Рашков: Сега вероятно ще се измисли някаква друга Мата Хари

Имам информация, че "Делта гард" са разполагали с униформи, които са почти идентични с полицейските, каза министърът на вътрешните работи

OFFNews 09 ноември 2021 в 20:51 12033 4

Снимка БТА/Минко Чернев, архив

Сега вероятно ще се измисли някаква друга Мата Хари, коментира министърът на вътрешните работи Бойко Рашков по повод новопоявилите се снимки от спалнята на Борисов, на които отново се вижда чекмедже, пълно с банкноти в евро.

"В нашата страна заплатата на премиера не е толкова висока, за да може с нея да се напълни едно чекмедже... нито за един, нито за два мандата", коментира още Рашков.

Той допълни, че парите не са само от заплата, но и "от друго място". Рашков призова Борисов да даде обяснение на българските граждани.

Министърът коментира още, че към този момент няма еднозначни доказателства, че авансите за строежа на "Хемус" са стигнали директно до чекмеджето на бившия премиер.

"Българската прокуратура е на ход, тя трябва да докаже, че има смисъл от нейното съществуване в българското общество", заяви още Бойко Рашков пред Генка Шикерова в предаването "Въпросите" на TV1. Думите му са по повод петъчните разкрития за строежа на АМ "Хемус". От изнесените данни стана ясно, че над 60 млн. лв. от авансово платените средства за строежа на лот 5 на АМ "Хемус" са преведени на кухи фирми, а след това изтеглени в торби и чанти.

Рашков допълни, че разследването ще продължи, но какво обвинение ще се повдигне зависи единствено от българската прокуратура.

Служебният министър съобщи, че хората, на чиито имена са регистрирани въпросните кухи фирми, не знаят за това. Те не подозират и че на тяхно име се теглят заеми. По думите му някои от тях се намират и зад граница.

Той заяви, че мъжът, превел по сметка в ОАЕ 21 млн. лв, е строителен предприемач. Рашков обаче отказа да съобщи името му, тъй като е следствена тайна.

Тази схема е подготвена така, че да се затрудни разследващият орган в един момент, коментира още той, но подчерта, че за да продължи разследването, трябва да се разпореди прокуратурата.

Рашков обаче коментира, че прокуратурата е изпаднала в детайли, а не в основния проблем, което не ѝ прави чест. (Непосредствено след обявяването на скандалната схема за отклоняване на средства от парите за "Хемус" и прокуратурата даде брифинг. На него шефът на Софийската градска прокуратура Илиана Кирилова обясни, че прокуратурата е получила по факс съобщение от МВР, че е започнало досъдебно производство за злоупотреби при строежа на магистрала "Хемус", но без имена на хора и фирми, дори не се споменава, че става дума за аутобана.)

Служебният министър коментира, че имената на замесените в схемата с АМ "Хемус" ще бъдат обявени, когато бъдат повдигнати обвинения.

Частни охранители ли са биячите от летните протести?

"Имам информация, че "Делта гард" са разполагали с униформи, които са почти идентични с полицейските униформи", съобщи вътрешният министър.

Той свърза това с твърденията, че по време на миналогодишните летни протести в редиците освен полицаи е имало и частни охранители. Тогава се твърдеше, че побоите са нанасяни именно от тях. "Тази проверка е възложена на ГДБОП. Очаква се резултати от нея да има най-късно до края на следващата седмица", обеща още той.

Скандалът с допълнителните машини е "историйка" на Борисов

"Борисов е свикнал, когато наближат изборите, да измисли някоя историйка, с която да се представи като жертва", така Рашков коментира твърденията за "нов Костинброд" заради намерените допълнителни машини.

Машините за изборите са в складовете. Другите устройства са закупени от "Сиела Норма", но те няма да бъдат използвани, обясни той и допълни:

"Машините, които ще използваме на изборите, се охраняват от Жандармерията".

Купуването и продаването на гласове

Някои партии с извършването на престъпления се опитват да стигнат до властта, заяви Рашков. Той съобщи отново, че това са ГЕРБ и ДПС. 

Вътрешният министър обаче заяви, че МВР няма да спре с проверките, въпреки че тези партии приравняват гарантирането на честността на вота с репресии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

4

случайно прочетох

10.11 2021 в 09:01

Браво, Рашков!

1807

2

ponti

09.11 2021 в 23:14

Всичко има дълбоки корени - подп. Спас Спасов, офицер от 6-то ДС е баща на Митко Спасов - Каратиста и подписал вербовката на ББ за "информатор с перспектива" през 96г. с мотив "контактите му с оперативно интересни лица" До ден днешен нищо не се е променило. Митко го познавам като тийнейджър, познавам и сестра му Даниела (от близо). Познавам и татко им (вече покойник) точно от тези години и малко по-късно. Всичко е истина. От там тръгва всичко. Просто ББ е удобния кон на задкулисието. Както от към политическата му фракция, така и от към криминалната. А те са взаимно свързани - едната набавя ресурса, другата политиките.
 
X

Да помогнем на украинските деца!