Скопие отхвърли и искането за съгласуване на името на сдружение Цар Борис III в Охрид

Външно е обезпокоено от опитите на Македония да ограничи правото на сдружаване на българите

OFFNews 17 март 2023 в 09:58 2415 0

МВнР

Снимка mfa.bg

МВнР

Властите в Северна Македония са отхвърлили и искането за съгласуване на името на сдружение "Цар Борис III в Охрид".

Това става ясно от позиция на Министерството на външните ни работи, която е свързана с негативното становище за използване на името на Иван Михайлов от страна на сдружение Културен център „Иван Михайлов“- Битоля.

От Централния регистър в Северна Македония са съобщили, че са приели решение, с което искането за съгласуване на името от страна на сдружение „Цар Борис III“ от Охрид е отхвърлено, става ясно от съобщението на МВнР.

"Министерството на външните работи следи с нарастващо безпокойство развитията в Северна Македония, свързани с опитите за ограничаване на правото на сдружаване на българите в страната", казва в позицията си говорителят на външното ни министерство, публикувана днес.

В четвъртък Комисията за употреба на имена на личности в Северна Македония излезе с негативно становище относно използването на името на Иван Михайлов от страна на сдружение Културен център „Иван Михайлов“- Битоля.

Това е втора позиция на МВнР, като на 16 март оттам заявиха, че с цел обективно тълкуване на историческите събития от общата история между България и Северна Македония двете правителства са създали Съвместна мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси. Но системните блокажи на нейната работа досега не са позволили изработване на обща оценка за ролята на историческите личности от този период.

"Приетите решения от властите в Северна Македония имат пряко отношение към степента на демократизация в страната. Те влизат в противоречие с поетите от Скопие ангажименти в областта на правата на човека и задължението за осигуряване на равни права и свободи за всички граждани, вкл. за тези, които се самоопределят като българи", заявяват от Министерството на външните работи.

Те припомнят, че през 2009 г. Европейският съд по правата на човека излезе с осъдителна присъда срещу Северна Македония за нарушаване на право на сдружаване. В решението на съда се посочва, че името на сдружение „Радко“ (псевдоним на Иван Михайлов) не може да бъде приемано само по себе си като риск и заплаха за обществения ред.

Според наличната в публичното пространство информация, Централният регистър на Северна Македония е предал за преглед на Министерството на правосъдието приблизително 17 000 неправителствени организации. В законоустановения срок единствено сдружения Културен клуб „Иван Михайлов-Битоля и „цар Борис III“ са получили негативни решения относно употребата на избраните от основателите им имена.

"Този факт идва да покаже, че набързо приетите и без обществено обсъждане промени в Закона за сдруженията и фондациите, с възможност за ретроактивно прилагане, са направени с една единствена цел, а именно заличаване от Централния регистър на две организации на българи в Северна Македония", категорични са от МВнР.

Според министерството събитията за пореден път показват необходимостта от постигане на обективно тълкуване на историческите събития и личности от общата история между България и Северна Македония.

МВнР припомня, че "съгласно подписания на 17 юли 2022 г. Протокол от заседание на Съвместната Междуправителствена комисия, създадена на основа на член 12 от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, Северна Македония се е ангажирала да предприема мерки за осигуряване на ефективен достъп до равни права, защита от дискриминация и опазване на културата и идентичността на българската общност в страната. България ще следи за изпълнението на поетите ангажименти".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови