Прокуратурата получила факс без имена от МВР, дори не се споменавала АМ Хемус (допълнена)

Обвинението ще проверява докога е срокът на ваксините, но не и бившия премиер Бойко Борисов за казаното

Даниела Добрева 05 ноември 2021 в 16:46 7456 2

Прокуратурата е получила по факс съобщение от МВР, че е започнало досъдебно производство за злоупотреби при строежа на магистрала "Хемус", но без имена на хора и фирми, дори не се споменава, че става дума за аутобана, обясни шефът на Софийската градска прокуратура Илиана Кирилова.

Брифингът на СГП бе свикан малко след като вътрешният министър Бойко Рашков обяви как в чували и сакове са изнесени 60 млн. лв. от парите за изграждане на магистралата. Обявена бе и скандалната схема, според която се провежда ин хаус процедура, избира се фирма без конкурс, на която се възлага поръчката. След това "Автомагистрали" изплаща авансово средства, а изпълнението се възлага на друга буферна фирма, чиято цел е да прекъсне връзката между "Автомагистрали" и основното дружество. Буферната фирма превежда сумите на кухи фирми и получава кеш около 60 млн. лв.

"В Софийската градска прокуратура по факс е постъпило съобщение от разследващи полицаи от „Борба с организираната престъпност” за претърсване и изземване. В съобщението до нас беше посочено, че е започнало досъдебно производство за данъчни измами и пране на пари. Установи се, че са извършени обиски на лица на различни адреси, което е единствената възможност за събирането на доказателства за извършено престъпление”, каза прокурор Кирилова.

Веднага след това прокурор на СГП незабавно е изготвил искания до Софийски градски съд, за да бъдат одобрени тези протоколи в рамките на 24 часа. С определение на СГС са одобрени 23 протокола, допълни Кирилова. Но докато в прокуратурата не пристигнат всички материали, обвинителите няма как да повдигнат обвинение или да се произнесат.

От думите й стана ясно, че в материалите по делото не се съдържат заповеди за задържане на лица за срок до 24 часа. Липсва съставено от разследващ орган при ГДБОП постановление за привличане в качеството на обвиняем за когото и да било, както и определена мярка за неотклонение, които да бъдат докладвани на наблюдаващия прокурор. 

"Нямаме какво да крием, не крием сегашни, бъдещи и други ръководители. Работим с ясното съзнание да няма скрито-покрито. Дори и на първо четене да се вижда - като го няма в Наказателния кодекс, няма как да го сложим там. Той ни връзва ръцете отвсякъде. Спира се работата на прокурора. Много е лесно да се каже - отидоха, изтеглиха, качиха, просто всичко трябва да бъде доказано", посочи Илиана Кирилова. 

Малко по-късно от ГДБОП уточниха, че "в докладваните в СГП материали липсват заповедите на задържаните лица, тъй като към момента на внасяне на протоколите за одобрение на процесуално-следствените действия (ПСД) заповедите за задържане на лицата за срок до 24 часа по ЗМВР все още са били активни". "Те не касаят искането за одобрение на протоколите за ПСД. Екземплярите от заповедите се съхраняват в ГДБОП и ще бъдат приложени. При доклад на събраните материали по досъдебното производство на дежурен прокурор при СГП същият е заявил, че ще бъдат повдигнати обвинения на виновни лица, след като поиска официално разкриване на банкова тайна и бъде изготвена съдебно-счетоводна експертиза по образуваното вече производство", посочват от ГДБОП.

По отношение на бившия председател на АПИ Лазар Лазаров прокурор Кирилова съобщи, че са образувани две досъдебни производства, които са внесени в съда.

СГП е сезирана от здравния министър Стойчо Кацаров заради изказването на Бойко Борисов за изтеклия срок на ваксините. От думите на Кирилова се разбра, че прокурорът по делото ще иска информация от здравното министерство докога е срокът им, кога са купени, броя им, кога са дошли в България. Вероятно ще се наложи запитване дали една ваксина е годна след срока, посочен на опаковката.

"Като пуснат намалени шоколади, си ги купуваме и ги ядем цял месец. Гражданите се обръщат към прокуратурата с искане да се спрат ваксините. Уверявам, че и по този случай се работи. В момента, в който имам информация, ще ви уведомим", обяви Илиана Кирилова.

"Не е лесно да се каже, че Борисов е направил неуместно изказване. Знаете, че имаме такъв опит с г-жа (Асена) Сербезова, прочели сме мотивите, взели сме си поука", допълни шефът на СГП. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1807

2

ponti

05.11 2021 в 20:18

По-добре е въобще Прокуратурата да не получава НИЩО! Само ги събирайте в ареста до новото правителство.

1807

1

ponti

05.11 2021 в 18:35

"... Много е лесно да се каже - отидоха, изтеглиха, качиха, просто всичко трябва да бъде доказано", посочи Илиана Кирилова. "

Доказано?! Така ли процедирахте в случаите с Баневи примерно и много, много други, за които Българската държава бе осъдена в Страсбург, и всички ние плащаме за калпазанлъците ви!!???