"Абсолютният престъпник" Цонев оправдан окончателно на последна инстанция

Съдът сочи съществуването на механизъм на „полицейска провокация“ с участието на службите

Юлиан Христов 03 февруари 2015 в 13:06 5366 0

Бившият министър на отбраната Николай Цонев беше оправдан окончателно по делото, в което беше обвинен за даване на подкуп на следовател, за да прекрати разследване срещу него. 

Акцията при задържането на Цонев беше шумно презентирана от МВР с видеоклип. По време на ареста тогавашният зам. градски прокурор на София Роман Василев нарече Цонев "абсолютен престъпник" и го накара да застане на колене, за да му бъдат поставени белезници. 

Върховният касационен съд (ВКС) излезе с оправдателна присъда като в мотивите се посочва, че следователят Петьо Петров, сега шеф на Столичното следствие и популярен с прозвището Пепи Еврото, с намесата на службите, е имал за задача да провокира извършването на престпъление, за да компрометира тримата подсъдими по делото.

Според върховните съдии мотивите на Апелативния съд, с които Цонев, съдия Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов са оправдани, "разкрива картината на емблематичен пример за полицейска провокация, инсценирана и проведена с участието на свидетеля Петьо Петров, под ръководството на лица от службите за сигурност, полицията и държавното обвинение."

Съдиите са на мнение, че без активната намеса на Петров двамата подсъдими, които от прокуратурата са посочени като посредници при даването на подкупа, не биха се ангажирали в извършването на корупционния акт. От записите на СРС-та ставало ясно, че нито един от подсъдимите не е знаел за водено дело срещу Цонев, така че да проявят интерес за благоприятното му разрешаване в полза на бившия военен министър. От разговорите не ставало ясно и че Цонев е имал намерение да въздейства върху разследването.

Съдът заключава, че идеята за даване на подкуп е била съзнателно „имплантирана“ от следователя Петров „чрез неговото последователно и целенасочено упорито поведение в изпълнение на предварително разработен план и стратегия за протичане на срещите с участие на служители от МВР и ДАНС“.

В мотивите е записано:

При срещата на 17.03.2010 г. именно свидетелят Петров е ориентирал темата на разговор към „делото на Цветанов” (избягвайки основната, която е била повод за предходните им контакти), убеждавайки колко сериозно е положението му, той е въвлякъл името на Тенчо Попов като евентуална връзка с Цонев и най-важното – св. Петров е определил параметрите на подкупа (50 000 евро за него и 20 000 лв. за експертите) и действията, които следва да предприеме, за да ги получи. Същото се е случило и при срещата на 18.03.2010 г. с участието и на подсъдимия Попов, на която свидетелят Петров отново е разяснявал сложността на положението на подсъдимия Цонев и вариантите за разрешаването му чрез даването на подкуп в размер на общо 60 000 евро.

Съдиите заключават, че без провокацията на Петров подсъдимият Петър Сантиров, а след това и Тенчо Попов, е нямало да предприемат действия за посредничество за даване на подкуп. Съдът не споделя и твърденията на прокуратурата, че Николай Цонев през цялото време е бил наясно със случая, което се доказвало от неявяването му на разпит в прокуратурата. 

Като доказателтво в полза на подсъдимите се посочва и фактът, че пликът с пари, за който се твърди, че е предаден на следователя Петров, всъщност носи само неговите отпечатъци, но не и на Сантиров, Попов или Цонев. 

Нещо повече, с оглед особената роля на свидетеля Петров в цялата операция, странното му поведение да не предаде плика с банкнотите непосредствено след получаването му от подсъдимия Попов и излизане от кантората (където са се намирали служители на ДАНС, прокурор от СГП и следовател) и необяснимото поведение на разследващите, които не са предприели мерки да изискат това да бъде сторено, разумно са дали основание на Софийския апелативен съд да не изключи възможността от манипулация на плика и неговото съдържание преди съставяне на протокола за доброволно предаване от 01.04.2010 г. Това е и решаващото основание да не приеме, че подсъдимият Пором му е предал плик, съдържащ сумата от 20 000 евро, явяващи се предмет на престъплението подкуп.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови