МВнР обезпокоено за сдружаването на българите в Северна Македония

OFFNews 16 март 2023 в 20:32 2626 0

външно

Снимка МВнР

МВнР

Българското външно министерство следи с безпокойство събитията в Северна Македония, свързани с правото на сдружаване на българите в страната и в частност последните развития около наименованието на гражданско сдружение "Иван Михайлов" от Битоля.

Това се казва в позиция на МВнР.

"Решенията, които се подготвят, имат съществено отношение към демократичните процеси в съседната ни страна. Както е известно, именно с цел обективно тълкуване на историческите събития от общата история между България и Северна Македония двете правителства са създали Съвместна мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси", припомнят от МВнР.

Според външното ни министерство системните блокажи на нейната работа досега не са позволили изработване на обща оценка за ролята на историческите личности от този период.

"Затова се надяваме компетентните институции в Република Северна Македония да не използват едностранни и тенденциозни тълкувания на исторически събития и личности като основание за ограничаване на основни права, включително на правото на сдружаване", се казва още в позицията на МВнР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови