България осъдена за втори път заради Цветан Цветанов

Юлиан Христов Последна промяна на 02 февруари 2015 в 09:13 19584 24

Второ осъдително решение срещу България заради Цветанов

Eвропейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) постанови второ осъдително решение срещу България заради изказвания на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

Страната трябва да плати 3600 евро обезщетение, както и да поеме разноските по делото от 1500 евро. В случая съдът в Страсбург приема, че бившият МВР шеф е нарушил презумпцията за невиновност като е заявил, че бившият служител на полицията Тони Костадинов е съдействал на група за банкови обири, съобщава блогът "Права на човека".

На 20 декември 2009 г. по време на пресконференция в Пловдив Цветанов съобщава, че бившият шеф на РПУ в Бяла Слатина е задържан за участие в банда за разбиване на сейфове в банки и фирми. “Тони Костадинов е съдействал за обрания през август клон на ЦКБ в Козлодуй, откъдето изчезнаха 80 000 лева, както и за още обекти в Мизия”, казва бившият вътрешен министър и добавя: „Стигнал е в наглостта си дотам, че преди рождения си ден е посочил един обект в Мизия и казал: „Хайде, побързайте, защото трябва да ме зарадвате с нещо“.

Костадинов е арестуван на 19 декември 2009 г. с още девет лица по подозрения, че е част от организирана престъпна група.

В решението си съдът в Страсбург отбелязва, че в качеството си на министър, Цветанов е бил длъжен да предприеме мерки, така че да не внушава на обществото, че Костадинов е бил част от групата и е участвал в банкови обири. Съдиите напомнят, че презумпцията за невинност може да бъде накърнена не само от съдия, но и от други публични органи: председател на парламент, прокурор, министър на вътрешните работи или от полицейски служители. 

Българското правителство е оспорвало жалбата на Костадинов с мотивите, че делото срещу него в България не е приключило и българският съд не се е произнесъл за това виновен ли е в действителност или не. Съдът отхвърля възражението, като се позовава на друго осъдително решение по делото „Гуцанови срещу България“, в което намира сходства. 

Сайтът „Съдебни репортажи“ припомня, че през октомври 2013 г. съдът в Страсбург осъди България по жалба на семейството на бившия общински съветник, сега депутат от БСП Борислав Гуцанов, който през 2010 г. бе задържан по обвинения за организиране и ръководене на престъпна група, умишлена безстопанственост, длъжностни престъпления и сключване на неизгодни сделки. Според решението на съда българските власти са нарушили няколко текста на Европейската конвенция за защита на правата на човека, като са използвали неправомерно полицейско насилие при ареста на бившия общинар, нарушили са презумпцията за невиновност и неприкосновеността на дома му. Освен това Гуцанов е бил задържан под стража за дълъг период от време без разумни юридически аргументи. Съдът тогава прие и оплакванията на жалбоподателите за нечовешко третиране.

Съдът е постановил, че изказванията на Цветанов по случая са нарушили презумпцията за невиновност, тъй като „коментарите, направени от министъра на вътрешните работи в деня след ареста на г-н Гуцанов и публикувани в пресата в момент, когато случаят е предмет на интензивен обществен интерес, са отишли отвъд простото предаване на информация”. Освен това коментарите на министъра са създали възможност в обществеността да се създаде впечатление, че г-н Гуцанов е бил един от “мозъците” зад престъпната група

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.03 2015 в 10:58

Боже, какво страшно престъпление, малееее!!!!! 5000 евро!! Лелеее откъде ли ще ги съберем?!?!?! Голямо чудо станало, споменал някжо си име. Може би ако изтръскаме джобовете на някой митничар ще намерим повече пари!!
И вече се пише България осъдена.... като че ли ще плащаме милионииии....

03.02 2015 в 11:01

Грешката на Цветанов, е в неговата политическа и оперативна неопитност, към онзи момент. Със сигурност нещата, които е изнесъл не са художествена измислица, а вътрешнополицейска информация, на база на която се извършва разследване. Но тогава Цветанов си мислеше, че щом е вътрешен министър, значи е на върха на властта. Да ама не - МВР и прокуратура, а отделно съдилищата и съдиите, са три различни структури - орел, рак и щука. Цветанов като изборна, политическа фигура, носи цялата морална и правна отговорност пред обществото. Прокуратурата и съдът не носи никаква отговорност пред никого. Те са независими, неизбираеми, неуправляеми - подвластни единствено на личните си интереси и възгледи. Всички говорят днес "Цветанов", а кой е прокурора, който не си е събрал доказателствата и оформил перфектно обвинителният акт? Кой е съдията и водил ли е справедливо е без заобикалки делата? КОЙ? Широката общественост не знае и не се интересува. Има кой да го отнесе - дежурният обвиняем от ГЕРБ-Цветанов. А Гуцанов е чист като сълза - варненци си го знаем. Тони Костадинов изобщо не е бил ръководител на престъпна група - в Мизия и района му престъпността е преборена отдавна - кражбите изобщо не стават под надзора на действащите полицейски ръководители на място. Грешен е Цветанов - бърза като престарал се ученик, да се похвали че си е направил добре диктовката. Ама забравя, че тия срещу него на са ученици, а преподаватели. А вие си го плюйте и си дръжте главите в пясъка, така е справедливо и удобно.

02.02 2015 в 13:51

За съжаление целия държавен апарат традиционно работи с презумпция за виновност!!!

Така са направени всики процедури в държавата. Цветанов е просто една еманация на тотално сбърканото ни управление.

Именно на тая презумпция за виновност дължим голяма част от престъпността и корупцията.

02.02 2015 в 13:28

Този няма ли най-накрая да бъде осъден за непоправими нанесени щети на България...eбаси в к`ва държава живеем ..

02.02 2015 в 13:25

Редно е всички знайни и незнайни гейберасти да НАУЧАТ, че точно това безмозъчно леке и "главния гарант" от позабравения слоган - "Гарантирано от герП!"
Този ви е Гаранта мили мишоци! Дано сте доволни от избора си.

02.02 2015 в 13:05

Еми сега Цв Цв да си ги извади от джоба и да ги плати тия пари!

02.02 2015 в 12:43

цецко ушатко пак се чуди къде се е усрал. ми както обикновено бе - в гащите си.
тъпак недоклатен милиционерски

02.02 2015 в 12:35

Нищо друго не може да се очаква от нискочел,маймуноподобен физкултурник.Избора на подобни маймуняци и мутри показва тинята в която се е заровил Герберасткия електорат.Ако тия са ви еманацията...то вие сте просто безнадеждни и необратими идиоти.

02.02 2015 в 12:28

Чакайте още щети от Ц.Ц -по делото на Г.оряховските лекари.

02.02 2015 в 12:03

Не само не ги осъжда, България ги ИЗБИРА! Този исторически срам няма да се измие от лицето на народа с векове, запомнете!