на министри.

Това е основното оплакване на десницата срещу правната система, най-ярко изразено в неотдавнашното решение на Върховния съд, с което на лидера на „Шас“ Арие Дери беше забранено да заема министерски пост.

Съдът все още ще може да използва теста за разумност по отношение на политическите решения на министрите и на действията на други държавни институции и агенции, например местните общински съвети.

Правни съветници на правителството

Рамката на президента запазва статута на правителствените правни съветници като професионални държавни служители под егидата на Министерството на правосъдието. Плановете на правителството са да ги превърне в политически назначения.

Поддръжниците на правителствения план за ремонт се възмущават от намесата на главния прокурор и министерските правни съветници, които според тях лесно и често отменят политическите инициативи на избраните министри, тъй като писмените им становища са задължителни за правителството.

В отговор планът на Херцог предлага юридическият съветник на министъра да може да бъде отстранен от длъжност, ако има съществени и постоянни разногласия с министъра, като това подлежи на одобрение от специална комисия.

Съобразяването със заявените позиции на главния прокурор и на министерските правни съветници ще остане задължително. Но министърът ще може да получи независим съветник в съдебни производства, в които участва неговото министерство, ако главният прокурор или юридическият съветник на министерството се противопоставят на позицията на министъра. Понастоящем това е невъзможно без одобрението на главния прокурор.

Критично време

"Намираме се сред дълбока и тревожна криза - каза Херцог в речта си. - Но аз наистина вярвам с цялото си сърце, че днес сме изправени и пред голяма историческа възможност."

Той нарече своя план "възможност за балансирана, интелигентна конституционна уредба и споразумение за отношенията между клоновете на властта в нашата еврейска и демократична страна, в нашата любима страна".

"Намираме се на кръстопът: историческа криза или определящ конституционен момент".

Той заяви, че армията трябва да бъде държана настрана от политическите спорове и че няма място за отказ от военна служба.

По думите му повечето израелци подкрепят рамка за съдебна реформа, "която ще донесе и справедливост, и мир, повечето израелци искат балансирана рамка, която ще определи веднъж завинаги баланса между клоновете на властта, повечето израелци искат широко споразумение и повечето израелци искат да живеят безопасно и добре". Според него неговата рамка отговаря на тези нужди. "Това не е президентска рамка; това е рамката на народа... победа за цял Израел".

Миналата седмица Херцог заклейми предложената от кабинета на Нетаняху съдебна реформа като "потисническа" и вредна за демокрацията и призова тя да бъде незабавно изоставена и заменено с рамка за консенсусна реформа. В обръщението си вчера президентът заяви, че националната криза, предизвикана от усилията на коалицията да отслаби съдебната власт, е "катастрофа" и "кошмар". Той настоя, че е отговорност на "държавните ръководители" в правителството да отложат приемането на реформата, за да не се спусне страната в обществена и конституционна пропаст.

Реакции

Малко след като Херцог оповести предложението си, министър-председателят Бенямин Нетаняху го отхвърли, преди да отпътува на посещение в Берлин.

"Предложението на президента не беше съгласувано с коалицията, е основните елементи от него просто затвърждават съществуващото положение и не внасят необходимия баланс", заяви министър-председателят.

Бившият премиер и настоящ лидер на опозицията Яир Лапид от "Йеш Атид" поздрави Херцог за неговата рамка и обеща да я разгледа с "уважение към позицията му, сериозността, с която е написана, и ценностите, на които се основава".

Опозиционната партия "Национално единство", оглавявана от Бени Ганц, напротив, заяви, че "приема рамката на президента като едно цяло" и "като основа за законодателство, вместо съществуващия опасен законодателен план", който коалицията прокарва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови