След оправдателната присъда на Цонев Пепи Еврото подаде оставка

Юлиан Христов 03 февруари 2015 в 16:46 11131 1

След оправдателната присъда на Цонев Пепи Еврото подаде оставка

Шефът на Следствения отдел към Софийска градска прокуратура (СГП) Петьо Петров, популярен още като Пепи Еврото, е подал оставка, съобщиха от прокуратурата. 

Той е подал заявлението си днес, след като Върховният касационен съд (ВКС) оправда окончателно бившия военен министър Николай Цонев. В мотивите на съда се казва, че Петров е участвал в оперативно мероприятие заедно със службите, като целта е била той да провокира бившия министър и други двама подсъдими - финансиста Тенчо Попов и съдия Петър Сантиров, да дадат подкуп. 

След като е подал заявление за напускане, градският прокурор Христо Динев е издал заповед за освобождването му. 

Столичното следствие да бъде временно управлявано от заместник на Петров до определянето на титуляр, е разпоредил градския прокурор.

Следователят е подал заявление и до главния прокурор.

"В него Петров уведомява, че предвид Решение № 189/2015 на ВКС по дело № 515/2014 г., в което се твърди, че се касае „за емблематичен пример на полицейска провокация, инсценирана и проведена с участието на свидетеля П. Петров под ръководството на лица от службите за сигурност, полицията и държавното обвинение“, уточняват от прокуратурата.

Петров е поискал „пълна проверка, която да изясни всички факти и обстоятелства по случая и действията на абсолютно всички длъжностни лица от всички посочени в решението институции – МВР, ДАНС, прокуратура, без оглед и значение на длъжностите, които са заемали към онзи момент, както и понастоящем“.

Проверката ще се извърши от прокурори от Върховна касационна прокуратура (ВКП).

Кой е Петър Петров/Еврото/?

Петьо Петров или както го наричат в юридическите среди Петьо Еврото бе назначен преди две години от градския прокурор Николай Кокинов за шеф на Столичното следствие.Той е известен като дежурен прокурорски свидетел – първо в аферата "Румен Овчаров, Ангел Александров и Делян Пеевски", после в казуса срещу бившия районен прокурор на София Славчо Кържев, после в процеса срещу бившия военен министър Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и бившия главен секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов.

Името на Петров изскочи и по едно от делата срещу Николай Методиев-Пилето. Тогава става ясно, че след като полицията задържа ТИР-ове на Пилето, той провеждал активна комуникация с приятелката си Таня Иванова, която по същото време изпращала SMS-и на Петьо Петров, тогава прокурор в СРП.

През юни 2007 г. името на Петьо Еврото се появи и в скандала с уволнения тогавашен зам.-министър по бедствията Делян Пеевски. Той бе разследван, че е използвал поста си за лични облаги. Натискал тогавашния шеф на "Булгартабак" Христо Лачев да сключва договори за реклама и ремонти с фирми, свързани с него. Делото безславно беше прекратено.

"Единственият независим свидетел не е потвърдил казаното от Лачев", обясни тогавашният главен прокурор Борис Велчев. Оказа се, че "независимият свидетел", който е дал показания бил...Петьо Петров. Него Лачев посочил като очевидец на натиска, упражнен от Пеевски. 

През 2010 г. Петьо Петров участва в катастрофа в столичния кв. "Лозенец". Дрегерът отчита 1.2 промила алкохол в кръвта. Полицаите обаче се забавят с цели четири часа, за да дадат талон за кръвна проба на Петров, и когато той отива да се изследва, в кръвта му са констатирани само 0.2 промила. 

Именно Петров е и следовател по делото за пране на пари срещу съсобствениците на „Труд” и „24 часа” Огнян Донев и Любомир Павлов. Петьо Еврото водеше разследването срещу Павлов и Донев и в деня, в който се прекрати делото срещу тях и за благодарност бе назначен от ГЕРБ за шеф, коментират прокурори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови