60 милиона лева от парите за АМ ''Хемус'' са изнесени в торби и чанти

Недовършената магистрала вече се руши

Йорданка Веселинова 05 ноември 2021 в 13:39 13308 8

Над 60 млн. лв. от авансово платените средства за строежа на лот 5 на АМ "Хемус" са преведени на кухи фирми, а след това изтеглени в торби и чанти, съобщи на извънреден брифинг вътрешният министър Бойко Рашков. На пресконференцията беше представена схемата, чрез която са източвани парите за магистралата.

На фона на огромните суми, изплатени авансово, магистралата вече се руши. В областта на Търговище около 600 метра от аутобана са се срутили преди няколко часа, съобщи вътрешният министър. 

"Кой ще плати сега ремонта на този участък?", попита Рашков. Би трябвало това да бъде направено от фирмата строител, но в случая тя е неизвестна, защото няма строителни книжа, а и "имаме строител под прикритие", както коментира той.

Той заяви, че целта на схемите при строежа е парите от бюджета да отидат при конкретни фирми, решение за което се взима на ниво Министерски съвет. 

"Иначе няма как да се напълнят чекмеджетата", коментира още вътрешният министър.

Той определи българската прокуратура като "братска организация на ГЕРБ". По-рано той съобщи, че ако зависи от прокуратурата, разследване за тези престъпления няма да има, заради което и МВР е поело нещата, за да принуди обвинението да предприеме действия. По думите му ако за тези нередности не се съобщи на обществото, то разследването ще бъде блокирано, защото "прокуратурата не иска да разследва предишните управляващи".

Парите за "Хемус"

Директорът на "Национална полиция" Станислав Станев съобщи колко пари са платени авансово от "Автомагистрали АД" за всеки един от лотовете на АМ "Хемус".

За четвърти лот са отпуснати 77,595 милиона лв., от които авансово платени 72,670 милиона лв. на "Автомагистрали Хемус" АД за доставка на материали и наем на механизация.

За лот 5 общо сумата е 91,054 млн. лв. От тях авансово са платени на "Водно Строителство - Благоевград" близо 84,108 млн. лв., от които около 60 млн. лв. са изнесени с торби и чанти.

На Лот 6 е разплатена сумата от 101,043 млн. лв. От тях "Европейски Пътища" АД получава авансово 95 890 000 лв. 

За Лот 7, 8 и 9, където строежът не е започнал, общата стойност на договора е 1,150 млрд. лв. без ДДС.

За 7 лот от общо 220,306 млн. лв. "Грома Холд" ЕООД е получила авансово 130,775 млн. лв., а "Европейско пътища" АД - 48,840  млн. лв.

За 8 лот от 131 655 млн. лв. на "Битумина Гмбх" ЕООД са преведени 82,808 млн. лв. авансово, както и 44,848 млн. лв. за  "Хидрострой" АД.

За 9 лот от  42,482 млн. лв., от които на "Пътинженеринг" АД са преведени 15,897 млн. лв., както и 26,327 млн. лв. авансово за "Пътинженерингстрой-Т" ЕАД.

Схемата

Провежда се ин хаус процедура, избира се фирма без конкурс, на която се възлага поръчката. След това "Автомагистрали" изплаща авансово средства. След това изпълнението се възлага на друга фирма изпълнител, играеща ролята на буфер, която цели да прекъсне връзката между "Автомагистрали" и основната фирма. Буферната фирма превежда сумите на кухи фирми, създадени дни по-рано с капитал от по 2 лв. и собственост на малограмотни лица. На тези фирми са изплатени около 60 млн. лв. Те са изтеглени още същия ден в чували и сакове. 

Установено е, че кухите фирми нямат никакви разходи и приходи, освен приходите по фактури. Те не са имали никаква дейност освен заявената - строеж на магистрали.

Фактурите са на стойност около 70 млн. лв. Тук държавата отново е ощетена заради спестените около 20 млн. лв. ДДС, заяви директорът на НАП Румен Спецов.

В кухите фирми се назначават фиктивни служители, част от които по това време са били в чужбина. Когато парите бъдат изтеглени, фиктивните работници се назначават фиктивно в следващата куха фирма.

"60 милиона - изнесени в торби и чанти"

Председателят на ДАНС Пламен Тончев съобщи, че парите от 18 юни до 23 септември 2020 г. на каса са изтеглени приблизително 12 млн. лв. на 23 операции.

Друго дружество е изтеглило 12 млн. лв. на ръка за периода от 12 декември 2020 г. до 12 януари 2021 г.

20 млн. лв. за 18 операции са били изтеглени за периода от 28 октомври до 15 януари 2021 г. 

От 25 май 2021 г. до 23 юли 2021 г. друго дружество е изтеглило 13 млн. лв.

Всички тези лица са установени. 

Как започна всичко?

Директорът на ГДБОП Калин Стоянов съобщи, че сигналите за нарушенията при строежа на лот 5 на магистрала "Хемус" са пристигнали през лятото на 2020 г. Проверката е започнала първоначално за лот 5, където търговско дружество, избрано с ин хаус процедура е получило над 90 млн. лв. авансово. 

Миналата седмица е получен сигнал, че в тези фирми започва унищожаване на документите, заради което започват и акциите на МВР.

Такива са проведени в София, Благоевград, Видин и Монтана, разпитани са 20 души, от тях задържани са 14 лица.

Стоянов заяви, че за да продължи работата по разследването, трябва да се поеме от наблюдаващ прокурор.

Главният секретар на МВР Петър Тодоров заяви, че вероятно се използва схемата от лот 5 при строежа и на останалите.

В лотовете 7 и 8 няма решено трасе, но пък има преведени средства. Заради това разследването на МВР за строежа на АМ "Хемус" и в останалите участъци ще продължи.

Директорът на ДНСК Владислав Калинов подчерта, че все още не се знае фирмата строител на 4 и 5 лот, които все още са без строителни книжа. 

В петък регионалният и вътрешният министър Виолета Комитова и Бойко Рашков дадоха брифинг, на който съобщиха за огромни нарушения при строежа на АМ "Хемус". Стана ясно, че над 1 млрд. лв. са "подарени" на неоткриваеми фирми, съсипана е гора, десетки документи са с невярно съдържание, има слабо трасе със свлачищни зони, върху което трябва да мине автомагистралата. Освен това 4, 5, 6, 7, 8 и 9 участък са незаконни, тъй като нямат разрешителни за строеж и не са започнати процедурите по отчуждаване, а има авансово преведени средства.

Пресконференцията беше по повод акциите НАП и полицията, които на 29 октомври влязоха на проверка в АПИ за строежа на "Хемус". Ден по-рано във връзка със същото разследване имаше акция и в "Автомагистрали".

В сряда над 10 души бяха арестувани след операция на ГДБОП във връзка с разследването на строежа на магистрала "Хемус"

Вчера Рашков обеща още арестувани заради престъпления, свързани с изграждането на аутобана. Тогава той съобщи, че арестуваните са 15 след акции на голяма строителна фирма, сред които и "Водно строителство".

Също вчера той заяви, че човек, свързан със строежа, от началото на годината е превел над 21 млн. лв. във ОАЕ.

И допълни, че заради вече липсващите пари "хората може още веднъж да платят за магистралата."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1215

5

Lyubo

05.11 2021 в 18:39

Абе не виждам Сашката Матросов нещо. Сигурно още не са им спуснали опорките

10212

4

Човека

05.11 2021 в 15:13

Как милиони в кеш? Нали имаше някакво ограничение за разплащанията в брой?
Държавата да въведе изискване за плащане по банкови сметки само до ниво заплата за парите които превежда на изпълнители.

5827

2

pisnamiotmutri

05.11 2021 в 14:25

****Следете сега дали ще ни занимават със случая 3 месеца като с двойното гражданство на Кирил Петков.****

Гледах пресконференцията. Неприятно впечатление ми направи, че след скандалните разкрития въпроси имаше само от ПИК и едно влогърче интервюирало Пеевски... разбира се не питаха по темата.

Какво стана с журналистите от БНТ, НОВА, БТВ, Свободна Европа, Oфнюз, дневник... - всички тези, които твърдят че са част от свободни медии само преписват казаното предимно изваждайки от контекст.

14469

1

случайно прочетох

05.11 2021 в 14:24

Браво! Работете, господа!Подбутвайте и прокуратурата, защото се готви и за зимен сън!!!