Николай Цонев обмисля да съди държавата

Правителството предложило на бившия министър споразумение за 15 хил. евро, за да се откаже от дело в Страсбург

Юлиан Христов Последна промяна на 03 февруари 2015 в 16:31 4500 10

Николай Цонев обмисля да съди държавата

Бившият военен министър Николай Цонев има намерение да търси отговорност от държавата, след като беше оправдан окончателно на последна инстанция по делото, в което беше обвинен за даване на подкуп на следователя Петьо Петров.

Днес Върховният касационен съд (ВКС) излезе с решение, в което коментира, че срещу Цонев и останалите двама подсъдими – финансиста Тенчо Попов и съдия Петър Сантиров, е използван механизъм на „полицейска провокация“ с участието на службите.

„Очаквах оправдателна присъда и през последните пет години, докато течеше целият процес, винаги съм се надявал справедливостта да възтържествува и съдът да посочи реалните данни и фактите, които показват, че никога не съм се занимавал с това, в което ме обвиняваше прокуратурата“, коментира пред OFFNews бившият военен министър.

Той каза, че ще се посъветва с адвокатите си за следващите ходове и това дали ще съди държавата заради нанесени моални и материални вреди. По останалите три дела, по които той също беше оправдан окончателно, вече има образувани дела по закона за отговорността на държавата.

Отделно от това в Европейския съд за правата на човека тече друго дело заради начина, по който беше арестуван бившият военен министър. Тогава МВР разпространи запис, от който се чува как бившият зам. градски прокурор на София Роман Василев го нарича „абсолютен престъпник“ и го кара да коленичи, за да му бъдат поставени белезници.

„Предполагам, че до средата на годината делото ще приключи. Преди две седмици правителството предложи да сключим споразумение и да ми бъдат изплатени 15 хил. евро, за да се откажа от претенциите си в Страсбург. Все още не сме взели решение с адвокатите как да постъпим“, обясни Цонев.

По думите му с днешното решение на ВКС се казва, че срещу него и другите двама оправдани е имало оперативна разработка, „само и само, за да се демонстрира, че правителството се бори с престъпността“.

„В същото време виновните за това се издигат в йерархията и аз се надявам, че сега главният прокурор ще вземе необходимите мерки и ще отстрани следователя Петров, за да му повдигне обвинения. Не вярвам обаче, че това ще се случи, тъй като главният прокурор вече шести месец не повдига обвинения на министър-председателя Бойко Борисов за това, че предизвика банковата криза със свои изказвания. Аз съм подал сигнал за това още на 30 юни миналата година“, обясни Цонев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.02 2015 в 21:02

аве лайну радикаляно, що пък дън ги плати оня пейдел романоф и цвитачу апаша ве?
ши ти поиба путинцето дет гу ползуваш за уста!
ами тоз - ПЕПИ ЕВРУТУ?! него ко ши го праим? и той гейберазляк кът теби! ко значи пудал там нам кво си?! дисциплинарну уволнение и затворъ!
ибах ви у устата сичкити цначи!
тоа евруто! оня на митницътъ - ПАЯ! ибах ви значи у гейбрастляцити ви ибах!
ми то няа стигнът дръвчетъта да ви увесим бий!

03.02 2015 в 18:27

Изпий си хапченцата и тичай да врътнеш една свирка на Боко, белким се уталожиш!

03.02 2015 в 18:16

Да, твоята. Въпреки, че е била наясно със състоянието си е решила да те износи, и ето те - поредния олигофрен :(

03.02 2015 в 18:08

Radical - педал, герберастията е тежко и опасно заболяване, от което ти определено страдаш, а чия майка е слабоумна, е повече от видно!

03.02 2015 в 18:05

Цонев е в правата си да търси обезщетение и не можем да го упрекваме за това.Според мен упреците трябва да са към онези длъжностни лица ,които са работили по досъдебното производство.Многократно съм споделял,че докато отговорността не се сведе до конкретно лице и то да плати обезщетението,нещата ще продължават по същия начин.Ако полицаи,следователи и прокурори,работили по това дело се бръкнат в джоба,останалите им колеги ще си помислят дали да служат на закона или на личните си интереси.Обществения натиск трябва да е към онези,които с действията или бездействията си са ,,помогнали,, за оправдателната присъда.

03.02 2015 в 17:56

Щом са те закопчали значи има защо.Използваш вратички в Съдебната система и това ви помага!Аз ако бях щях да подхвърля доказателства и щеше да си в затвора вече.....:) Сега трябва да се следят хората които ви помагат в подземния свят! Изнудваш обикновения гражданин да ти плати!!!!!!!!!

03.02 2015 в 17:48

krokopederast, винаги ГЕРБ са ти виновни да ти еба майката слабоумна...

03.02 2015 в 17:19

До asd

Не, ще плащаме заради престъпници, като Тиквата и яйцеглавият Цв.Цв.! Напъни си герберасткото мозъче и си спомни, че вчера ни осъдиха ощ два пъти заради последния.

03.02 2015 в 17:06

Па и нагли на всичкото отгоре!

03.02 2015 в 17:02

Ебахти и дръжавата смотана. Този трябва да е в затвора а сега ние ще му плащаме, че е бил разкрит да краде.